quartis Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Chcę kupić samodzielnie szprychy do kół. Ze względu na znalezione opinie i moja wagę wybrałem DT Swiss Champion 2.0 Wpisujac w różnych programach wychodzi mi ta sama odległość. Słyszałem jednak, że dla danych typów szprych powinno zakładać się troszke dłuższe. Jak to faktycznie wyglada z praktycznego punktu? Czy osoby zaplatajace na tych szprychach zakładaja dłuższe szprychy o 2 luib 4mm lub korzystaja z dłuższych nypli?
miskov17 Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Słyszałem jednak, że dla danych typów szprych powinno zakładać się troszke dłuższe Rozwiń myśl, kiedy dlaczego i skąd taka teoria? Jeśli już to minimalnie krótsze, z za długimi szprychami dużo nie zdziałasz.
quartis Napisano 8 Czerwca 2011 Autor Napisano 8 Czerwca 2011 Rozwiń myśl, kiedy dlaczego i skąd taka teoria? Jeśli już to minimalnie krótsze, z za długimi szprychami dużo nie zdziałasz. Byłem w sklepie i się spytałem o zaplatanie koła. Powiedziałem, że chce sam kupić szprychy DT Champion. Powiedziano mi, że biorac kalkulatory powinienem wziaść pod uwagę troszkę dłuższe szprychy o jakieś 2mm. W najgorszym wypadku kupię dodatkowo dłuższe nyple.
cebul08 Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Zalecana długość szprych zależy w dużej mierze od długości nypli. Prawdopodobnie wszystkie kalkulatory podają wyniki dla najpopularniejszych nypli 12 mm. Jeżeli jednak pragniesz użyć dłuższych, to dla 14 mm odejmij od podanego wyniku 1mm a dla 16mm 2. To moja własna podpowiedź, choć gdzieś wyczytałem, że DT Dwiss zaleca dla 14mm -2, a dla 16mm -4. Byłem w sklepie i się spytałem o zaplatanie koła. Powiedziałem, że chce sam kupić szprychy DT Champion. Powiedziano mi, że biorac kalkulatory powinienem wziaść pod uwagę troszkę dłuższe szprychy o jakieś 2mm. W najgorszym wypadku kupię dodatkowo dłuższe nyple. To dla mnie nowość. Zazwyczaj, o ile w ogóle, od wyników odejmuje się 0,5 mm ze względu na rozciągliwość szprych podczas naciągania. Od lat korzystam z tego samego kalkulatora i nigdy nie musiałem fałszować jego wyników. Największym zagrożeniem przy dobieraniu długości szprych jest nasz błąd w pomiarach piasty lub obręczy. Aha, i odradzałbym oddawanie budowy koła w ręce osoby, która udzieliła Ci tej informacji.
quartis Napisano 8 Czerwca 2011 Autor Napisano 8 Czerwca 2011 Od lat korzystam z tego samego kalkulatora i nigdy nie musiałem fałszować jego wyników. Z jakiego kalkulatora korzystasz?
cebul08 Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Z jakiego kalkulatora korzystasz? http://www.wheelpro.co.uk/spokecalc/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.