Skocz do zawartości

[Napęd]Wymiana, pomoc w wyborze.

rudy1986

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam rower http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/1003/Cube.SL.Cross.Pro/ chciałbym wymienić napęd na szosowy mój budżet to max 1000zł prosiłbym o rade co najlepiej wybrać i wymienić bym musiał parametry korby to 50/34-39 kaseta 11-21 w rowerze wymieniłem opony na schwalbe kojak 28x1.35 slik pedały na spd i hamulce avid 7,czy ewentualna wymiana napędu na szosowy przyniosła by odczuwalną różnicę prędkości .Z góry dziękuje za jakiekolwiek informację.Pozdrawiam

osprzęt szosowy różni się zasadniczo ilością zębów, trwałością i wagą, nie wpływa na szybkość sam w sobie

jeżeli jeździsz po asfalcie to zmień kasetę na 11-21.

Dla odczucia różnicy w prędkości zbij wagę, najlepiej przez zmianę kół. Jeśli założysz przerzutki, sztycę, siodło i kierę o 1kg lżejsze to nie zauważysz różnicy. Ale jak wymienisz obręcze na lżejsze o 400g (obie) to rower zacznie dosłownie fruwać.

Lekkie opony 25mm (1cal) dopełnią dzieła. Ja śmigam na na wąskich oponach po mieście i po kiepskich drogach i nic się nie krzywi. Słabość kół szosowych to mit.

Zadbaj też o piasty ( lepsze kulki i dobry smar)

Spraw sobie lepsze obręcze, piasty ok

zdecydowałem ze na razie zmienię tylko opony miałbym 2 pytanie pierwsze to wybór opon zdecydowałem ze się na rozmiar 700x28c na cieńsze nie mam odwagi przeglądałem opony w tym rozmiarze nie ma dużego wyboru znalazłem tylko dwie które by mnie interesowały schwalbe ultermo zx cena ok 140zł i durano ok 120zł zbicie wagi wyniosło by wtedy ok 300 lub 180grm z nowymi dętkami oba koła drugie pytanie dotyczy obręczy czy są na tyle mocne żebym mógł dokonać zmiany opon jak na razie po przejechaniu 3000km są proste

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...