Volltage36 Napisano 10 Czerwca 2011 Napisano 10 Czerwca 2011 Witam.Mam problem z hamulcami Hayes stroker trail , podczas jazdy gdy zablokuje tylne koło rower zaczyna drżeć , cały wpada w jakieś dziwne drgania , chciałem zauważyć że gdy nie blokuje koła lecz tylko spowalniam trąc klockami o tarcze , takiego problemu nie ma tylko gdy zablokuje koło.
kubek20 Napisano 10 Czerwca 2011 Napisano 10 Czerwca 2011 A jakie masz tarcze ? Sprawdź też, czy klocki nie są uszczerbione lub czy nie mają uszkodzeń, nie są nierówno starte.
Volltage36 Napisano 10 Czerwca 2011 Autor Napisano 10 Czerwca 2011 Tarcze to 160 mm , klocki są w porządku , zresztą całość kupiłem wczoraj i była montowana na serwisie , więc myślę że są założone poprawnie.
JaniszMTB Napisano 10 Czerwca 2011 Napisano 10 Czerwca 2011 A może jakieś luzy lub problemy z piastą?
pomirot Napisano 10 Czerwca 2011 Napisano 10 Czerwca 2011 Miałem m.in. taki problem jak Ty z Hayesami- wibracje, dzwonienie, wiecznie krzywiące się tarcze, dlatego poleciały do ludzi Niestety tak mają i może się okazać, że nic tego nie zmieni. Z tym szarpaniem to "gryzie" się tarcza z klockami. Zapewne masz standardowe klocki żywiczne. Proponuję zmienić na metale, np. Kool Stop lub Swiss Stop. Jak masz opcję przetestować przed zakupem również inne tarcze, to możesz też spróbować. Przy okazji wymiany klocków możesz posmarować od tyłu pastą miedzianą (kilkanaście PLN w sklepie z częściami samochodowymi). Czasami pomaga. Nie polecam wynalazków typu Silencer, szkoda kasy. PS. Niektórzy twierdzą, że trzeba się przyzwyczaić
Volltage36 Napisano 10 Czerwca 2011 Autor Napisano 10 Czerwca 2011 Dzięki za info , zastosuje się do tego co mówisz ale chyba całkiem tego nie zlikwiduje , kolega też ma hayesy i ma ten sam problem , spróbuje coś z tym zrobić , dzisiaj je trochę dotarłem i już jest lepiej. //Nie cytujemy wypowiedzi bezpośrednio powyżej nad naszą - Safian.
tranzystor82 Napisano 11 Czerwca 2011 Napisano 11 Czerwca 2011 Też mam traile i to normlane choć powiem szczerze że do 200km poźniej wszystko sie powinno ładnie dotrzeć co do dzwoniących tarcz sposób jest jeden - ponowne zalanie hamulca. Każdy kto kupi hamulec zaraz go montuje tak jak dostał i myśli że to tak ma być otóż wcale nie wystarczy po zamontowaniu odpowietrzyć , założyć klocki, i wyrególowac i cieszymy się ciszą.
fw66 Napisano 11 Czerwca 2011 Napisano 11 Czerwca 2011 Jesli rower drży kiedy blokujesz koło, to moim zdaniem masz gdzieś luzy. Może coś z piastą nie tak. Spróbuj wszystko podokręcać. Skoro przy hamowaniu bez blokowania koła jest spokój, to znaczy że hamulec jest w porządku. Moje Traile działają świetnie.
tranzystor82 Napisano 12 Czerwca 2011 Napisano 12 Czerwca 2011 Pamiętajcie że wiele też zależy od klocków, no i od predkości podczas hamowania, bo naprzykaład gdy zapierdzielam z porządnej górki na żywicznych to faktycznie czuć rwanie, zarzynanie, ale długóśc hamowania jest naprawde imponująca jak na tarcze 160mm Dlatego prawdopodobnie hamulec jest sprawny i napęd też tylko kolega musi nauczyć się z tym żyć.
Volltage36 Napisano 14 Czerwca 2011 Autor Napisano 14 Czerwca 2011 Dotarłem je i jest lepiej , aczkolwiek nie przeszkadza mi już to drżenie , przyzwyczaiłem się już
Kysu Napisano 19 Czerwca 2011 Napisano 19 Czerwca 2011 Małe sprostowanie ode mnie, ktoś tu pisze że klocki gryzą się z tarczą i inne opowieści. Autor wątku napisał wyraźnie że gdy spowalnia rower hamulcem bez zablokowania koła nie dochodzi do takiego drżenia, a gdy zablokuje występuje ten problem. Więc jakie znaczenie ma w tym przypadku jakość okładzin czy odpowietrzenie hamulca jak klocki sztywno złapią tarczę tylne koło drży? Te drgania powstają od sprężystych odkształceń elementów koła, szczególnie szprych. Możliwe że tarcza nie była sztywno połączona z piastą, również jak ktoś wspomniał luzy w piaście mogą takie coś powodować - ale te luzy musiały by być wielkie, że kolarz wpierw by poczuł jak mu koło lata i nie trzymie prostego kierunku. To jest chyba normalne przy tarczówkach, wszystko zależne od zaplecenia koła, jakości szprych i ich naciągu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.