Skocz do zawartości

[Rama]GF Big Sur dla mnie

toolpusher

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Offset G2 to 51 mm :)

Widelce z takim offsetem robiły: SR Suntour, Rock Shox, Manitou i Fox.

Do dostania w sumie tylko z drugiej ręki albo na ebay (choć nowe tylko do 29erów).

I powtarzam - skoro Gary Fisher mówił, że obowiązku nie ma...

Napisano

Ostatnia specyfikacja Big Sur'a z 2010r pokazuje że miały następujący widelec:

Suspension

Fox F100 RL, 100mm, custom G2 Geometry 46mm offset crown, Open Bath Damper

Czyli 46 mm a nie 51. Nieważne.

Doczytałem się gdzieś że Marcocchi oryginalnie mają korony na 44mm. Pójdę pomierzyć w swoim.

Po namyśle postanowiłem sobie zostawić swojego MX Compa i tak bez napinki szukać czegoś orygnalnie przystosowanego do G2. Akurat jest czas to mu olej zmienię.

W ten sposób rozłożę sobie koszty w czasie. Ci co są żonaci wiedza jak to jest z lepsza połową :wallbash:

Oglądnąłem sobie też filmik z małpkami i z niego wynika, że właśnie jedyną zmianą G2 do G1 jest offset widelca.

Osobiście uważam, że i tak odczuje zmianę w stosunku do mojej starej Maridy. Oby na plus... :thumbsup:

Taka ładna pogoda. Chyba pojadę na damce córki.

Napisano

Tak dla potomnych:

Dane moje go widelca MX Comp ETA:link

Tak więc offset wynosi 44,3mm co myślę nie jest źle w stosunku do wymaganych 46mm.

Napisano

Oglądnąłem sobie też filmik z małpkami i z niego wynika, że właśnie jedyną zmianą G2 do G1 jest offset widelca.

Osobiście uważam, że i tak odczuje zmianę w stosunku do mojej starej Maridy. Oby na plus... :thumbsup:

No nie do końca z tą jedyna zmianą w G2 bo to by oznaczało,że wystarczy zmienić widelec w GF G1 na ten z większym offsetem i mamy GF G2! :whistling::icon_mrgreen: Są pewne modyfikacje jeszcze np.zmiana kąta główki ramy,nieco krótsza górna rura i obniżony środek suportu. B)

Co do zmiany na plus ,to też tak uważam. :devil:

Tak więc offset wynosi 44,3mm co myślę nie jest źle w stosunku do wymaganych 46mm.

Czyli można powiedzieć,ze widelec masz z głowy! :yes:

Napisano

Miałbym jeszcze uwagę co do sztycy aby setback czyli cofnięcie jarzma było jak najmniejsze,gdyż jako że widelec tylny ramy w GF jest bardzo krótki co zapewnia lepszy docisk na podjazdach,a górna rura jest długa,więc zastosowanie takiej sztycy jest jak najbardziej uzasadnione. B)

Marek czy myślałes o czymś takim: link

Tu cofnięcie jarzma praktycznie jest na zero.

Napisano

Sztyca bez całkiem offsetu no i bardzo dobrze. :thumbsup: Tylko krótszej jak 350mm,to bym nie brał nawet 400mm było by lepiej no i nie pomyl średnicy. B)

Napisano

Sztyca bez całkiem offsetu no i bardzo dobrze. :thumbsup: Tylko krótszej jak 350mm,to bym nie brał nawet 400mm było by lepiej no i nie pomyl średnicy. B)

Postaram się choć prawdę mówiąc przeglądam części żeby coś kupić wcześniej i jak tylko rama przyjdzie to móc sobie składać. I niestety nie wiem nic.

Średnica sztycy, jaki pakiet (standard 68 BSA?) rura podsiodłowa średnica? ( 31,8mm? i przerzutka przednia czy top czy bottom podejdzie), mocowania tylnego hamulca (podejrzewam IS).

Z góry dzięki.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam ponownie po dość długiej przerwie. Dziękując wszystkim za pomoc w złożeniu roweru zapraszam do jego oglądnięcia w galerii. Osobiście jestem bardzo zadowolony. Co mnie najbardziej cieszy to,że na nowej ramie zniknęły mi bóle krzyża. Co się dało to przełożyłem ze starego roweru aby zminimalizować koszty. Rowerek jest praktycznie już docelowy.

Do zmiany pozostała by mi kiera (prosta) i ewentualnie rogi. Choć w tej konfiguracji obywam się bez rogów co wcześniej nie było by do pomyślenia. Jedynym minusem braku rogów

jest zmniejszenie możliwości ułożenia rąk na kierownicy.

O niedawna jestem na forum więc nie wiedziałem że na sygnaturkę trzeba zasłużyć a tam był link do galerii. Opcja edytuj zniknęła mimo iż upłynęło tylko 3 min. Dlatego podaję link do galerii: Mój Gary

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...