Skocz do zawartości

[manetki] Triggery SRAMa ...

Andys

Rekomendowane odpowiedzi

... kto ich używa i jak się spisują. Po latach przywiązania do Shimano i Rapid-fire`ów zdecydowałem się na wymianę tylnej przerzutki (LX'04) na SRAMowską X-7, co za tym idzie zmuszony jestem do zmiany manetek. Ponieważ nigdy nie używałem gripów wybór ze względu na przyzwyczajenie i podobieństwo w zasadzie działania do r-f, padł na triggery. Ponieważ używam kasety 8-ki, triggery które zamierzam kupić to X-7 3x8. Chętnie wysłucham Waszych opinii o kulturze pracy trigger`ów, o ich współpracy z przednią przerzutką Shimano (XT'04). A może przekonacie, że jednak warto zaryzykować i kupić gripy? :)

ja jezdzilem na wielu kompletach napedu u kolegow przed zakupem trozne grupy tylko z shimano tylko ze SRAMem mixy no naprawde bardzo roznie(wtedy jeszcze nie bylo trigerrow wiec o nich nie nie bede pisal)i wyszlo mi ze Gripy to jest to i to najlepiej z tylnia przerzutka SRAMa i mikroindeksem w lewej manetce,takowe zakupilem (model 5.0 na 8 biegow)juz ze 3 jak nie 4 lata temu i uzywam ich do dzis sa jednym z komponentow ktory nie kwalifikuje sie do wymiany w zadnym dajacym sie okreslic wymiarze czasowym :)Jezel boisz sie przypadkowych zmian biegow to kup wersje shorty,ja mam dlugie chwyty i pomimo tego w czasie calej ich eksploatacji przeypadkowo zmienilem biegi moze z 10 razy.Naprawde polecam!!

Na rowerze jezdze po prostu w terenie,takie powiedzmy ostrzejsze xc i pod maratony okolo 4000-5000km rocznie.

Moje manetki wspolpracowaly najpierw z przerzutka 5.0 aktualnie z x-9 i zawsze kaseta 11-32 5.0 oraz lancuchami PC48/PC58.Przednia przerzutke mialem 5.0,XT98,Alivio a aktualnie XT03.Pancerze i linki najczesciej shimano sis sp.

Ja posiadam triggery X-7 w wersji 3x9 i jestem w pełni zadowolony. W porównaniu z shimano (miałem wcześniej klamkomanetki Acera a potem manetki Deore) potrzeba chwilkę na przestawienie się do obsługi tylko kciukiem, ale potem wszystko jest super - precyzyjniej, szybciej, ogólnie lepiej. Gripów jakoś nie toleruję, wprawdzie miałem do czynienia tylko z shimanowskimi revoshiftami ale przypadkowych zmian po prostu nie da się uniknąć, szczególnie w przypadku braku rogów przy kierowniku.

Ja mam trigerki i jestam bardzo z nich zadowolony :P przyzwyczajenie się do operowania kciukiem to moment ;D z tyłną x-7 działA idealnie, teraz będa testował z przednia Deore jak pośmigam to napisze co i jak. Coż mogę więcej napisać jedyny minus to plastikowe zaślepki tam gdzie wkładasz kinkę od przerzuty. Juz drugi raz zgubiłem ta zaślepkę :/

Cóż, o wrażeniach z użytkowania będę mógł napisać dopiero na wiosnę. W tej chwili stoję przed kupnem korby, łańcucha i kasety. Triggery będą obsługiwać przednią przerzutkę XT`04 i tylną X-7`05. Na razie, "na sucho" mogę powiedzieć, że po zamontowaniu na kierownicy widzę iż szybko przyzwyczaję się do pełnej obsługi kciukami :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...