nithathak Napisano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Witam mam 180 wzrostu i z obliczeń wychodzi że najbardziej odpowiedni dla mnie rozmiar to 56. Jednak trochę za późno zabrałem się za zakupy i magazyny są już przetrzebione, a chciałem kupić sobie Meridę 880. Dostępna jest tylko na ramie 52 i stąd moje pytanie jakie niedogodności będą się wiązać z jazdą na takiej przykrótkiej ramie. To będzie moja pierwsza szosa a rower będzie kupowany przez internet. W wakacje mam zamiar na nim zrobić wypad na 3000 km. Ścigać się na nim nie będę więc jeżeli jedyny minus to trochę utrata opływowej sylwetki to jakoś to przeboleję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0cent Napisano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Poszukam roweru w Twoim rozmiarze. Widzę, że dostęp do internetu masz. Nie musi być to Allegro - wystarczy dowolny sklep oferujący te rowery. Szkoda zdrowia i nerwów skoro jeszcze nie dokonałeś zakupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Pozycja na rowerze będzie bardziej wyprostowana, chcąc to skorygować będziesz musiał dać dłuższy mostek, co niekorzystnie wpłynie na sterowność roweru. Często zbyt małą ramę koryguje się też przesuwem siodła do tyłu co być może poprawia "przestronność" ale wpływa negatywnie na efektywność pedałowania i jest niezdrowe dla mięśni i stawów. Wg mnie to idź do jakiegos stacjonarnego sklepu i zobacz sam jak to wygląda. Wydając trochę pieniędzy warto się napiąć i sprawdzić jaka jest rzeczywistość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MirekH81 Napisano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Ja kiedys dosc dlugi czas jezdzilem na troszke mniejszej niz powinienem ramie. Tak jak wczesniej wspomniano założyłem dłuższy mostek i przesunąłem siedzonko w tyl. Szczerze mowiac jezdzilo mi sie bardzo dobrze, a dużym plusem byla dobra sterownosc i wieksza kontrola na rowerem. Teraz mam rower dopasowany do wzrostu ( 190cm )i na początku wydawal mi sie dosc spory, jednak po czasie jezdzi sie super,tyle ze caly czas pracuje nad postawa. Polecam od razu kupic rower dopasowany do Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iosif Napisano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Kiepsko się do tego zabierasz Wejdź sobie tutaj: http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO&INTRO_LINK=NOREDIR pomierz się i zobacz co wychodzi. Interesuje cię przede wszystkim Top tube length i Stem Length. Powinieneś dobrać taki rozmiar ramy, żeby rura górna + mostek >=100mm dały w sumie taki zasięg jak wychodzi z kalkulatora. Długość podsiodłową możesz sporo skorygować sztycą i podkładkami pod mostek (dla mnie np. z nogi wychodzi rama ponad 56 a jeżdżę na 52, żeby mieć dobrą długość - jest dobrana bardzo dobrze). I nie kupuj pierwszej szosy przez neta ani w sklepie "na jutro przywieziemy z magazyny bo nie ma miejsca". Jedź do sklepu, który handluje szosami. Siądź na rozmiarze z kalkulatora, jeden mniejszym/większym. Wtedy masz szanse wybrać dobry rozmiar. To jest nawet ważniejsze niż wybór konkretnej marki (przy danej cenie to i tak są zbliżone rowery). 3000km zaraz po kupnie szosy to jest kawałek i jak kupisz kiepski rozmiar, albo choćby źle ustawisz siodełko, to będziesz te kilometry odliczał jeden po drugim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.