Skocz do zawartości

[waga roweru] Lekko nie musi byc kosmicznie drogo.

Janosik

Rekomendowane odpowiedzi

W wielu kwestiach się z tobą zgadzam, ale do końca przekonany to ja nie jestem. Acz wiem że troche sam sobie zaprzeczam, bo ciągle kupuje nowe części do swojego biqa i staram się kupywać coraz to lżejsze, tylko że nie robie tego tak maniakalnie, jak cos waży pare gram miej a nie jestem do tego przekonany to poprostu tego nie kupuje. Tak że u mnie waga nie jest już priorytetem jeżeli osiągnełem już te 10kg. Wcześniej jak mój rower ważył 12kg, to owszem patrzyłem jak by go tu odchudzić.

Myśle że za te pieniądze które już włożyłem i włoże w mojego biqa jeszcze w najbliższych miesiącach mógł bym złozyć coś naprawde lekkiego, ale nie widze takiej potrzeby :). Pewno wyjdzie jakieś 9kg z groszem, i na tym się skończy. Zostały mi koła i rama do zmiany, gdzie tu zaoszczedze jeszcze pare gram.

A jeszcze co do ram orbei, znam dobrze te opinie, widziałem tez pare pęknietych, jeszcze myśle może nad specialized s-work 2005. A ty co byś doradził ?

Pozdrawiam.

tylko że nie robie tego tak maniakalnie, jak cos waży pare gram miej a nie jestem do tego przekonany to poprostu tego nie kupuje.

A ja robie to manialkalnie?? ;)

O nie maniacy są kilogram pomiżej mnie :lol:

Serio tez nie kupuje sprzętu któremu nie ufam jak mówiłem wole zapłacić więcej i mieć cos z czego bede się długo cieszyc

dlatego nie kupiłem Xpedo Ti (były tanio w www.bikeman.pl zainwestuje w CB EggBeaters 4Ti ale spróbuje na eBey bo na razie ceny w sklepach są troche potworne)

Myśle że za te pieniądze które już włożyłem i włoże w mojego biqa jeszcze w najbliższych miesiącach mógł bym złozyć coś naprawde lekkiego, ale nie widze takiej potrzeby :). Pewno wyjdzie jakieś 9kg z groszem, i na tym się skończy. Zostały mi koła i rama do zmiany, gdzie tu zaoszczedze jeszcze pare gram.

Jak złozysz to wrzóć na www.light-bike.com chetanie zobacze(na razie nie działa w zwiazku z problemami z DNS ale pewnie jak zacznie działać to przeniose się tam z powrotem)

A jeszcze co do ram orbei, znam dobrze te opinie, widziałem tez pare pęknietych, jeszcze myśle może nad specialized s-work 2005. A ty co byś doradził ?

Pomimo że rower mam lżejszy od twojego to ramy zapewne nie

Mam klockowata rame z 2 powodów

1 Strasznie mi odpowiada i ją lubie (podobno jest nawet Kultowa :D )

2 Nie mogę sie zdecydować co kupic następną rame chciałbym z włókna ale

nie mam zaufania do scotta ani gianta(podoba mi sie Simplon Gravity)

Jeżli chodzi o wmiare tanie ramy to jak wymieniałem na poczatku w zestawieniu

gdybys miał problemy ze znależieniem tej drugiej

http://www.mmm-bikes.com/

Pozdrawiam

Janosik

Jeśli chodzi o rame to mi nie chodzi o tyle żeby była tania ale mocna, sztywna i wytrzymała a zarazem, lekka :-).

Pozdrawiam.

W takim razie czytać mysleć i nie mieć do końca zaufania

Porównania takich rowerów nie znajdziesz w polskich gazetach tfu tfu

ale sa w niemieckich (uwaga niemcy tez naginają fakty)(ładnie mówiąc oszukują artykuły "nie sponsorowane" to nie tylko polska specjalnośc )

tak na teraz:

http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=144306

(simplon nie wygrał)

(nalepszy okazał się scott)

ale nie podali prawdziwych wag

Pozdrawiam

Janosik

tak czytam przy porannej kawie..

.....i odnosze wrazenie, ze Janosik jest daleko dalej niz reszta z nas.

