acer28 Napisano 12 Czerwca 2011 Napisano 12 Czerwca 2011 Witam! Mam do wydania na rower (+/-) 1000zł i chciałem kupić rower do streetu i znalazłem taki model Kross Sign DS 1 http://allegro.pl/rower-kross-sign-ds-dwa-kolory-sram-hussfelt-i1642394692.html . Lecz niewiem czy on się nada i czy nie rozpadnie się po pierwszym skoku. - mniej więcej chodzi mi o takie triki te prostsze (czyli obroty, gapy, wskakiwanie na przeszkody zeskoki tak do 1m i ze schodów. Jeżeli się nie nadaje to szkoda i czy za tą cenę znajdę jakiś rower do tego? Chciałem też rower który nie będzie tylko w 100% do street'u ale też do przejechania tych 10 km w trasie po asfalcie. P.S jestem w tym całkowicie zielony więc proszę mnie nie karcić
7Devis Napisano 12 Czerwca 2011 Napisano 12 Czerwca 2011 Hmm, no do czegoś takiego dobrze przygotowany Krossik Sign DS dałby radę, no ale chyba na jazdę dłuższą przydała by się długa sztyca i wymiana siodełka, bo te fabryczne są strasznie niewygodne. Tak jak ja mam Leader Foxa to na dłuższą drogę poprostu podnoszę sztycę na max(jest wtedy powyżej mostka) i jedzie się lepiej aniżeli przy opuszczonej na maksa.
JaniszMTB Napisano 12 Czerwca 2011 Napisano 12 Czerwca 2011 Powinien wytrzymać ale to nie street. Ciężko będzie wyszukać rower typowo street do dojazdów przez 10 km, z drugiej strony najwyżej na stojąco śmigać Poniżej podaje kilka propozycji rowerów używanych: Pierwsza na 24" Druga propozycja na 26" Trzecia bardzo fantazyjna propozycja do wylicytowania. Edit: @7Devis jak już wspomniałem nie da się połączyć typowego street z komfortową jazdą przez kilka-kilkanaście km. Jedynie można własnie dłuższą sztycę i siodło inne.
7Devis Napisano 12 Czerwca 2011 Napisano 12 Czerwca 2011 Ale zauważ też że jak już zdecyduje się na Signa to ma przynajmniej na tyle przerzutkę co pomoże mu w dłuższych trasach a nie single speed. Wiadomo że to nie jest prawdziwy street, ale może kiedyś jak już nauczy się trochę na tym to się przerzuci na typowego streeta? Nie wszystko naraz.
acer28 Napisano 13 Czerwca 2011 Autor Napisano 13 Czerwca 2011 Ok, pomału zdecydowałem się na tego Kross'a Sign DS 1. Ale mam parę pytań, a więc. 1. Czy rama 15 nada się do moich 181cm (do końca roku mogę mieć ok. 185cm) i wagi 72(+/-)kg? 1.1 Czy rama 17 nadaje się do "street'u" czy to już jest za wielka? 2. Czy amortyzator nie zepsuje się po kilkunastu dniach (czy jest wart zakup roweru)? 3. Czy nada się do jazdy normalnej (chodzi mi tu o tą ramę, bo nie chcę się bardzo garbić a jednak przejechać (+/-) 10km) rower głównie ma służyć do tricków dla początkującego? 4. Czy nie lepiej jest dołożyć te 200 złotych i kupić Panic'a? Tak, tak zdań nie zaczyna się od "Czy" ^^
7Devis Napisano 13 Czerwca 2011 Napisano 13 Czerwca 2011 Ok, pomału zdecydowałem się na tego Kross'a Sign DS 1. Ale mam parę pytań, a więc. 1. Czy rama 15 nada się do moich 181cm (do końca roku mogę mieć ok. 185cm) i wagi 72(+/-)kg? : Ja przy 175 mam ramę 14' i "wyczynowo" rama jest nie za mała nie za duża, nawet pokonuję na niej od czasu do czasu kilka KM ;P 1.1 Czy rama 17 nadaje się do "street'u" czy to już jest za wielka? : No 17' już może być za duża, najlepiej jakbyś miał dostęp do takowej, żebyś mógł sobie usiąść i sprawdzić, no ale według mnie bedzie za duża 2. Czy amortyzator nie zepsuje się po kilkunastu dniach (czy jest wart zakup roweru)? :Mówiąc szczerze najlepszy amortyzator to nie jest, ale na początki się nada (kumpel pokonywał na Signie DS dropy, skoki ze schodów i rower jak i amor dawał radę 3. Czy nada się do jazdy normalnej (chodzi mi tu o tą ramę, bo nie chcę się bardzo garbić a jednak przejechać (+/-) 10km) rower głównie ma służyć do tricków dla początkującego? : Patrz jak wyżej, na 14' pokonuję (jak dziś ~25km) kilka km niemal każdego dnia mając na przodzie napinacz, a z tego co wiem Sign ma przerzutkę więc jest jeszcze lepiej, ale odrazu polecam wymianę sztycy na długą i siodła (sztyca znacznie polepsza komfort jazdy na dłuższe jazdy) a te siodła fabryczne są w **** niewygodne 4. Czy nie lepiej jest dołożyć te 200 złotych i kupić Panic'a? Panic ma stosunkowo gorszą ramę i inną geometrię,wydaję się jakby był dla takich 11-12 latków którzy zaczynają dopiero jakieś skoki itp, dodatkowo niby masz te tarczę ale lepszym rozwiązaniem były by V-ki w Signie, takie jest moje zdanie Dziękuję za pytania
acer28 Napisano 13 Czerwca 2011 Autor Napisano 13 Czerwca 2011 Wielkie dzięki. Teraz wiem co mam kupić solidna wypowiedź i szybka super tx.
7Devis Napisano 13 Czerwca 2011 Napisano 13 Czerwca 2011 Nie ma sprawy W dalekiej przyszłości jak będziesz chciał to sobie wymienisz na amorek typowy do Streetu lub DJ.
Octaneone Napisano 25 Sierpnia 2011 Napisano 25 Sierpnia 2011 Nie wierze... Ale zwaliliście sprawę panowie... Jeżeli zabierasz się za street to ja ci podam jedyne spoko firmy d które robią rowerki. 1. DARTMOOR (Two6player, Two4player) 2. NS ( Holy, Metropolis) z naciskiem na metropolis 3. Octane one ( niestety tylko ramy ale łatwo złożyć samemu. 4. ProDIGY ( fajny jest 9.81 jak i Johnny Bravo) I tyle !!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.