alien1987 Napisano 11 Czerwca 2011 Napisano 11 Czerwca 2011 Na początku witam wszystkich użytkowników - dziś do was dołączyłem. Chcę kupić rower do streetu / dirtu / parku - sam wybrałem następujące modele : - NS Holy 2 z 2011 za cenę jak dla mnie 1520zł Mój odnośnik lub - Dartmoor Two4pleyer jak dla mnie za 2000zł Mój odnośnik Dodam tylko że zależy mi na kołach 24 i robieniu trików na stricie, obecnie posiadam Duncon Amstaff na obręczach duncona 26, rama 13,5, amorek RST 120mm. Ze względu na kontuzję kola roweryk po kupnie przestał 3 latka - kontuzja nie przez rower. Umiem już trochę - manual, weli, bunny hop, kanguru, abubaka, pivoty, 180 . Proszę o rady który z modeli będzie lepszym wyborem. Z góry dziękuję.
zido Napisano 11 Czerwca 2011 Napisano 11 Czerwca 2011 hmmm różnią sie od siebie te 2 rowerki. ns na pewno ma lepszą rame. tak to sztywniak głównie do streetu no chyba ze masz mocne nadgarstki. dartmoor moim zdaniem bardziej uniwersalny. ramka też nie jest źle wykonana, te nowe durą są calkiem spoko, jest tarczówka. ja osobiście brałbym darta, bo nie lubie sztywnych widelców. myśle ze rowery są porównywalne, wybrałbym wg upodobań czy lubie sztywniaka czy coś z amorkiem
alien1987 Napisano 11 Czerwca 2011 Autor Napisano 11 Czerwca 2011 nie jeździłem jeszcze na sztywniaku dlatego też radzę się Was, rama NS zawsze ma możliwość dostawienia amorka ze skokiem max do 100mm. A jeśli chodzi o hamulec to czy tarcza jest dobra na początek , nie będzie się gieła od braku umiejętności ?
zido Napisano 12 Czerwca 2011 Napisano 12 Czerwca 2011 szybciej koło tylne sie scentruje i vka będzie źle działać. tarcza tylna jest na tyle mała ze przy jakieś glebie sie jej nie pognie. w sumie opcja ns + kupno amorka to wyjdzie cenowo podobnie;) nie wiem jak jest z wytrzymałością poszczególnych części tam, na tej podstawie bym wybrał chyba który z tych rowerów wziąć. jeśli chodzi o tematy o takich częściach polecam forum bikeaction > tam są ludzie właśnie od skakania (forum za pare dni ma ruszyć, bo teraz jest przerwa techniczna)
Bombell Napisano 12 Czerwca 2011 Napisano 12 Czerwca 2011 Ns ma gównianą ramę jeśli chodzi o materiał. Więc jeśli porównywać z czymś Two4 to tylko z Holy ale 1. Czy amor czy sztywniak to sam zdecyduj, jedni się łatwo przyzwyczają inni nie. Ale jeśli o czysty street/park tobie chodzi to rama stal + sztywny/niski amor.
alien1987 Napisano 12 Czerwca 2011 Autor Napisano 12 Czerwca 2011 Ns ma gównianą ramę jeśli chodzi o materiał. Więc jeśli porównywać z czymś Two4 to tylko z Holy ale 1. Czy amor czy sztywniak to sam zdecyduj, jedni się łatwo przyzwyczają inni nie. Ale jeśli o czysty street/park tobie chodzi to rama stal + sztywny/niski amor. Co masz na myśli gównianą ? Napisałeś sztywną stalową ramę NS właśnie jest ze stali , a dartmoor z alu. NS Holy 1 od 2 rózni się tylko tylnym hamulcem : w H 1 - tarcza w H 2 - vbrake oraz wolno-biegiem między i zębatkami w 1 jest 13T / 28 w holy 2 14T / 30
Bombell Napisano 12 Czerwca 2011 Napisano 12 Czerwca 2011 Różnią się materiałem ramy, Holy 2 większość rur jest z hi-tenu, materiał znany z marketówek. Ciężka stal z dodatkiem mnóstwa śmieci dlatego jest gorsza od czystego cr-mo 4130 Hamulce fakt, wolnobieg fakt ale Odyssey to najlepszy z możliwych, sprocket tak. Jeszcze obręcze Noname w 1 i Fundamentale w 2. Czyli naprawdę sporo jak na 300zł różnicy.
alien1987 Napisano 12 Czerwca 2011 Autor Napisano 12 Czerwca 2011 No to jak już na pewno NS holy 1 do porównania z dartmoorem ;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.