Skocz do zawartości

[Bąble]Jak szybko zwalczyć

szopen99

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Ostatnio jeżdzę dużo i na góralu i na kolarce , a w obu rowerach mam inne siodełka no i pojawiły mi się takie duże bąble ,wiadomo gdzie ,że muszę zrobić kilka dni przerwy. Macie jakieś sposoby na szybsze gojenie . Maści ????

Z góry dzięki za rady które pozwolą szybciej wrócić na szosę.

Używałem Alantanu w zasypce i było OK, W gojeniu pomoże też Alantan Plus krem, Bepanthen krem, SVR Hydracuivre - ten jest dobry, ale pieruńsko drogi - te wszystkie są na przyspieszenie gojenia. Jeżeli pojawiły Ci się jakieś zaczerwienione wypryski, krostki z ropą w środku, to ropę usunąć mechanicznie (wycisnąć) i posmarować czymś przeciwbakeryjnym - Fucidin jest dobry, ale potrzebna jest recepta i trochę kosztuje, Tribiotic - też może być, kupisz bez recepty, jest w saszetach (1 sasz. ok 1,80zł), z tym że na sączące zmiany tribioticu nie bardzo można stosować, ale na otarcia jak najbardziej. Mam nadzieję, że trochę pomogłem :)

krostki z ropą w środku, to ropę usunąć mechanicznie (wycisnąć)

Jeśli to są małe chrostki to może i można wycisnąć, ale jeśli większe bąble z ropą to nie radzę wyciskać bo zakażenie rozprzestrzeni się i będziesz miał wrzody na całej dupie :teehee: Ale jak już jednak wyciskasz to tak jak kolega radzi posmaruj jakimś antybiotykiem (Tribiotic), w pewnym stopniu ograniczy to rozprzestrzenienie się bakterii z ropy

Jeżeli kolega zachowa podstawowe zasady higieny, zdezynfekuje dłonie i miejsce zabiegu :-) spirytusem salicylowym (przed i po) to nic się nie rozprzestrzeni, a tylko przyspieszy leczenie, z tym że po wyciskaniu trzeba jakiś antybiotyk na to (ja polecam Fucidin)

P.S. Bepanthenem to trzeba smarować dosyć często (min. 2 razy dziennie)

Na ropne bąble podobno tormentiol też pomaga. Ale ostatnio doszły mnie słuchy że niektórzy lekarze odradzają ichtiol na takie czyraki, tylko nie wiem dlaczego, nie mogę znaleźć info na ten temat. Teoretycznie jak się patrzę na skład tormentiolu to fajny on jest, bo i tak jakby wyciągnie tą ropę i wysuszy, odkazi. No ale nie wiem, tylko mówię że słyszałem że tormentiolu się nie poleca.

Do dezynfekcji użyj spirytusu jak kolega radzi, lub Octeniseptu, lub Rivanolu. Spiryt 2zł, Rivanol 2zł, Octenisept spray 20zł :icon_wink:

Jeżeli kolega zachowa podstawowe zasady higieny, zdezynfekuje dłonie i miejsce zabiegu :-) spirytusem salicylowym (przed i po) to nic się nie rozprzestrzeni, a tylko przyspieszy leczenie, z tym że po wyciskaniu trzeba jakiś antybiotyk na to (ja polecam Fucidin)

P.S. Bepanthenem to trzeba smarować dosyć często (min. 2 razy dziennie)

Fucidin jest na receptę. Więc jak kolega już chce to niech idzie do lekarza który mu przepisze to co uzna za najlepsze.

Z maści bez Rp. - Tribiotic, Maxibiotic (to są jednakowe maści jeśli dobrze pamiętam, Maxibiotic tańszy), Neomycyna w maści - na takie ropne zmiany polecam głównie neomycynę. Neomycyna w tej samej dawce jest też w Tribioticu i Maxibioticu. Tribiotic i Maxibiotic to maści trzyantybiotykowe, więc chyba mają szersze spectrum działania przeciwbakteryjnego

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...