......sam zreszta tylko chwilowo opuscil swoja ekstremalna strone: "Jak złozysz to wrzóć na www.light-bike.com chetanie zobacze(na razie nie działa w zwiazku z problemami z DNS ale pewnie jak zacznie działać to przeniose się tam z powrotem)"

Ja w tej dyskusji zgadzam sie z Rezpektem. Egzotyczne czesci i anorektyczne rowery sa pelne kompromisow....nie udalo nam sie wyjasnic, gdzie jest granica funcjonalnosci i bezpieczenstwa, ani gdzie zaczyna sie mania.......

Waga jest jednym z kluczowych elementow, acz nie jedynym. CSC moze sobie goklejac do kolarek ciezarki w ramach demonstracji "nasze rowery sa za lekkie", ale MTB to inna sprawa.

reszta potem. ide na rower (jezdzic, ni zdrapywac farbe z amora, moze jak palne w krajobraz pare razy troszke sie zdrapie :) )

siema.

riker tym razem bez kija w mrowisko ?? :)

.....i odnosze wrazenie, ze Janosik jest daleko dalej niz reszta z nas.

ale pod jakim wzgledem?

Wiedza i doświadczeniem w temacie lekkich cześći. Może :P

Jeżeli chodzi o rower to zapewne są tu osobu z rowerami o podobnej wadze. (a może nie :) )

......sam zreszta tylko chwilowo opuscil swoja ekstremalna strone: "Jak złozysz to wrzóć na www.light-bike.com chetanie zobacze(na razie nie działa w zwiazku z problemami z DNS ale pewnie jak zacznie działać to przeniose się tam z powrotem)"

No niestety riker tutaj mozna sobie miło i sympatycznie porozmawiać ale jezeli chodzi o informacje na temat tych części które mnie interesuja to niewiele znajde.

BTW stronia nie bardzo extremalna poczytaj tematy na http://www.mtb-news.de/forum/forumdisplay.php?f=108

Niemcy posówaja sie o wiele dalej i w wielu extremalnych rozwiazniach sa prekursorami

Ja w tej dyskusji zgadzam sie z Rezpektem. Egzotyczne czesci i anorektyczne rowery sa pelne kompromisow....nie udalo nam sie wyjasnic, gdzie jest granica funcjonalnosci i bezpieczenstwa, ani gdzie zaczyna sie mania.......

Anorektyczne moze tak ale czy 7,5kg to już anoreksja a może poprostu szczupły :lol:

Ale serio to ja jestem zdania że rower o takiej wadze właściwie złozony moze byc funkcjonalny i bezpieczny.Juz podawałem przykłady

Waga jest jednym z kluczowych elementow, acz nie jedynym.

nikt nie zaprzeczy

reszta potem. ide na rower (jezdzic, ni zdrapywac farbe z amora, moze jak palne w krajobraz pare razy troszke sie zdrapie :) )

Uważaj SIDy mają dolne golenie z magnezu(to materiał bardzo podatny na utlenienie i kororozje) nie pomalujesz zadrapania i się rozpadnie :D

Pozdrawiam

Janosik

PS

Jeszcze raz powiem bo nie wytrzyamam wywal ten mostek. Taki rower i tak go oszpecać bys się wstydził. :D

Gość Zergonyac

Ja odpisze Ci na 1 post Mowisz za niecale 6000tys 8kg tak? Ojciec mojego kumpla kupil jakies 4 miechy temu gianta na amorku tylnim i przednim wazyl dokladnie 8100g. Dał za niego 3400zł wiec to nie 6000..... pozdro

Ja odpisze Ci na 1 post Mowisz za niecale 6000tys 8kg tak?

podejrzewam że w jednym i drugim miejscu wtszło by troche więcej

Ojciec mojego kumpla kupil jakies 4 miechy temu gianta na amorku tylnim i przednim wazyl dokladnie 8100g. Dał za niego 3400zł wiec to nie 6000..... pozdro

Ta a świstak siedzi i zawija te sreberka.

Serio to tak

Rower był zapewne uzywany (to zupełnie inna bajka)

Moze rama peknieta?

Kupowany od szaleńca albo od bardzo nadzianego krewnego.

No chyba że był kradziony.

