bluflaj Napisano 10 Czerwca 2011 Napisano 10 Czerwca 2011 Witam. Kupiłem na allegro komplet kół stożkowych na obręczach krossa za 100zł.(wiem, szału nie ma ) Przednie jest ok, ale w tylne ma bicie boczne ok. 1-2 mm. i bicie pionowe też, ok 1 mm. Do tego niektóre szprychy w tylnym są tak luźne, że mogę je odkręcać bądź przykręcać spokojnie palcami. Przednie tego nie ma, szprychy są mocno napięte. Czy takie bicia są jeszcze względnie w nowych kołach? tych tańszych? Czy taka sytuacja nie powinna mieć miejsca? I czy nyple mogą być tak luźne, że spokojnie nimi kręcę w palcach? Dla lepszego rozeznania wrzucam filmiki, sorry za jakość ale nie miałem czym ich nagrać. Mam nadzieje że coś tam widać: http://www.youtube.com/watch?v=b3p39xzBKk0 bicie pionowe http://www.youtube.com/watch?v=KgU-ST3t6r8 bicie boczne /watch?v=tmKs0dGqG1I Nie wiem czy jest sens reklamować to tylne koło. Za bardzo nie wiem czy w/w odchylenia są dopuszczalne w nowych kołach? Bo nie powiem trochę mnie to zaniepokoiło. Ale jeżeli jest opcja, że je wyśle a sprzedawca odpowie że dla niego wszystko jest ok i nie ma podstaw do reklamacji to wysyłki wyniosą prawie tyle co koło . W takim wypadu sam bym po dokręcał te luźniejsze szprychy.
Rudy102 Napisano 10 Czerwca 2011 Napisano 10 Czerwca 2011 Szprychy nie mają prawa być luźne. Ja bym reklamował ale ostateczna decyzja należy przecież do Ciebie.
beskid Napisano 10 Czerwca 2011 Napisano 10 Czerwca 2011 Co chcesz reklamować rozcentrowane koło?? , a jak by było ok. i w trakcie jazdy strzeli ci szprycha to też będziesz taki drobiazg reklamował Trzeba je po prostu wycentrować bo zaraz padną ci klocki hamulcowe.
Sandacz Napisano 10 Czerwca 2011 Napisano 10 Czerwca 2011 Wg. instrukcji Gianta dopuszczalne bicie boczne i promieniowe nie powinno przekraczać 1,5 mm. W tym kontekście w nowym bicyklu powinno być zdecydowanie mniejsze. Ja w każdym razie pilnuję wartości nie większej od 1 mm, a bliższej 0,5 mm.
beskid Napisano 10 Czerwca 2011 Napisano 10 Czerwca 2011 Wg. instrukcji Gianta dopuszczalne bicie boczne i promieniowe nie powinno przekraczać 1,5 mm. A jak będzie większe to co się stanie bo nie bardzo rozumiem??
marky5 Napisano 10 Czerwca 2011 Napisano 10 Czerwca 2011 Takie scentrowane koło i lużne szprychy,to nie powód żeby odsyłać je z powrotem.Jak sam nie potrafisz wycentrować,a masz gdzie to oddaj do serwisu do wycentrowania zamiast opłacać ponowne wysyłki.
bluflaj Napisano 10 Czerwca 2011 Autor Napisano 10 Czerwca 2011 a jak by było ok. i w trakcie jazdy strzeli ci szprycha to też będziesz taki drobiazg reklamował proste, że nie jeżeli koło by było ok i coś by się stało podczas mojej jazdy, to wiadomo, że to nie wina sprzedawcy ani sprzętu, no chyba, że by nagle koło się rozpadło na dwie cześći Takie scentrowane koło i lużne szprychy,to nie powód żeby odsyłać je z powrotem.Jak sam nie potrafisz wycentrować,a masz gdzie to oddaj do serwisu do wycentrowania zamiast opłacać ponowne wysyłki. Wiesz, dlatego jeżeli bym wysyłał to chciałbym mieć pewność, że wysyłam je zasadnie i sprzedawca wymieni je na nowe/naprostuje i to on pokryje koszty transportu tak chyba było napisane na aukcji jeżeli towar okazałby się wadliwy. Bo niby czemu mam dopłacać i naprawiać koło które kupiłem nowe, nieużywane i w założeniu powinno być proste... Z tego co piszecie raczej takich odchyleń i luzów nie powinno być, i trzeba coś z tym zrobić Gdybym spróbował sam to myślę, że poradziłbym sobie z tym biciem bocznym, ale tego pionowego raczej bym nie zniwelował. W moim mieście jest tylko jeden serwis i mam z nimi niemiłe doświadczenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.