Skocz do zawartości

[koło] lekkie bicia w nowym kole

bluflaj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Kupiłem na allegro komplet kół stożkowych na obręczach krossa za 100zł.(wiem, szału nie ma :D ) Przednie jest ok, ale w tylne ma bicie boczne ok. 1-2 mm. i bicie pionowe też, ok 1 mm. Do tego niektóre szprychy w tylnym są tak luźne, że mogę je odkręcać bądź przykręcać spokojnie palcami. Przednie tego nie ma, szprychy są mocno napięte.

Czy takie bicia są jeszcze względnie w nowych kołach? tych tańszych? Czy taka sytuacja nie powinna mieć miejsca?

I czy nyple mogą być tak luźne, że spokojnie nimi kręcę w palcach?

Dla lepszego rozeznania wrzucam filmiki, sorry za jakość ale nie miałem czym ich nagrać. Mam nadzieje że coś tam widać:

http://www.youtube.com/watch?v=b3p39xzBKk0 bicie pionowe

http://www.youtube.com/watch?v=KgU-ST3t6r8 bicie boczne

/watch?v=tmKs0dGqG1I

Nie wiem czy jest sens reklamować to tylne koło. Za bardzo nie wiem czy w/w odchylenia są dopuszczalne w nowych kołach?

Bo nie powiem trochę mnie to zaniepokoiło. Ale jeżeli jest opcja, że je wyśle a sprzedawca odpowie że dla niego wszystko jest ok i nie ma podstaw do reklamacji to wysyłki wyniosą prawie tyle co koło :confused: . W takim wypadu sam bym po dokręcał te luźniejsze szprychy.

Napisano

Co chcesz reklamować rozcentrowane koło?? :wallbash:, a jak by było ok. i w trakcie jazdy strzeli ci szprycha to też będziesz taki drobiazg reklamował :o Trzeba je po prostu wycentrować bo zaraz padną ci klocki hamulcowe. :blush:

Napisano

Wg. instrukcji Gianta dopuszczalne bicie boczne i promieniowe nie powinno przekraczać 1,5 mm. W tym kontekście w nowym bicyklu powinno być zdecydowanie mniejsze. Ja w każdym razie pilnuję wartości nie większej od 1 mm, a bliższej 0,5 mm.

Napisano

Wg. instrukcji Gianta dopuszczalne bicie boczne i promieniowe nie powinno przekraczać 1,5 mm.

A jak będzie większe to co się stanie bo nie bardzo rozumiem?? :blush:

Napisano

Takie scentrowane koło i lużne szprychy,to nie powód żeby odsyłać je z powrotem.Jak sam nie potrafisz wycentrować,a masz gdzie to oddaj do serwisu do wycentrowania zamiast opłacać ponowne wysyłki. :thumbsup:

Napisano
a jak by było ok. i w trakcie jazdy strzeli ci szprycha to też będziesz taki drobiazg reklamował :o

proste, że nie :icon_wink: jeżeli koło by było ok i coś by się stało podczas mojej jazdy, to wiadomo, że to nie wina sprzedawcy ani sprzętu, no chyba, że by nagle koło się rozpadło na dwie cześći :icon_lol:

Takie scentrowane koło i lużne szprychy,to nie powód żeby odsyłać je z powrotem.Jak sam nie potrafisz wycentrować,a masz gdzie to oddaj do serwisu do wycentrowania zamiast opłacać ponowne wysyłki. :thumbsup:

Wiesz, dlatego jeżeli bym wysyłał to chciałbym mieć pewność, że wysyłam je zasadnie i sprzedawca wymieni je na nowe/naprostuje i to on pokryje koszty transportu :icon_mrgreen: tak chyba było napisane na aukcji jeżeli towar okazałby się wadliwy.

Bo niby czemu mam dopłacać i naprawiać koło które kupiłem nowe, nieużywane i w założeniu powinno być proste...

Z tego co piszecie raczej takich odchyleń i luzów nie powinno być, i trzeba coś z tym zrobić

Gdybym spróbował sam to myślę, że poradziłbym sobie z tym biciem bocznym, ale tego pionowego raczej bym nie zniwelował. W moim mieście jest tylko jeden serwis i mam z nimi niemiłe doświadczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...