Zarax Napisano 11 Czerwca 2011 Napisano 11 Czerwca 2011 Witam. Dzisiaj zaliczyłem na rowerze najprościej mówiąc ostrą glebę... Przeleciałem przez kierownicę, rower upadł na lewą stronę (tam gdzie jest manetka od przednich przerzutek), więc z prawymi manetkami nic nie powinno się stać, a jednak... pozbierałem się i wsiadłem na rower i... przerzutki nie chcą się zmieniać. Moje przerzutki wyglądają tak: A sprawa wygląda tak: gdy ciągnę "cypelek" od zmieniania biegu na cięższy (czyli np. z 3->4) to on normalnie się dociska do końca, ale przerzutka nie chce wchodzić na dalej niż 2 (mam 8 biegów, wchodzi tylko do 2), a jeśli chodzi o ten większy cypelek który się nie ciągnie w swoją stronę, tylko 'pcha' (tak jest w tych manetkach, chodzi o zmiane biegu na lżejszy czyli np. 2->1) to zmienia mi ten bieg z 2 na 1, ale ten cały uchwyt staję w miejscu a on automatycznie wracał do tyłu i muszę go samemu jakby ciągnąć na swoje miejsce. Reasumując: - biegi nie chcą wchodzić na więcej niż 2 (3,4..8) - uchwyt od zmiany biegu na lżejszy się zacina I tu nasuwa się moje pytanie... Jak to samemu naprawić, co się mogło z tym stać i czy da się to w ogóle naprawić czy od razu do wymiany... Tak wiem, że mam jechać do naprawy, ale do najbliższej mam około 12km i wolę najpierw zapytać co się mogło z tym stać. ;-)
Rudy102 Napisano 11 Czerwca 2011 Napisano 11 Czerwca 2011 Przerzutki najprawdopodobniej wymagają regulacji/naciągnięcia linki. Sprawdź też czy masz prosty hak przerzutki.
Zarax Napisano 12 Czerwca 2011 Autor Napisano 12 Czerwca 2011 Pozostaję pytanie... jak wyregulować tą manetkę? Bo chciałbym jechać dziś w trasę, a właśnie rowerowy zamknięty a nigdy się w takie coś nie bawiłem.
djkraszinio Napisano 24 Sierpnia 2011 Napisano 24 Sierpnia 2011 na forum w tym dziale masz przyklejony poradnik jak wyregulować przerzutki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.