Skocz do zawartości

[Wycieczka] Zwiedzanie i odpoczynek na jeziorami Mazurskimi

sidagel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuję wycieczkę krajoznawczą na terenie jezior Mazurskich. Celem wyprawy jest odpoczynek od spraw codziennych:) i pozwiedzanie przepięknej okolicy jezior i ich zabytków. Przybliżony plan trasy przygotowałem pod tym linkiem. Nastawiam się głównie na spokojną jazdę po 30-40km dziennie + zwiedzanie i nocleg pod namiotem/pokoju nad jeziorem:) Planowy termin wyjazdu to 16.06.2011, powrót planuję na 24.06.2011. Trasa zaczyna się w miejscowości Korsze i kończy w Kętrzynie. Każdy punkt podróży na mapie z linku to miejsce przystanku na zwiedzanie/nocleg.

Przybliżone dane tego co warto zwiedzić:

Korsze:

 Neogotycki kościół z 1903 r., rozbudowany w 1958 r

 dawny kościół ewangelicki (obecnie prawosławny) z 1905 r.

 Dwie zabytkowe wieże ciśnień z XIX w. Jedna z nich posiada stalowy, kulisty zbiornik typu Klönne. W Polsce znajdują się jedynie 3 wieże z tego typu zbiornikiem (Dąbrówno i Runowo Pomorskie).

Reszel:

 Zamek biskupów warmińskich - zbudowany w latach 1350-1401

 Kościół farny pw. św. Piotra i Pawła - budowę rozpoczęto w 1348 (lub po 1360[3]),

 Cerkiew pw. Przemienienia Pańskiego z XVIII w. (do zmiany tytułu w 1963 – kościół pw. św. Krzyża, zwany także gimnazjalnym)

 Gotyckie mosty(murowane z cegły) nad Sajną: Rybacki XIV w. (przy nim była miejska Brama Rybacka),

 fragment murów obronnych z XIV w.

 mosty gotyckie: jeden na Sajnie (przebudowany), drugi nad zachodnią, osuszona obecnie fosa (z XIV w.).

 spichlerz' o konstrukcji ryglowej z XVIII w.

 klasycystyczny ratusz z XIX w.

Święta Lipka:

 Sanktuarium

Martiany:

 Dwór w Martianach wybudowany został w drugiej połowie XIX wieku.

 Schron bojowy dowodzenia kompanii Giżyckiego Rejonu Umocnionego, wybudowany w 1939 r., nieukończony Regelbau 105a,.

Ryn:

 Pokrzyżacki zamek wzniesiony na wzgórzu w centrum miasta około 1337 r.,

 Wiatrak typu holenderskiego z II poł. XIX w.,

 Wieża ciśnień z XIX w.,

 Stary młyn (obecnie restaurowany),

 Podziemny, średniowieczny kanał łączący jeziora Ołów i Ryńskie

Mikołajki:

 Klasycystyczny kościół ewangelicko-augsburski pw. Świętej Trójcy projektu Schinkla z 1842

 neogotycki kościół katolicki Matki Boskiej Różańcowej z 1910

Giżycko:

 Kościół ewangelicki z 1827 roku

 Most obrotowy na Kanale Łuczańskim, jedyny tego typu czynny most w Europie z XIX wieku

 Schronisko młodzieżowe w dawnym budynku koszarowym (Twierdza Boyen)

 Twierdza Boyen z XIX wieku

 Zamek krzyżacki z XIV wieku, obecnie w trakcie adaptacji na hotel

 Wieża ciśnień z przełomu XIX i XX wieku, która od lata 2007 jest otwarta dla zwiedzających, chcących obejrzeć z góry panoramę miasta oraz okolicznych jezior (w tym celu wyposażona jest w windę)

Kruklanki:

 Kwatera Himmlera i zespół bunkrów i umocnień.

Kuty:

 Jak wyżej, zespół bunkrów i umocnień.

 Kościół

Ogonki:

 Jak wyżej, zespół bunkrów i umocnień.

Węgorzewo:

 Zamek krzyżacki z 1398 r

 Kanał Młyński

 pałac i park z 1. połowy XIX w.

 kompleks budynków Jednostki Wojskowej z XIX w.

 kompleks budynków dawnego zakładu Betehsda z XIX w.

Radzieje:

 Kościół klasycystyczny na planie ośmioboku,

 Kwatera polowa szefa Kancelarii Rzeszy Hansa Lammersa. Przebiega przez nią droga w kształcie litery "s".

Gierłoż:

 zabudowania o nazwie "Wilczy Szaniec" - Wojenna kwatera Adolfa Hitlera (wybudowana 1940-1942)

Dodatkowo przepiękne jeziora:) i myślę na pewno w 100% przyjemny odpoczynek popołudniowo-wieczorny :)

Jeżeli jest ktoś zainteresowany dołączeniem od początku/w trakcie proszę o PM:)

PS. Może ktoś poprawić literówkę z tytułu:( nie zauważyłem.

Hej. A może jesteś zainteresowany(a) wyprawą w terminie 24.06-28.06? W zeszłym roku z bratem robiliśmy już podobną trasę do Twojej tzn. Ostrołęka-RucianeNida-Mikołajki-Ryn-Giżycko-Węgorzewo-Banie Mazurskie-Wiżajny-Litwa-Puńsk-Trakiszki. W tym roku w terminie wymienionym wyżej chcemy zrobić trasę Ostrołęka-Pisz-Olecko-Augustów-Wiżajny-Suwałki. Wyprawa oczywiście z sakwami, dziennie chcemy jeździć 70-100km. W tym roku też jadę z bratem i szukamy 1 lub 2 osób :)

Artur

Jednak już wróciłem:( pogoda nie pozwala na przyjemne podróżowanie, dodatkowo troszkę skompresowałem przystanki i praktycznie całą trasę zrobiłem w mniej dni:) Z listy udało mi się zwiedzić sporo miejsc, problem tylko był z zamkami bo w remontach, albo przerabiane na hotele, a kościoły pozamykane:)

Info o wycieczce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...