Skocz do zawartości

[Wolnobieg]Singlespeed - stukanie w wolnobiegu (?)

seska

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zbudowałam sobie własnego singla ze starego rekorda. Wszystko jest ładnie przesmarowane - suport zakonserwowany, nowy wolnobieg jednorzędowy na tylnej piaście nakręcony. Niestety przy jeździe próbnej okazało się że coś w nim stuka przy pedałowaniu.

Może jakieś sugestie ? Może coś źle złożyłam ?

Załączam zdjęcia :)

Pozdrawiam

i z góry dziękuję za sugestie:)

Aga

źle załączyłam pliki przepraszam już się poprawiam

TN_DSCF1781.JPGTN_DSCF1782.JPG

TN_DSCF1784.JPGTN_DSCF1785.JPG

post-109241-0-21366800-1307524903_thumb.jpg

post-109241-0-61422400-1307524907_thumb.jpg

post-109241-0-09864900-1307524911_thumb.jpg

post-109241-0-09821600-1307524921_thumb.jpg

mam to samo (chyba) i też obstawiam że suport...

nawet podczas wiekszego depnięcia bądź stania na pedałach to co ileś obrotów stuka i w moim przypadku jest to suport i w Twoim też może to być coć mogą też to być szprychy jak to u mnie w romecie było...

Ale tak to cieżko stwierdzić.

Jak tylko będę w domu to postaram się nagrać te dźwięki :)

Sprawa jest o tyle dziwna że mam złożone 2 takie rowery i w obu stuka. suporty są różne, natomiast wolnobieg z tego samego sklepu, dokładnie ten sam model. Dlatego obstawiam wolnobieg :(

I wydaje mi się że stuka kilka razy na 1 obrót korby :(

Czyli że takie ułożenie tylnego koła jest ok ?

Tanie wolnobiegi stukają przy pedałowaniu (w szczególności przy szybkiej jeździe). Nie wiem co to powoduje, obstawiam kiepskie wykonanie i jakaś magia związana z tym co jest w środku (czyt. ząbkami:)) Na 3 sztuki pewnie trafisz jedną, która nie stuka. Ja mam Dicte za 20 zł i stuk stuk co jakiś czas. Dźwięk jest taki jak przy depnięciu na pedał kiedy łańcuch stuka o zębatkę przy naprężeniu - jak jest słabo napięty, ale w tym wypadku luzu na korbie nie czuć. Takie specyficzne uczucie związane z tym jak bardzo dupiato wykonywane są te urządzonka po 20 zł. A alternatywa? Hmm.. Shimano za ponad 100, Token za ponad 200 i White Industries za ponad 300... PLN:)

miałem praktycznie identyczne stukanie i okazało się że to piasta... w moim przypadku był to flip-flop joytecha. rozebrałem wyczyściłem przesmarowałem i... dalej to samo. Nie doszedłem do tego co w niej stukało, więc zmieniłem na sturmeya i pozbyłem się kłopotu :)

ps. koło do centry się nadaje zdecydowanie heh

Wygląda podobnie jak mój przypadek. Dzisiaj odkryłem, że to piasta.

Miałem tak, że po jakimś tam w miarę porządnym rozpędzeniu, coś jakiś czas coś nie stukało, a bardziej strzelało. Coś jak pękający pręt stalowy. Byłem po wymianie korby, i "czułem" to strzelanie w pedałach, więc winy szukałem z przodu napędu. Dzisiaj po rozpędzeniu się na przepięknej dziurawej wrocławskiej kostce brukowej przy Klinikach zaliczyłem przymusowego skida spowodowanego zablokowaniem się łańcucha na tylnej zębatce. Zrobił się podręcznikowy rotafix :P

Okazało się, że strzelały kulki na bieżniach, które miały za dużo luzu. Piasta to stara szosowa pod wolnobieg, wyrzucono fabryczne konusy i wsadzono krótsze, mniej precyzyjne pierścienie dla lepszej linii łańcucha. Luz z czasem się powiększał i przy większej prędkości był na tyle duży, że stało się co się stało. Gdy piasta strzelała to przenosiło się to na łańucuch itd. aż na pedały, stąd to mylne wrażenie że pies pogrzebany z przodu napędu.

Reasumując, radzę zajrzeć do piasty.

Niestety zaglądanie do piasty nie pomogło. Przesmarowałam, wymieniłam kulki i dalej dokładnie to samo :( Ale przyjrzałam się też wolnobiegowi przy delikatnym nacisku i obrocie w palcach też strzela.Stwierdzam zatem że to jego wina. Macie na to jakiś pomysł? Ewentualnie wymiana na inny ale w niewysokich kosztach :)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...