Skocz do zawartości

[przerzutka] modyfikacja do szybszego jeżdżenia

Faraday

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

W moim Hexagonie V3, nawet jeżdżąc na 3,7 (maksymalny - rower ma 21 biegów) na jazdę po płaskiej, asfaltowej drodze, wkłada się dość mało siły - uniemożliwia to rozwinięcie większych prędkości. Czy mogę to jakoś zmienić?

• Mod Team
Napisano

Wymiana korby na taką z tarczą 48z, lub wymiana dużej tarczy jeżeli masz korbę z przykręcanymi blatami, wymiana wolnobiegu na kasetę np. 11-32z. Wiąże to się zapewne ze zmianą piasty w kole. No i masz 48 / 11 i śmigasz jak wiatr. Ale czy warto?:down:

Napisano

Przejeź się w terne - odkryjesz inne biegi :icon_wink:

Musiałbyś zmienić kasetę, przerzutkę oraz manetki. Niewiem jak to z tym jest, ale chyba jeszcze linki.

Napisano

Masz wolnobieg, więc nie założysz kasety 11-32 na przykład, a wolnobiegi są w zakresie 14-32. Musiałbyś zmienić tylna piaste. Reszta wyżej napisana :)

Napisano
  W dniu 8.06.2011 o 14:50, Faraday napisał:

Witam

W moim Hexagonie V3, nawet jeżdżąc na 3,7 (maksymalny - rower ma 21 biegów) na jazdę po płaskiej, asfaltowej drodze, wkłada się dość mało siły - uniemożliwia to rozwinięcie większych prędkości. Czy mogę to jakoś zmienić?

Po pierwsze - jakie masz teraz zębatki?

Biegi 3,7 to może być równie dobrze przełożenie 42/14=3 jak i 48/11=4,36.

Po drugie - co to znaczy wg Ciebie "większa prędkość"? Żeby wszystko było jasne - z jakimi prędkościami jeździsz teraz, a z jakimi byś chciał?

W dniu 8.06.2011 o 15:51, adii22 napisał:

wolnobiegi są w zakresie 14-32. Musiałbyś zmienić tylna piaste.

A jednak może niekoniecznie... ;)

wolnobieg 7-rzędowy 13-25

Napisano

mam ten sam problem 3/7, równy asfalt, kumpel z boku na 2/6 i kręcimy w miare równo przy prędkości 30 km/h

ja 7 biegowy wolnobieg

on 8 biegowa kaseta

jest sens zmian piast, zaplatania koła i w ogóle ? :x

dodam jeszcze że manetki mam na 3x8 :) tak na zapas kupione

Napisano
  W dniu 9.06.2011 o 12:13, rybciasum napisał:

mam ten sam problem 3/7, równy asfalt, kumpel z boku na 2/6 i kręcimy w miare równo przy prędkości 30 km/h

Może być tak, że u Ciebie biegi 3/7 oznaczają 42 ząbki z przodu i 14 z tyłu, czyli przełożenie 42/14=3; a u kolegi biegi 2/6 to np. 38 ząbków z przodu i 13 z tyłu, czyli przełożenie 38/13=2,92; czyli niemalże to samo. A jak do tego jeszcze np. kolega ma koła 28 cali a Ty 26; albo opony bez bieżnika, a Ty terenowe...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.