kalin20 Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Witam Dziś dokręcałem śruby w mostku, jedna z nich pękła, śruba nie wystaje więc nie da rady jej złapać kombinerkami czy cuś. Jakiś sposób dobry macie ?
kalin20 Napisano 8 Czerwca 2011 Autor Napisano 8 Czerwca 2011 A jakimś takim sposobem bez użycia jakiś specjalnych narzędzi ?
psycho Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Ja zawsze przewiercam śrubę malutkim wiertłem, wkręcam w dziurę mniejszą śrubę i wychodzi
Mod Team Franio Napisano 8 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2011 Z tym, że wiertło musi być lewe, żeby wkręcając mniejszą śrubę, dało się wykręcić tę większą.
ahmedsaid Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Można też w wywierconą dziurę włożyć trochę większego torx'a i spróbować odkręcić.
kepa416 Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 A o jakiś drogi mostek? Bo jak nie to chyba nie warte zachodu..
kalin20 Napisano 8 Czerwca 2011 Autor Napisano 8 Czerwca 2011 Noo może nie drogi, ale fajny i szkoda wywalać... Spróbuje po weekendzie rozwiercić
Mod Team Franio Napisano 8 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2011 Tylko rób to spokojnie i bądź cierpliwy, żebyś gwintu nie uszkodził.
kepa416 Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 No dokładnie można wkleić coś w mały otwór powiedzmy imbus cienki czy coś i okręcić no bo jak ktoś wspominał to musisz znaleźć śrubę i wiertło lewe choć nie wiem po co wiertło ale śrubę na pewno
psycho Napisano 9 Czerwca 2011 Napisano 9 Czerwca 2011 Wiertło czy lewe czy prawe i tak nie zostawia gwintu przecież. Śruba w mostku pewnie jest aluminiowa więc dość miękki materiał. Wkręcam w dziurę małego wkręta i wychodzi testowane kilka razy. Powodzenia
Mod Team Franio Napisano 9 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 9 Czerwca 2011 To teraz ja przedstawię wam problem mojego znajomego. Chciał on sobie zamontować koszyczek na bidon, ale użył do tego jakichś śrubek z tworzywa sztucznego i jednej urwał się łebek. Co z tym fantem zrobić? Wiercić w tej plastikowej śrubie?
Publius Napisano 9 Czerwca 2011 Napisano 9 Czerwca 2011 Zrobiłem kiedyś ten błąd. Na szczęście to tworzywo jest dość słabe, więc udało się rozwiercić i wydłubać to ze środka małym śrubokrętem bez uszkadzania gwintu.
rzymo Napisano 9 Czerwca 2011 Napisano 9 Czerwca 2011 Śruba w mostku pewnie jest aluminiowa więc dość miękki materiał. Śruba w mostku na pewno nie jest aluminiowa (chyba że to odchudzony mostek w lekkim rowerze lekkiego zawodnika) W moim przypadku była to 10.8, miałem 'trochę' problemów z usunięciem jej pozostałości...
kalin20 Napisano 9 Czerwca 2011 Autor Napisano 9 Czerwca 2011 No dokładnie można wkleić coś w mały otwór powiedzmy imbus cienki czy coś i okręcić no bo jak ktoś wspominał to musisz znaleźć śrubę i wiertło lewe choć nie wiem po co wiertło ale śrubę na pewno Śruby tytanowe właśnie są, bo próbowałem wkrętakiem. Zrobie tak że nawierce nową dziurę i nagwintuje
psycho Napisano 9 Czerwca 2011 Napisano 9 Czerwca 2011 Możesz jeszcze malutkim wiertłem zrobić taki pasek w tym co zostało ze śruby i spróbować wykręcić płaskim śrubokrętem
M333 Napisano 9 Czerwca 2011 Napisano 9 Czerwca 2011 Trudna sprawa, ale nie beznadziejna. Konieczna wiertarka stołowa z imadłem z możliwością regulacji obrotów. Dobre wiertło, wolne obroty, punktak, pewna ręka i sporo cierpliwości. Jeżeli nie masz którejś z tych rzeczy to zleć to profesjonaliście albo kup nowy mostek. To najlepsze rozwiązanie.
Mod Team Franio Napisano 15 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 15 Czerwca 2011 Zrobiłem kiedyś ten błąd. Na szczęście to tworzywo jest dość słabe, więc udało się rozwiercić i wydłubać to ze środka małym śrubokrętem bez uszkadzania gwintu. Wiertarka nie podejdzie w to miejsce, a samym śrubokrętem nie idzie tego wydłubać. Ma ktoś jakieś inne propozycje?
Publius Napisano 15 Czerwca 2011 Napisano 15 Czerwca 2011 Ja bym spróbował zrobić czymś mały otwór i wkleił w niego imbus na kropelkę, a następnie nim próbował to wykręcić. Skoro mówisz że wiertarka nie podchodzi, to (może to trochę szalony pomysł) spróbuj korkociągu? Tworzywo z wkrętu od tamtej pompki (Author) spokojnie dało się przebić z niewielkim naciskiem, jeśli to takie samo to korkociągiem powinno się udać zrobić otworek. Jak już będzie otworek to jesteś w domu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.