zyldas Napisano 10 Czerwca 2011 Napisano 10 Czerwca 2011 Na wstępie chciałem się ze wszystkimi przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum. Ponieważ mój poprzedni rower został skradziony, zmuszony zostałem do zakupu następcy. Mam nadzieję, że zestawienie widoczne w temacie nie jest zbyt kontrowersyjne - bo są to rowery bardzo odmienne. Nie mniej taki wybór jest efektem odwiedzin w kilku sklepach połączonych z jazdami testowymi. W efekcie na placu boju pozostali właśnie ci dwaj kandydaci. Jeśli chodzi o moje "parametry techniczne", to sytuacja jest następująca: - Chciałbym aby zakup zmieścił się w kwocie do 2000pln. - Oczekiwania wobec roweru bardzo różne. Dotychczasowy rower na co dzień służył mi do dojazdów do pracy, przy okazji odwoziłem w foteliku dziecko do przedszkola; w wolnych chwilach szalałem na tym samym rowerze w pobliskich lasach - teren bardzo zróżnicowany (od gładkich ścieżek, po przez przeróżne górki/hałdy aż do wszelakich bagienek). W góry nie zapuszczałem się na nim - sądzę, że po prostu nie wytrzymałby tego. Nie mniej nowy rower powinien również pozwolić na jazdę górską, nie mniej bez zacięcia do szaleństwa czy wyczynu... Od dwóch lat rower także był używany do typowych wycieczek rowerowych - co prawda teren morenowy, czasami bardzo mocno pofalowany nie mniej jazda głównie asfaltem. - Mam 180cm wzrostu, jakieś 90-92kg żywej wagi. Testowałem rowery Level a4 - 18" oraz Gangsta 6.0 - 19" Obydwa w bardzo zbliżonej cenie, bardzo podobnie osprzętowane, obydwa dobrze mi "leżą". Dobry opis Krossa jest tutaj: http://www.sklepprosport.pl/promocje/rower-meski-kross-level-a4-2010.html Natomiast Gangsta: http://www.velo.com.pl/rowery/?id=591 Niestety nie jestem w stanie ostatecznie zdecydować się, ciągle nie widzę tego jedynego... Tak jak wspominałem, obydwa rowery wybrałem po testach, obydwa mi odpowiadają. Za Krossem przemawia ciekawa rama (ten rocznik ma taką jak A6) i mniejsza waga. Gangsta to ciekawszy osprzęt (ciut lepsze hamulce-większa przednia tarcza,manetki Sram, który bardzo mi przypadł do gustu) oraz ogólnie ciekawszy design. Do tej pory bardzo ciężko było mi znaleźć coś o Gangsta (którego waga mnie trochę przeraża). Z drugiej strony naczytałem się wiele o bardzo nierównej jakości rowerów Kross, design też moim zdaniem gorszy (kolejny niewyróżniający się "góral") Dlatego bardzo proszę o jakieś sugestie bądź dodatkowe informacje. Marcin.
Rulez Napisano 10 Czerwca 2011 Napisano 10 Czerwca 2011 Raczej powinieneś zastanowić się jak chcesz jeździć, jeśli ma to być rower do jazdy uniwersalnej oraz jazdy w terenie, zjazdy korzenie , nadający się do wypadów w góry - to Gangsta. Kross to rower bardziej sportowy, pozycja bardziej pochylona, na równiejszy teren, na bardziej wymagających zjazdach w terenie będzie wymagał większej uwagi. Ja uwzględniając swoje preferencje wybrał bym Gangsta
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.