Skocz do zawartości

[kupno] Kupno roweru w Polsce czy USA

Karloe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Planuję kupić rower, mogę to zrobić w Polsce lub USA i wysłać do PL.

Zastanawiam się, która opcja będzie dla mnie korzystniejsza cenowo? Czy w USA rowery są zasadniczo tańsze czy nie niż w Polsce?

Czy w obu krajach znajdę te same modele, czy te same rowery mają inne oznaczenia w PL i USA?

Pozdrawiam!

Napisano

A z wyszukiwarki to nie łaska skorzystać? Poza tym podaj swoje typy to będzie można zawęzić krąg poszukiwań - może są jakieś promocje lub wyprzedaże. To o co się spytałeś to jak szukanie igly w stogu siana, a Ty i tak potem powiesz, że nie bo rower miał być niebieski a jest czerwony :wallbash:

Napisano

Nie zrozumiałeś mnie. W tym temacie nie chcę porady, który rower kupić tylko czy zasadniczo rowery są tańsze w USA niż w Polsce?

Napisano

Dużo zależy od kursu. Akurat dolar nie jest jakoś szczególnie wysoko, więc np. taki Fuel EX.9.8 kosztuje w USA ok. 3k mniej niż w Polsce. Ale do tego trzeba doliczyć cło, chyba że masz sposób żeby je ominąć.

Niektórzy dystrybutorzy mają tak ustalone ceny, że w PL płacisz tyle samo co w USA - np. Santa Cruz, ale to raczej wyjątki.

Modele rowerów raczej się nie różnią. W USA jest większy wybór. Znowu przykład Treka - u nas Rumblefish czy Remedy są tylko na indywidualne zamówienie.

Napisano

Ok, w sumie wygodniej byłoby mi kupić ten rower w USA, więc skoro cenowo w PL nie jest taniej (a może nawet drożej) to tak zrobię.

Jeszcze chciałbym tylko zapytać o jedną rzecz. Czy ceny w Austrii są podobne jak i w Polsce? (zakładam, że w obrębie UE nie będzie zbyt dużych różnic)

Pozdrawiam

Napisano

Pamiętaj, że kupując rower w USA ze sklepu na polski adres licz się z zapłatą Vatu 23% i cła 4% od kwoty zakupu z VAT. Bo szanse na przejście paczki z ominięciem urzędu celnego są obecnie nikłe.

Chyba, że masz szanse przywieźć sprzęt ze sobą to wtedy na rynku wtórnym możesz szukać prawdziwych okazji. Z nówkami raczej już tak kolorowo nie jest.

Napisano

jesli rower bedzie uzywany ale pojdzie osobna paczka/kurierem - czy wtedy tez musze placic vat i clo?

piszac, ze mam szanse przywiezc rower ze soba masz na mysli wziecie go jako nadbagaz do samolotu?

pozdrawiam

Napisano

Niestety nie mam żadnej wiedzy na temat cła i opłat.. Wiem jedynie,że podczas przesyłki do PL zapłacisz sporo,więc moim zdaniem nie bardzo jest sens tam kupować,bo w praktyce wyjdzie na to samo. Skupiłbym się raczej na naszych sklepach internetowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...