Jak mówisz takie rzeczy to zamieść specyfikacje i zdjecia bo zaczne się śmiać.

najlepiej tutaj i jeszce http://www.light-bikes.com/BikeGallery/Bik...ect.asp?catid=2 tu bo to bedzie 4 ful w konkurencji wagi ;)

A teraz pójdz do kolegi i zważ rower

8100 to cholernie mało jak na fulla zobacz sobie ile kosztuja tego typu rowery

http://www.extralite.com/index_euro.htm

Pozdrawiam Janosik

Rezpekt

Ja mam takiego sida tylko to RACE z 2002 Z carbonową korona i blokadą(właściwie jak team ale blokade i tak zdmontuje :) ).Natomiast zupełnie nie interesuje minie sprzedaż

Nie bardzo wiem gdzie byś mógłbyś kupic taki kolor chyba tylko ebay i ebay.de . (nie kupuj tylko 2006 bo sa wyrażnie cięższe i wcale nie lepsze

Wookie

Z tym magnezem to msz racje to co mówiłem to był żart to tylko domieszka i nic się nie powinno stać zreszta każdy ma chyba obdrapany widelec w miejscu mocowania pisast.

No wypatruje ciągle na e-bay, amorek nie dla mnie tylko kolega sie uparł na ten kolor, a model raczej 2006 bo tylko ten model robia w białym kolorze :)

No widzisz ja nawet nie znam kolorów na 2006 Zato jak by ktos miał na sprzedaż RACE z 2001 to chętanie pogadam.

A blokada w amorku to musi być, bo nie ma co pompować na podjazdach :).

Widzisz ja nie mieszkam w górkach i zupełnie mi nie przeszkadza troche popopawać. A blokuje amora tylko na a asfalcie (gdzie sobie też poradze bez blokady). Jak by jechał w góry to chwila i mozna załozyć.

Wookie Prawda zdania są podzielone czytałem opinie na ten temat Ale nigdzy nie widziłem ani nie słyszałem żeby coś stało sie RS z tego powodu.(manitou owszem)

Pozdrawiam

Jsnosik

hehe.......jeszcze zbulwersuje. Wlasnie kupuje rame z zaawansowanego stopu aluminium, z domieszka magnezu, niestrudzenie manipulowana i potrojnie cieniowana, hydromorfowana i obrabiana maszyna CNC.......i nawet nie wiem ile wazy :))

Slowem, nasze dywagacje a Janosikowe podejscie maja sie tak jak wystepy pana "fana" samochodow hybrydowych na forum "drag racing". Niby o autach ale nie kompatybinie.........

A znajomosc rowerow i komponentow pod katem wagi to z pewnoscia konik naszego nowego kolegi.......ja zajmujac sie zawodowo rowerami nie mam zielonego pojecia o roznicach w wadze uszczelki sid's 2OO3 i 2OO4...., pomimo tego iz zajmuje sie miedzy innymi konfiguracja rowerow zawodniczych, zarowno szosowych, torowych jak i gorskich.

ale pewnie goszczac na stronach odchudzania zalapalbym po jakims czasie.......

PS. czterech moich znajomych startujacych (rowniez ze mna) w wyscigach 24h skutecznie dociaza swoje rowery.........superlekkie czeci siadaja i nawalaja.......ja polamalem kilka superdrogich i superlekkich kierownic (w tym jedna na kamienczyku) i tak sie skonczylo moje "lajtowanie".

mostek Azonic ma 168g i bardzo seroka obejme kierownicy (48mm) co przy agresywnym stylu jazdy i karbonowej kierze dodaje sztywnosci kokpiktowi. Rowniez sprawia iz czuje sie bezpieczniej. Zreszta mam juz niemal (nowy w budowie, wlasciwie dwa) 8 rowerow i jakbym mial przykladac taka niezmierna atencje do gramow skonczylbym .........na forum WW, badz LB.

lekko pozdrawiam.

ps2. jak przysla mi rame sprobuje z pomoca Janosika zlozyc oparty o nia superlekki rower, na ktorym nie balbym sie jechac.......oj co to bedzie w nastepnym odcinku..........janicku, cuwasz?

hehe.......jeszcze zbulwersuje. Wlasnie kupuje rame z zaawansowanego stopu aluminium, z domieszka magnezu, niestrudzenie manipulowana i potrojnie cieniowana, hydromorfowana i obrabiana maszyna CNC.......i nawet nie wiem ile wazy )
Jaka to rama :) ?

No a ja znalazłem wkońcu białego SID-a Teama dla kolegi, co prawda za prawie 2tyś z Angli, ale naprawde trudno takiego znaleźć :), to jak szukanie białego jednorożca :).

