Skocz do zawartości

[okulary] do szkieł korekcyjnych, Accent Onyx - opinie

Odi

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka

Kupiłem sobie okulary ARCTICA S-70

I mam pytanko: chciałbym dorobić sobie szkła korekcyjne do nich tylko hmm... no właśnie ;byście na swoim miejscu włożyli plastik czy poliwęglan ?? (jak przeczytałem parę stron wcześniej to poliwęglan ma w standardzie antyrefleks ?? ) ,nie chodzi mi o plusy i minusy tylko co na swoim miejscu byście włożyli sobie

Rok temu byłem u okulisty i napisał mi coś takiego:

DAL ODL. ŹRENIC

OP -0,75 32,50

OL -0,5 30,50

Przed wyrobieniem tych wkładem zamierzam jeszcze raz przejść się do okulisty i sprawdzić czy mi się pogorszył wzrok czy nie

Okularki będą używane przez całe wakacje ,a szczególnie przy jeździe na rowerze jak przy plaży ;D

PS/ I jeszcze jedno ,jak pójdę zamówić sobie te wkładki to co mam pani przy kasie powiedzieć ?? ,bo nie wiem czy coś dodać czy tylko ,że wkładki do okularów takich i plastik czy poliwęglan i wioo ? ,czy jeszcze coś dodać

Aaa ,a mówić coś ,żeby zmienić bazę czy coś ;D

Pozdro ;)

ja jakieś dwa tygodnie temu też nabyłem okulary z wkładką a dokładnie onyxy, poszedłem do optyka i powiedziałem że chciałem szkła do okularów z wkładką pokazałem okulary i recepte tą od okulisty, pani obejrzała okulary powiedziała że najlepsze będą plastiki z antyrefleksem bo te szkła w onyxach jak to powiedziała pani optyk "nic nie mają" a na stronie velo jest w opisie że mają antyrefleks (wie ktoś czy mają te szkłą w onyxach antyreflex? bo nie wiem jak to rozpoznać ), więc musiałem zdecydować zwykłe plastiki lub z antyrefleksem, wybrałem z antyreflexem.

Aaa ,a mówić coś ,żeby zmienić bazę czy coś ;D

nie wiem o co chodzi, jaką baze?

widzę, że temat się rozwija, wrzucam obszerne pw, które wysłałem do jednego z forumowiczów, mam nadzieję, że trochę pomogę...

jeszcze tylko o zmianie bazy soczewki( w przypadku montowania szkła do wygiętej oprawy): standardowo montuje się soczewki korekcyjne do oprawy położonej równolegle względem oczu; w przypadku mocniejszego wygięcia ramki zmienia się krzywizna soczewki, promienie światła tworzące obraz załamują się inaczej, w soczewce powstaje dodatkowa moc astygmatyczno/pryzmatyczna wpływająca w bardzo dużym stopniu na powstanie zniekształceń obrazu uniemożliwiających normalne użytkowanie soczewek; zmiana bazy powoduje takie przekonstruowanie soczewki, że promienie załamują się w normalny sposób, tworząc standardowy obraz

klienci odbierający okulary bez zmienionej bazy w przypadku większych mocy stwierdzają przeważnie, że dobrze widzą tylko patrząc na wprost, w dal; w przypadku bliskiej odległości przedmioty stają się zamazane/zniekształcone w dużym stopniu...

to chyba byłoby na tyle w skrócie, przepraszam za nieco chaotyczną fomę wypowiedzi...

pozdrawiam, Jareczek...

O to mi chodzi ;D

A tak to pójdę do optyka z okularami i pokażę papierek o okulisty ,jedynie się zapytam po ile plastikowe z antyrefleksem ,a po ile z poliwęglanu (i się zapytam czy w standardzie będzie antyrefleks)

Rafał87 ,a ty ile dałeś za plastik + antyrefleks ??

Pozdro :)

W przypadku soczewek o zwiększonej wytrzymałości polecam zamiast poliwęglanu soczewki wykonane z materiału PNX Trivex. Dobre cenowo będą soczewki firmy HOYA - magazynowe, czyli przeważnie o mocy do 6 dioptrii z cylindrem max 2,0. Cena jednej soczewki z antyrefleksem HVA powinna wynosić mniej więcej 80-120zł, w zależności od miasta, marży itp. W przypadku soczewek plastikowych pytajcie o firmę, z jakiej zamówione zostaną soczewki. Opłacalne będą soczewki firmy Jaikudo, lepsze i droższe JZO. No i dalej Zeiss, Hoya, Essilor, Rodenstock, Seiko itp. Ale w tym przypadku koszty rosną...

Co do zmiany bazy: optyk obejrzy oprawę i zadecyduje czy można zamontować standardowe soczewki, czy wykonywać recepturowe (koszt rooooośnie...)

ja zapłaciłem 90zł. za plastiki z antyrefleksem + 40 zł. robocizna, ale jakiej firmy są soczewki i ta baza to nie mam pojęcia.

żadnych zamazań i zniekształceń nie mam.

podam może dane z recepty:

OP

- sfera +3,0

- cylinder -0,75

- oś 170*

OL

- sfera +1,5

- cylinder -0,75

- oś 170*

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...