kuleer Napisano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Witam. To mój pierwszy post na tym forum. Nigdy nie potrzebowałem pomocy przy rowerach. 2 lata temu po raz pierwszy zakupiłem rower z hamulcami tarczowymi. Przez rok wszystko było ok. Po roku jednak coś jest nie tak z hamulcem tylnym. Po naciśnięciu na hamulec, rączka zostaje w pozycji zaciśniętej. Muszę ją z powrotem odbijać palcami. Sprawdzałem położenie klocków. Są ok. Wymieniłem całą klamkę i nadal jest to samo. Naciągałem linkę i nic. Sprawdzałem sprężynę która przy kole porusza klockami. Gdy nią poruszę ręcznie bez naciskania klamki, swobodnie wraca na swoje miejsce, czyli jest ok. Poniżej daję fotkę hamulca którego posiadam: Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Wg mnie sprężyna powrotna zacisku jest za słaba by przezwyciężyć opór ruchu linki w pancerzu - nic nie pisałeś o stanie tych części. Być może w środku jest brud lub linka skorodowała, co potrafi drastycznie zwiększyć tarcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuleer Napisano 11 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Zaraz sprawdzę sprężynę jeszcze raz i ewentualnie przeczyszczę. Linka w miejscach po za pancerzem wygląda jak nowa, nie wiem jak w pancerzu. Sam pancerz nie będzie uszkodzony bo rower ma 2 lata dopiero i nigdy nic nie było ruszane, po za próbą regulacji tego nieszczęsnego hamulca. Posprawdzam jeszcze raz, przeczyszczę, nasmaruję co trzeba i napiszę jaki efekt. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Właśnie jest odwrotnie niż uważasz. Do pancerzy i linek trzeba zajrzeć co jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 11 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Dodatkowo raz na sezon co najmniej dobrze wymienić linki i pancerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Nie zdziw się jak pękła ci sprężyna powrotna w zacisku, ale na pierwszy ogień to bym wymienił pancerz i linkę na nową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuleer Napisano 12 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Mieliście rację. Linka wewnątrz pancerza delikatnie skorodowała. Po wymianie wszystko ślicznie działa. Jeszcze raz dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.