Skocz do zawartości

[waga roweru] Lekko nie musi byc kosmicznie drogo.

Janosik

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieje że z tymi docinkami to nie o mnie chodzi, gdyż ja nic takiego nie pisałem aby urazić maniaków lekkości, dałem link do lekkiego roweru komentując że jak dla mnie takie rowery są za lekkie i tyle :-).

Nie nie, to było tak ogólnie, zanim powstanie w tym temacie jakaś awantura...

Hmm rama Scale Limited jest wykonana z carbonu CR 1 LTD w technologi HMF a Scale 30 carbonu CR 1 LTD ale już nie w technologii HMF.

Mi chodzi o to czym sie różni 10 od 30 bo 10 kosztuje 7020zł a moim zdniem niczym sie nie rózni o 30

To są inne ramy, no cene podałem allegrową, bo samej ramy nie da się chyba kupić.

no właśnie czy tos ą inne ramy ? bo 10 da się kupić

Mam nadzieje że z tymi docinkami to nie o mnie chodzi, gdyż ja nic takiego nie pisałem aby urazić maniaków lekkości, dałem link do lekkiego roweru komentując że jak dla mnie takie rowery są za lekkie i tyle :-).

Absolutnie nie poczułem sie urażony. Natomiast chciałem pokazać że macie tdo tego tematu troche inny stosunek niz ja.

Pozdrawiam

Janosik

No rama Scale 10 jest taka sama jak Limited, też wykonana w technologi HMF, ale już Scale 30 ma inną rame, mimo że też jest carbonowa to w innej technologii wykonana. To tak jak jest wiele technologi wykonania ram aluminiowych tak i z carbonem jest <_<

Pozdrawiam.

BTW

są pewnw rozbieżnośći bo na stronie producenta tylko

limited jest HMF http://www.scottusa.com/product.php?UID=7806

a na polskiej stronie która podałeś scale 10 też

hehehehe

i kosztują tyle samo

a na stronie producenta jest tak

Limited CR1 HMF Technology

10 CR1 Carbon Technology

20 CR1 Technology

30 CR1 Technology

czym sie różni CR1 Carbon Technolog od CR1 Technology bo obydwie chyba dotycza carbonu

bo 20 i 30 też są carboneowe

mysle że to jeden wielki marketing i to samo skoro wagi limited i 10 sa takie same <_<(zreszta zapytam się w szerszym kręgu)

Pozdrawiam

Janosik

A kolega tutaj kliknie http://www.scottusa.com/product.php?UID=8022

Widać w opisie całego roweru Scale 10 nie napisali że rama jest robiona w technologi HMF, a w opisie samej ramy już to jest zaznaczone.

Pozdrawiam :-).

OK

Troszke namotali ale masz racje juz znalazłem 10 i limited to to samo

natomiast 20 i 30 sa o 50-70gram cięższe.

Tylko dlaczego w takim razie nie sprzedają ramy 20 lub 30

Pozdrawiam

Janosik

Nom to już wszystko wiadomo, dostałem odpowiedz ze Scott-a, więc rama w modelu Scale 30 jest produkowana w tej samej technologii nieco cięższe są mufy, a rama z modelu Scale 10 i LTD wyposażone są dodatkowo w sztycę karbonową.

Sama rama Scale 30 nie jest sprzedawana osobno bo poprostu nie jest :-), tak jak w każdej firmie rowerowej, są ramy które nie są sprzedawane osobno.

Pozdrawiam.

Nom to już wszystko wiadomo, dostałem odpowiedz ze Scott-a, więc rama w modelu Scale 30 jest produkowana w tej samej technologii nieco cięższe są mufy, a rama z modelu Scale 10 i LTD wyposażone są dodatkowo w sztycę karbonową.

No nie wszystko ci opisali

Tu zostało wszystko wytłumaczone: http://julmtb.free.fr/forum/viewtopic.php?t=1011

Dla mnie zasadnicza wykluczjąca te ramy róznica jest taka iz można mieć tylko tarcze bbuuuuuuu

BTW jak bym kupił taką ramę to chyba bym ich tą sztyca zaciukał niech się wypchają. To mezalias tylko na wysokim poziomie

Pozdrawiam

Janosik

Ja chce mieć lekki rower ale bez przesady. On ma wytrzymać więcej niż jeden sezon. Dlatego Odchudzam na maxa tam gdzie można ale w pewnych miejscach wole mieć 10g więcej. Przykładem tego jest to że kupiłem SLRa Ti ale długo szukałem odpowiedniej sztycy pod względem wytrzymałoścoiwym ( także po różnych małcyh manufakturach ) i wkońcu wybrałem Thomsona. Waży 250g ale jest wytrzymały. Podobnie jest z kołami. Długo się zastanawiałęm nad Xmaxami XL i SL ale wkońcu wybrałem XL. Ale takie śrubki z V-ek, bidonu i sterów moge wymienić na alu. Podobnie zresztą jak lekkie sfazowania koronek korby i kasety. Zresztą zamieszcze swój bike jak tylko dostane rame w połowie marca. XtC alu lub Compsite jeszcze nie wiem.

nio niezle zwlaszcza chetnie bym kasete stuningowana poogladal :)

