Skocz do zawartości

[napęd] Korba FC-M660 SLX i napęd 8 sp

aptekarz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam koledzy,

Mam do wymiany kasetę, korbę i łańcuch.

Przerzutka przód Deore (rocznik kolo 2004-5) 8 biegów, manetki też deore i też 8 biegów

Przerzutka przód Deore 3 biegi i manetka do niej deore

Oryginalnie kaseta Sram 5.0 8 biegowa

Chciałem skusić się na korbę SLX FC-M660 lub nową Deore.

Kasetę, żeby nie zmieniać przerzutek i manetek Sram PG830/850 (8 biegowa)

Czy taki zestaw zadziała, mam na myśli korbę przystosowaną do 9/10 biegów i resztę 8 biegową ?

Jaki łańcuch HG50 czy HG53 ?? czy może lepiej od SLX ?

Napisano

Korba będzie bez problemu pracować z 8-mio rzędowym łańcuchem. Żeby przejść na 9 rzędów wystarczy zmienić prawą(tylną) manetkę, nie trzeba zmieniać przerzutki. Zastanów się nad tym.

Napisano

dzięki za odpowiedź.

Zupełnie nie zależy mi na 9 rzędach. Przerzutka działa bardzo dobrze, manetka też i nie widzę potrzeby w nie inwestować, wolę dorzucić do lepszej korby ->SLX

Jaki łańcuch wtedy dobrać do takiej korby HG50 (8 rzędów ?) czy HG53 a może wyższy model (warto ?)

http://allegro.pl/korba-shimano-slx-fc-m660-10rz-42-32-24t-175mm-i1638908559.html

I jaką kasetę ten Sram 850 to dobry wybór ? jest bardzo lekka < 250g duzo lzejsza od systemow 9rzedowych w tej cenie a na wadze tez troche mi zalezy.

Napisano

A ten łańcuch HG73 to jest wąski do kaset >9, moja jest 8 czy nie będize problemu ?

Szukam teraz na alelgro i może:

korba SLX 9/10 rzędowa

Kaseta HG70 (LX) 8 rzędowy

Łańcuch HG70 (LX) 8 rzędowy

Napisano

Również polecam przejrzeć ofertę kaset shimano. Za mniej niż 50zł kupisz kasetę hg50. Duży plus tych kaset to różne stopniowanie, 11-28, 11-30 bądź 11-32, do wyboru.

Łańcuch- hg50 będzie dobry, hg73 to chyba wersja 9rzędowa.

Jeszcze jedna uwaga. Nie przypominam sobie manetek shimano 8rz. z grupy deore. Masz pewnie u siebie deore lx, sl-m569.

Napisano

Korby nie koniecznie muszą dobrze działać z łańcuchem 8 rzędowym. Ja to właśnie przerobiłem. Tyle, że na korbach 521. Łańcuch zawadzał o piny na największym blacie. Zmieniłem na 9 hg53 i jest ok

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...