Andys Napisano 2 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 ... kto ich używa i jak się spisują. Po latach przywiązania do Shimano i Rapid-fire`ów zdecydowałem się na wymianę tylnej przerzutki (LX'04) na SRAMowską X-7, co za tym idzie zmuszony jestem do zmiany manetek. Ponieważ nigdy nie używałem gripów wybór ze względu na przyzwyczajenie i podobieństwo w zasadzie działania do r-f, padł na triggery. Ponieważ używam kasety 8-ki, triggery które zamierzam kupić to X-7 3x8. Chętnie wysłucham Waszych opinii o kulturze pracy trigger`ów, o ich współpracy z przednią przerzutką Shimano (XT'04). A może przekonacie, że jednak warto zaryzykować i kupić gripy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 2 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 ja jezdzilem na wielu kompletach napedu u kolegow przed zakupem trozne grupy tylko z shimano tylko ze SRAMem mixy no naprawde bardzo roznie(wtedy jeszcze nie bylo trigerrow wiec o nich nie nie bede pisal)i wyszlo mi ze Gripy to jest to i to najlepiej z tylnia przerzutka SRAMa i mikroindeksem w lewej manetce,takowe zakupilem (model 5.0 na 8 biegow)juz ze 3 jak nie 4 lata temu i uzywam ich do dzis sa jednym z komponentow ktory nie kwalifikuje sie do wymiany w zadnym dajacym sie okreslic wymiarze czasowym :)Jezel boisz sie przypadkowych zmian biegow to kup wersje shorty,ja mam dlugie chwyty i pomimo tego w czasie calej ich eksploatacji przeypadkowo zmienilem biegi moze z 10 razy.Naprawde polecam!! Na rowerze jezdze po prostu w terenie,takie powiedzmy ostrzejsze xc i pod maratony okolo 4000-5000km rocznie. Moje manetki wspolpracowaly najpierw z przerzutka 5.0 aktualnie z x-9 i zawsze kaseta 11-32 5.0 oraz lancuchami PC48/PC58.Przednia przerzutke mialem 5.0,XT98,Alivio a aktualnie XT03.Pancerze i linki najczesciej shimano sis sp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 2 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Ja posiadam triggery X-7 w wersji 3x9 i jestem w pełni zadowolony. W porównaniu z shimano (miałem wcześniej klamkomanetki Acera a potem manetki Deore) potrzeba chwilkę na przestawienie się do obsługi tylko kciukiem, ale potem wszystko jest super - precyzyjniej, szybciej, ogólnie lepiej. Gripów jakoś nie toleruję, wprawdzie miałem do czynienia tylko z shimanowskimi revoshiftami ale przypadkowych zmian po prostu nie da się uniknąć, szczególnie w przypadku braku rogów przy kierowniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andys Napisano 2 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Dziękuję za Wasze opinie. Klamka zapadła, kupiłem triggery, tyle że nie X-7, a X-9 (były praktycznie w tej samej cenie), będę teraz wydawał więcej pieniędzy na kasety i łańcuchy 9 :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 9 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Andys jak już przetestujesz te triggery to podziel sie opinią na ich temat. Chętnie się dowiem jak się sprawują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duckbill Napisano 9 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 to powyżej to ja napisałem... nie wiem czemu ale mnie nei zalogowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaren Napisano 9 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Ja mam trigerki i jestam bardzo z nich zadowolony przyzwyczajenie się do operowania kciukiem to moment ;D z tyłną x-7 działA idealnie, teraz będa testował z przednia Deore jak pośmigam to napisze co i jak. Coż mogę więcej napisać jedyny minus to plastikowe zaślepki tam gdzie wkładasz kinkę od przerzuty. Juz drugi raz zgubiłem ta zaślepkę :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andys Napisano 16 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Cóż, o wrażeniach z użytkowania będę mógł napisać dopiero na wiosnę. W tej chwili stoję przed kupnem korby, łańcucha i kasety. Triggery będą obsługiwać przednią przerzutkę XT`04 i tylną X-7`05. Na razie, "na sucho" mogę powiedzieć, że po zamontowaniu na kierownicy widzę iż szybko przyzwyczaję się do pełnej obsługi kciukami :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaren Napisano 20 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Jedna rada żebyś przy przerzutce nie miał chodź troche zagietego pancerza bo przerzuta bedzie do d.... chodzić. Tooreck kiedys mnie uświadomił że to właśnie dlatego może źle działać. Skruciłem pancerz i teraz jest miodzio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.