:)

to nawet znana opcja ludzie wycinali 3 z 6 ramian pająka w kasetach srama

niestety shimano ma 5 i niebardzo jest co wyciąć :)((((

Ale efekty tego wycinanaia skończyłt sie dosyć marnie

oczywiście mozna spokojnie lekko nawiercic takie ramiana

Ale zalecane jest jezli ktoś ma dużo kasy jeżedzenie na aluminiowych kasetach (500-2000km zalezność od wagi użytkowniaka)

badź Tytanowej (dwa rozawiązania takie jak XTR bądz kaseta całkowicie tytanowa lzejsza od XTR o 20-30 gram ) zyzywać też będzie się wolniej oczywiście ale istaniej jeden minus CENA 250euro

Pozdrawiam

Janosik

PS

Sime podajesz dziwne przykłady zamias SLR można kupic zawsze Tune

a zamiast Tomsona znajdziesz mnustwo równie wytrzymałech sztyc o niższej masie

Oczywiście zostaje kwestia Pieniędzy

czemu rama akurat Gianta??

Sime podajesz dziwne przykłady zamias SLR można kupic zawsze Tune

a zamiast Tomsona znajdziesz mnustwo równie wytrzymałech sztyc o niższej masie

Oczywiście zostaje kwestia Pieniędzy

Kasa to jest jedna sprawa a druga to że SLR jest wygodny. A sztyce owszem można kupić lżejaszą tylko ja podszedłem do sprawy od strony wytrzymałości. Wszelkie sztyce typu Extralite, Tune albo FRM http://www.frmbike.de/catalog/images/Parti...ST-M20%20Ti.jpg mają niekorzystny rozkład sił działających na rurki Ti. A jak wiesz procent uciętych prętów w SLRach jest duży głównie z powodu złej sztycy.

czemu rama akurat Gianta??

Bo geometria XtC mi bardzo leży.

A fotki kasety umieszcze razem z suportem który przerobiłem.

Kasa to jest jedna sprawa a druga to że SLR jest wygodny.

Nie on jedyny Tune też jest wygodny :)

Wszelkie sztyce typu Extralite, Tune albo FRM mają niekorzystny rozkład sił działających na rurki Ti.

:) o tym jak wyglądają jarzma tych producetów wiemy wszycy ja sobie z tego powodu wysmienicie zdaje sprawe które rozwiazania są najlżejsze. :D

Natomiast tunowi takie mocowanie nigdy nie widziałem żeby coś zrobiło

A sztyce owszem można kupić lżejaszą tylko ja podszedłem do sprawy od strony wytrzymałości.

A jak wiesz procent uciętych prętów w SLRach jest duży głównie z powodu złej sztycy.

Natomiast jezli chodzi o rozwiazanie nie szkodzące twojemu SLR to uwazam że jest ich dość sporo lzejszych :

American Clasic 27.2mm 214 gm

USE carbon lub TI

CONTROL TECH

Bold Precision Bold Ti Ultralight

CARBON MONOCOQUE

Stella Azzurra Monza

TRIGON GSP110GSP110 / GSP110A

Pazzaz SP-985

ITM Millenium Carbon

FSA K-Force Lite Carbon

Easton ec90

WCS

I na pewno wiele innych lzejszych i z równie bezpiecznym systemem mocowania

Bo geometria XtC mi bardzo leży.

nie zaprzecze geometrie ma fajną

A fotki kasety umieszcze razem z suportem który przerobiłem.

Też z checią obejrze ten tuning

Pozdrawiam

Janosik

Natomiast jezli chodzi o rozwiazanie nie szkodzące twojemu SLR to uwazam że jest ich dość sporo lzejszych :

American Clasic 27.2mm 214 gm

USE carbon lub TI

CONTROL TECH

Bold Precision Bold Ti Ultralight

CARBON MONOCOQUE

Stella Azzurra Monza

TRIGON GSP110GSP110 / GSP110A

Pazzaz SP-985

ITM Millenium Carbon

FSA K-Force Lite Carbon

Easton ec90

WCS

Ja potrzebuje do XtC średnice 30,9x400 więc większość tych patentów odpada a FSA i Easton są brzydkie.

Chciałem WCSa ale Matuszewski nie sprowadzi 30,9x400. Będzie miał tylko 30,9x350. A nie opłaca się sprowadzać jednej sztycy z USA.

Ja potrzebuje do XtC średnice 30,9x400 więc większość tych patentów odpada a FSA i Easton są brzydkie.

Chciałem WCSa ale Matuszewski nie sprowadzi 30,9x400. Będzie miał tylko 30,9x350. A nie opłaca się sprowadzać jednej sztycy z USA.

no rozmiar sporo tłumaczy

Pozdrawiam

Janosik

• 2 tygodnie później...

Możecie powiedziedć że to profanacja tego tematu ale cżesto widze kolesi TOTALNYCH BURAKÓW nie majacych pojęcia o jeździe na rowerze z rowerami po 8-9 kilo na wyczesanym sprzecie. nie mówie tutaj o nikim z was żeby nikt sie tu na mnie nie obraził mówie o tym jako o zjawisku że czasem trzeba umiec dobrac sprżet do swoich możliwości, bo czy zmiejszenie wagi roweru nawet o jeden kilogram nie da nam takiego kopa że wygramy kazdy wyścig, to taka drobna uwaga. Oczywiscie nie mam nic do odchudzania roweru sam to robie ale czasem nalezy sie przyteperowac zeby nie popaść w anoreksję :D.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...