Rame już se upatrzyłem i wybrałem, będzie to rama Scott-a http://www.scott.pl/product.php?UID=107.

Riker, a cuż to za ramke kupujesz ?

Pozdrawiam.

hehe.......jeszcze zbulwersuje. Wlasnie kupuje rame z zaawansowanego stopu aluminium, z domieszka magnezu, niestrudzenie manipulowana i potrojnie cieniowana, hydromorfowana i obrabiana maszyna CNC.......i nawet nie wiem ile wazy )

no prosze Pana jak tak można :)

Mnie nie zbulwersujesz bo rama zapewne jest lżejsz od mojej

(natomiast ja bym już nie kupował niczego innnego niz włókna)

Slowem, nasze dywagacje a Janosikowe podejscie maja sie tak jak wystepy pana "fana" samochodow hybrydowych na forum "drag racing". Niby o autach ale nie kompatybinie.........

Troche się z toba zgodze bo niby ten dział nazywa się mania lekkości a jak sie tu pojawiawiłem to wasze wypowiedzi nadawały się do działu Solidny rower i rower o idealnej j masie 10,5kg :)

(bez urazy )

A znajomosc rowerow i komponentow pod katem wagi to z pewnoscia konik naszego nowego kolegi.......

No ta coś niecoś wiem ale le nie mam aż tak dobrej pamięci żebyu wszytko pomieścic w głowie

ja zajmujac sie zawodowo rowerami nie mam zielonego pojecia o roznicach w wadze uszczelki sid's 2OO3 i 2OO4....

Oj nie dobrze jak się zawodowo zajmujesz to powinienieś wiedzieć(niekompetecja hehe). Z tego co wiem to pomiedzy 2003 a 2004 sie nie zmieniała ;)

, pomimo tego iz zajmuje sie miedzy innymi konfiguracja rowerow zawodniczych, zarowno szosowych, torowych jak i gorskich.

O szosowych to moze ja sie do ciebie kiedys zwróce Niestety teraz brak czsy niepozwala mi nawet złozyć do końca mojego MTB

PS. czterech moich znajomych startujacych (rowniez ze mna) w wyscigach 24h skutecznie dociaza swoje rowery.........superlekkie czeci siadaja i nawalaja.......ja polamalem kilka superdrogich i superlekkich kierownic (w tym jedna na kamienczyku) i tak sie skonczylo moje "lajtowanie".

Gdzie i kto w polsce organizuje wyścigi 24h

mostek Azonic ma 168g i bardzo seroka obejme kierownicy (48mm) co przy agresywnym stylu jazdy i karbonowej kierze dodaje sztywnosci kokpiktowi. Rowniez sprawia iz czuje sie bezpieczniej. Zreszta mam juz niemal (nowy w budowie, wlasciwie dwa) 8 rowerow

to masz rozmach może wystarczyły by 4

i jakbym mial przykladac taka niezmierna atencje do gramow skonczylbym .........na forum WW, badz LB.

oj nie jest tam tak strasznie (chociarz ostatnio dostałem nauczkę :lol: :lol: :lol: )

ps2. jak przysla mi rame sprobuje z pomoca Janosika zlozyc oparty o nia superlekki rower, na ktorym nie balbym sie jechac.......oj co to bedzie w nastepnym odcinku..........janicku, cuwasz?

Jestem jestem z chęcią pomogę

No a ja znalazłem wkońcu białego SID-a Teama dla kolegi, co prawda za prawie 2tyś z Angli, ale naprawde trudno takiego znaleźć :), to jak szukanie białego jednorożca :).

na ebay ostatnio za 2 tyś moznabyło kupić WC białego (620$)

Rame już se upatrzyłem i wybrałem, będzie to rama Scott-a http://www.scott.pl/product.php?UID=107.

rama fajna ale nieżle chyba ostatnio dociążyli ją dociążyli

moze dlatego

Pardzo mi się spodobało sformułowanie

lekko pozdrawiam

Janosik

PS znowu nie wiem dlaczego mi to cytaowanie nie wyszło

Janosik, ale ta rama wygieta to Scott Team Issue, bodajże carbon :). Tak że mowa o dwóch innych ramach, a ta druga to SCALE 40 :). A waga 1500g to moim zdaniem idealna waga dla ramy, ale nie chcem tu znowu zaczynać dyskusji, bo to nie ten temat ;).

