Skocz do zawartości

[amortyzator] Epicon R.L.D Vs. RST first air

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Od paru tygodni szukam nowego amortyzatora do mojego cannondale, założyłem nawet temat na forum i tam polecono mi epicona. Poszedłem do zaufanego serwisu i zarazem sklepu rowerowego i tam zaproponowano mi rst first air. Najpierw pomyślełem "chcą mi to wcisnąć, żęby zarobić, bo rst to ponoć badziew", ale przeszukująć internet dowiedziałem się, że ten rst to całkiem niezły amorek. Który byłby dla mnie lepszy, mam 15 lat, 175cm, 55 kg. Liczę na odpowiedzi doświadczonych rowerzystów ;)

Napisano

~140km na Epiconie

943km na RST F1rst

Osobiście pod względem pracy zdecydowanie F1rst. Moja waga 85kg, od 250km amortyzator "współpracuje z tarczą" 180mm. Luzy w normie jak na powietrzny amortyzator. Jedyne co muszę stwierdzić to fakt, że sztywnośc nie ma za wiele z nim wspólnego, ale w zakretach nie ma ocierania klocków o tarczę. Jak na razie jestem zadowolony, zobaczymy po górach i po większym przebiegu jak amortyzator będzie się sprawował. Za kwotę do 650zł mogę go polecić. W okresie zimowym Velo sprzedawało go po 589zł.

Napisano

Myślę, że nie zawiedziesz się na żadnym z tych widelców. Miałem na oku rower właśnie z Firstem, trafiłem jednak na niezłą okazję, mam Epicona i nie żałuję, że wybrałem właśnie ten rower. Ale gdybym miał Firsta, pewnie też bym nie żałował.

Napisano

Myślę, że nie zawiedziesz się na żadnym z tych widelców. Miałem na oku rower właśnie z Firstem, trafiłem jednak na niezłą okazję, mam Epicona i nie żałuję, że wybrałem właśnie ten rower. Ale gdybym miał Firsta, pewnie też bym nie żałował.

+1 :)

Napisano

nie miałem styczności z widelcami, ale czytając opinie i widząc w jakich rowerach są zakładane wnioskuję że epicon jest sztywniejszy i wytrzymalszy ;)

Napisano

Kup Epicona, ma wew. regulację skoku (80?) - 100 - 120 - 140 i będzie ważył tyle samo co First.

Napisano

Zdecydowałem się na RST first air ;) Jutro idę do serwisu sprawdzić, czy taki posiadają, a jak nie to zamówić. Dziękuję wszystkim za posty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...