seska Napisano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Witam, zbudowałam sobie własnego singla ze starego rekorda. Wszystko jest ładnie przesmarowane - suport zakonserwowany, nowy wolnobieg jednorzędowy na tylnej piaście nakręcony. Niestety przy jeździe próbnej okazało się że coś w nim stuka przy pedałowaniu. Może jakieś sugestie ? Może coś źle złożyłam ? Załączam zdjęcia Pozdrawiam i z góry dziękuję za sugestie:) Aga źle załączyłam pliki przepraszam już się poprawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papista Napisano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 ja kiedyś tak miałem, okazało się że to był suport. Może jakbyś jakie pliki audio z nagrywką wrzuciła, to łatwiej było by ocenić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wonski007 Napisano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 mam to samo (chyba) i też obstawiam że suport... nawet podczas wiekszego depnięcia bądź stania na pedałach to co ileś obrotów stuka i w moim przypadku jest to suport i w Twoim też może to być coć mogą też to być szprychy jak to u mnie w romecie było... Ale tak to cieżko stwierdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seska Napisano 9 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Jak tylko będę w domu to postaram się nagrać te dźwięki Sprawa jest o tyle dziwna że mam złożone 2 takie rowery i w obu stuka. suporty są różne, natomiast wolnobieg z tego samego sklepu, dokładnie ten sam model. Dlatego obstawiam wolnobieg I wydaje mi się że stuka kilka razy na 1 obrót korby Czyli że takie ułożenie tylnego koła jest ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papista Napisano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 A może po prostu cyka? Wolnobiegi cykają. Za wyjątkiem starej 105, tam było sprzęgło ciche. Czy wolnobieg to falcon za 5,60 w hurcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sath Napisano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Tanie wolnobiegi stukają przy pedałowaniu (w szczególności przy szybkiej jeździe). Nie wiem co to powoduje, obstawiam kiepskie wykonanie i jakaś magia związana z tym co jest w środku (czyt. ząbkami:)) Na 3 sztuki pewnie trafisz jedną, która nie stuka. Ja mam Dicte za 20 zł i stuk stuk co jakiś czas. Dźwięk jest taki jak przy depnięciu na pedał kiedy łańcuch stuka o zębatkę przy naprężeniu - jak jest słabo napięty, ale w tym wypadku luzu na korbie nie czuć. Takie specyficzne uczucie związane z tym jak bardzo dupiato wykonywane są te urządzonka po 20 zł. A alternatywa? Hmm.. Shimano za ponad 100, Token za ponad 200 i White Industries za ponad 300... PLN:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seska Napisano 11 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Witam, załączam linka do filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=rDQ87MmgkIg Na początku pedałuje na luzie, potem tak, jak w trakcie jazdy słychać stukanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atrxevu Napisano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 miałem praktycznie identyczne stukanie i okazało się że to piasta... w moim przypadku był to flip-flop joytecha. rozebrałem wyczyściłem przesmarowałem i... dalej to samo. Nie doszedłem do tego co w niej stukało, więc zmieniłem na sturmeya i pozbyłem się kłopotu ps. koło do centry się nadaje zdecydowanie heh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brkzzz Napisano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Wygląda podobnie jak mój przypadek. Dzisiaj odkryłem, że to piasta. Miałem tak, że po jakimś tam w miarę porządnym rozpędzeniu, coś jakiś czas coś nie stukało, a bardziej strzelało. Coś jak pękający pręt stalowy. Byłem po wymianie korby, i "czułem" to strzelanie w pedałach, więc winy szukałem z przodu napędu. Dzisiaj po rozpędzeniu się na przepięknej dziurawej wrocławskiej kostce brukowej przy Klinikach zaliczyłem przymusowego skida spowodowanego zablokowaniem się łańcucha na tylnej zębatce. Zrobił się podręcznikowy rotafix Okazało się, że strzelały kulki na bieżniach, które miały za dużo luzu. Piasta to stara szosowa pod wolnobieg, wyrzucono fabryczne konusy i wsadzono krótsze, mniej precyzyjne pierścienie dla lepszej linii łańcucha. Luz z czasem się powiększał i przy większej prędkości był na tyle duży, że stało się co się stało. Gdy piasta strzelała to przenosiło się to na łańucuch itd. aż na pedały, stąd to mylne wrażenie że pies pogrzebany z przodu napędu. Reasumując, radzę zajrzeć do piasty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seska Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Niestety zaglądanie do piasty nie pomogło. Przesmarowałam, wymieniłam kulki i dalej dokładnie to samo Ale przyjrzałam się też wolnobiegowi przy delikatnym nacisku i obrocie w palcach też strzela.Stwierdzam zatem że to jego wina. Macie na to jakiś pomysł? Ewentualnie wymiana na inny ale w niewysokich kosztach Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papista Napisano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 ACS. Ostatnio były za 100 zł. Wolnobieg do jazdy tymi wszystkimi bmxopodobnymi, w przypadku małych obciążeń przy jeździe do przodu może starczyć do końca życia roweru, albo i dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Papista nagraj mi motyw czy w PL dostane wolnobieg ACS 21 albo 22zęby. Nie dla mnie , ale wszystkie są w usa i przesylka kosztuje tyle co wolnobieg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papista Napisano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Faktycznie, poszperałem nieco w necie i po tej stronie oceanu bida. Ale kiedyś były Może trzeba molestować jakiś duży sklep bmxowy? Oni w sumie chyba kupują w hameryce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.