Karloe Napisano 9 Czerwca 2011 Napisano 9 Czerwca 2011 Witam, Planuję kupić rower, mogę to zrobić w Polsce lub USA i wysłać do PL. Zastanawiam się, która opcja będzie dla mnie korzystniejsza cenowo? Czy w USA rowery są zasadniczo tańsze czy nie niż w Polsce? Czy w obu krajach znajdę te same modele, czy te same rowery mają inne oznaczenia w PL i USA? Pozdrawiam!
ulvgar Napisano 9 Czerwca 2011 Napisano 9 Czerwca 2011 A z wyszukiwarki to nie łaska skorzystać? Poza tym podaj swoje typy to będzie można zawęzić krąg poszukiwań - może są jakieś promocje lub wyprzedaże. To o co się spytałeś to jak szukanie igly w stogu siana, a Ty i tak potem powiesz, że nie bo rower miał być niebieski a jest czerwony
Karloe Napisano 9 Czerwca 2011 Autor Napisano 9 Czerwca 2011 Nie zrozumiałeś mnie. W tym temacie nie chcę porady, który rower kupić tylko czy zasadniczo rowery są tańsze w USA niż w Polsce?
Sol Napisano 9 Czerwca 2011 Napisano 9 Czerwca 2011 Dużo zależy od kursu. Akurat dolar nie jest jakoś szczególnie wysoko, więc np. taki Fuel EX.9.8 kosztuje w USA ok. 3k mniej niż w Polsce. Ale do tego trzeba doliczyć cło, chyba że masz sposób żeby je ominąć. Niektórzy dystrybutorzy mają tak ustalone ceny, że w PL płacisz tyle samo co w USA - np. Santa Cruz, ale to raczej wyjątki. Modele rowerów raczej się nie różnią. W USA jest większy wybór. Znowu przykład Treka - u nas Rumblefish czy Remedy są tylko na indywidualne zamówienie.
Karloe Napisano 9 Czerwca 2011 Autor Napisano 9 Czerwca 2011 Ok, w sumie wygodniej byłoby mi kupić ten rower w USA, więc skoro cenowo w PL nie jest taniej (a może nawet drożej) to tak zrobię. Jeszcze chciałbym tylko zapytać o jedną rzecz. Czy ceny w Austrii są podobne jak i w Polsce? (zakładam, że w obrębie UE nie będzie zbyt dużych różnic) Pozdrawiam
Bombell Napisano 9 Czerwca 2011 Napisano 9 Czerwca 2011 Pamiętaj, że kupując rower w USA ze sklepu na polski adres licz się z zapłatą Vatu 23% i cła 4% od kwoty zakupu z VAT. Bo szanse na przejście paczki z ominięciem urzędu celnego są obecnie nikłe. Chyba, że masz szanse przywieźć sprzęt ze sobą to wtedy na rynku wtórnym możesz szukać prawdziwych okazji. Z nówkami raczej już tak kolorowo nie jest.
Karloe Napisano 9 Czerwca 2011 Autor Napisano 9 Czerwca 2011 jesli rower bedzie uzywany ale pojdzie osobna paczka/kurierem - czy wtedy tez musze placic vat i clo? piszac, ze mam szanse przywiezc rower ze soba masz na mysli wziecie go jako nadbagaz do samolotu? pozdrawiam
Karloe Napisano 10 Czerwca 2011 Autor Napisano 10 Czerwca 2011 czy ktos orientuje sie jak to jest z tym clem w przypadku, gdy rower jest uzywany (w dodatku przeze mnie;P)
Freesport Napisano 10 Czerwca 2011 Napisano 10 Czerwca 2011 Niestety nie mam żadnej wiedzy na temat cła i opłat.. Wiem jedynie,że podczas przesyłki do PL zapłacisz sporo,więc moim zdaniem nie bardzo jest sens tam kupować,bo w praktyce wyjdzie na to samo. Skupiłbym się raczej na naszych sklepach internetowych.
Karloe Napisano 10 Czerwca 2011 Autor Napisano 10 Czerwca 2011 Znalazłem informację dot. cła w przypadku roweru używanego (nie zostanie naliczone). http://forum.dobreprogramy.pl/towar-usa-clo-t261146.html pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.