Pozdrawiam.

Janosik, ale ta rama wygieta to Scott Team Issue, bodajże carbon :).

absolutnie nie carbon

ale rzeczywiście pomyliło mi się (obydwa zdjęcia przedstawiają Scott Team Issue)

Pozdrawiam

Janosik

PS nie uważacie że troche przegieli z cenami tych carbonowych ram

wytworzenie ich naprawde nie jest takie drogie a scale 30 (na ramie która kosztuje 7tys )mozna całego kupic za mniej niż 7tys niezły bezsens

Może, dlatego napisałem tak niepewnie :-).

A ta rama ze Scale 30 nie kosztuje raczej 7tysięcy, te ramy za tą cene są wykonane w troche innej technologii. Z tego co się orientuje tą rame można dostać za coś powyżej 3 tysięcy, i waży też coś koło kilograma.

Pozdrawiam.

A ta rama ze Scale 30 nie kosztuje raczej 7tysięcy, te ramy za tą cene są wykonane w technologii HMF a Scale 30 nie.

A mi sie wydaje że scale 10 20 i 30 to to samo(ale dawno się w ramach nie orientowałem w moim przypadku zakup ramy (pewnie ze szytca i p.p i sterami) to będzie dość konkretny wydatek o którym na razie staram sie nie mysleć))(na stronace tylko limited ma HMF) (a scale 10 kosztuje 7000zł)

Ale może 30 to juz co innego niz pozostałe.

scott 30 w stanach kosztuje 2600$ (ok 8tys zł co dopiero na posezonowej promocji ) http://www.scottusa.com/product.php?UID=7808

Z tego co się orientuje tą rame można dostać za coś powyżej 3 tysięcy, i waży też coś koło kilograma.

A mi sie wydaje że taka cene to znajdziesz tylko na allegro(ale moge się mylić to tylko domysły)

lekko Pozdrawiam <_<

Janosik

Troche się z toba zgodze bo niby ten dział nazywa się mania lekkości a jak sie tu pojawiawiłem to wasze wypowiedzi nadawały się do działu Solidny rower i rower o idealnej j masie 10,5kg <_<

(bez urazy )

Zgadza się, ten dział to "Mania lekkości" <_< Przypominam, że jedna z pierwszych wypowiedzi w tym dziale brzmiała (cyt.):

"JEŚLI KOGOŚ NIE INTERESUJĘ MASA ROWERU, "ODCHUDZANIE" GO I ROZMOWY NA TEN TEMAT TO NIECH POPROSTU TU NIE ZAGLĄDA I NIE WPISUJE BEZSENSOWNYCH DOCINEK... "

- i jest cały czas aktualna...

Hmm rama Scale Limited jest wykonana z carbonu CR 1 LTD w technologi HMF a Scale 30 carbonu CR 1 LTD ale już nie w technologii HMF.

To są inne ramy, no cene podałem allegrową, bo samej ramy nie da się chyba kupić.

Mam nadzieje że z tymi docinkami to nie o mnie chodzi, gdyż ja nic takiego nie pisałem aby urazić maniaków lekkości, dałem link do lekkiego roweru komentując że jak dla mnie takie rowery są za lekkie i tyle :-).

Pozdrawiam.

Zgadza się, ten dział to "Mania lekkości" <_< Przypominam, że jedna z pierwszych wypowiedzi w tym dziale brzmiała (cyt.):

"JEŚLI KOGOŚ NIE INTERESUJĘ MASA ROWERU, "ODCHUDZANIE" GO I ROZMOWY NA TEN TEMAT TO NIECH POPROSTU TU NIE ZAGLĄDA I NIE WPISUJE BEZSENSOWNYCH DOCINEK... "

- i jest cały czas aktualna...

Zgadza sie ale ja nikogo nie ganie. Uważam nawet że dobrze że akurat w tej rozmowie pojawiły sie takie zdania(krytykujace odchudzanie) i trafiły na mnie(jako osobe z twardym zdniem jakąś wiedzą na ten temat i niewyparzoną gebą).

Wydaje mi sie że udało mi się zbić wiele argumentów przeciw odchudzaniu roweru.(moze poza dużym kosztem ale tentemat też omówiłem)

Pozdrawiam

Janosik

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...