caminoix Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Czesc, chcialbym prosic o porade w kwestii roweru dla osoby wazacej troche ponad 100 kg przy 180 cm. Wolalbym fabryczny, nie skladaka, bo sie na tym po prostu nie znam. Ma byc przede wszystkim do jazdy po miescie, weekendami troche w pobliskim, bardzo umiarkowanym terenie. Cena gora do 2000 zl, choc wolalbym raczej kolo 1500 zl. Zalezy mi glownie na wytrzymalosci i zeby w miare mozliwosci malo trzeba bylo przy nim robic. Uprzedzajac porady o schudnieciu: na ok. 10 kg moge liczyc, ale ponizej 90 kg raczej trzeba zapomniec. Mam od czterech lat Kellysa Viper SF. Ogolnie jestem bardzo zadowolony, tylko gdzies co pol roku peka w nim tylna oska. W serwisie powiedziano mi, ze mozna wymienic caly uklad na mocniejszy typ (zapomnialem, jak sie to nazywalo… "kasetowy" moze?) za ok. 250 zl i zastanawiam sie, czy warto. Mam komu ten rower oddac, wiec kupno nowego jest realna alternatywa. Poza tym co lekki deszczyk hamulce sie rozregulowywuja, w co zreszta w serwisach zwykle nie chca mi wierzyc.
psycho Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Jeśli dobrze Ci się na nim jeździ to po co wymieniać cały rower? Wymień tylne koło na wytrzymalsze a resztę kasy zainwestuj w lepsze hamulce i resztę osprzętu. Hamulce na deszczu się nie rozregulowują tylko klocki gorzej łapią na mokrych obręczach.
caminoix Napisano 8 Czerwca 2011 Autor Napisano 8 Czerwca 2011 Dzieki za szybka odpowiedz! Przepraszam za ignoranctwo, ale rozumiem, ze oska jest czescia kola (= sprzedawana jako komplet) i jesli cale bedzie wytrzymalsze, to oska tez nie bedzie tak czesto pekac? Czy moze jakis konkretny model jest szczegolnie godny polecenia? Co do hamulcow, to chyba bylem niejasny: ze na mokro gorzej lapia, to OK, ale po wyschnieciu sie nie poprawia. Jesli mnie zmoczy na dzien po regulacji, to nastepnego sa jak gdyby byly regulowane miesiac czy wiecej wczesniej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.