sidagel Napisano 11 Czerwca 2011 Napisano 11 Czerwca 2011 Witam Mam rower Giant Roam 2 z obręczami Giant CR18 DW Aluminium i oponami Kenda Kwick 700x40mm. Zacząłem się zastanawiam czy nie warto jest założyć jakiś lekko węższych opon na wypady, gdzie głównie będzie trasa: asfalt, polna droga/leśna ścieżka, ale myślę że raczej główne/mniej uczęszczane drogi. Troszkę szukałem i doczytałem się, że są pewne granice obciążenia roweru względem opon, jestem raczej laikiem:) ale jak mam jakieś namiary to lubię poczytać i się podszkolić w temacie. Ważę 80kg i zamierzam na tył na bagażnik+sakwy pakować max 30kg. Jeżeli moglibyście coś polecić i doradzić lub chociaż dać jakiś namiar (link, temat do wyszukania) byłbym bardzo wdzięczny.
sidagel Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Napisano 27 Czerwca 2011 Kupiłem testowo opony Accent Discovery 700x35 i czuć sporą różnicę, za to zauważyłem niepokojącą rzecz. Przy bardziej zdemolowanych drogach, czy drogach z kamieni, gdzie musiałem jechać słychać czasami dźwięk szprych taki jakby się ocierały (ruszały), sprawdziłem je dokładnie i wszystkie wydają się nie być luźne. Może to mieć związek ze zmianą opon?!?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.