Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] Hayes MX-2

Duke96

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi w ogóle o hamulce mechaniczne (tarczowe oczywiście) to wcale nie są takie złe jak niektórzy sadzą, tylko niestety trzeba cały czas podregulowywać bo klocki same do tarczy się nie przybliżą :D Niestety  :icon_wink: wiadomo ze hydrauliki są niby silniejsze, ale mechaniki w połączeniu z dobrą linką, pancerzem i klamką dają efekt przerastający niektóre z hydr. Jak widać jest więcej elementów o które trzeba zadbać, ale jak się człowiek postara to efekt jest  :thumbsup:  Osobiście miałem Avidy BB5 i mogę polecić z czystym sercem choć nie namawiam bo pytasz się o Hayesy MX-2.

Czy mechaniczne czy hydrauliczne jedne i drugie regulować trzeba, jedne i drugie mogą dzwonić, obcierać itp itd :)

Mechaniczne mają tą zaletę że można je naprawić w trasie, z hydraulikami to już problem..

Teoretycznie powinne mechaniczne być słabsze, ale przy moich 78kg nie odczuwam braku siły, a jak ważyłem 90 to też było ok.

Klocki od nowości te same, i aż sam się dziwię że się jeszcze trzymają.

Jedyna wada MX-2 to szybkie nagrzewanie na zjazdach w górach.

świetne mechaniki, jeżdżę na nich od 5-ciu lat i ciagle działają tak samo dobrze a kupiłem używane

tylko klocki zmieniam,

a klocki to w ogóle pasują też inne np: od magury clary czy od jakiegoś promaxa lub jakieś inne co można za grosze na allegro dostać a moc i tak niezła jest

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...