matiosy Napisano 16 Marca 2008 Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Siemka Kupiłem sobie okulary ARCTICA S-70 I mam pytanko: chciałbym dorobić sobie szkła korekcyjne do nich tylko hmm... no właśnie ;byście na swoim miejscu włożyli plastik czy poliwęglan ?? (jak przeczytałem parę stron wcześniej to poliwęglan ma w standardzie antyrefleks ?? ) ,nie chodzi mi o plusy i minusy tylko co na swoim miejscu byście włożyli sobie Rok temu byłem u okulisty i napisał mi coś takiego: DAL ODL. ŹRENIC OP -0,75 32,50 OL -0,5 30,50 Przed wyrobieniem tych wkładem zamierzam jeszcze raz przejść się do okulisty i sprawdzić czy mi się pogorszył wzrok czy nie Okularki będą używane przez całe wakacje ,a szczególnie przy jeździe na rowerze jak przy plaży ;D PS/ I jeszcze jedno ,jak pójdę zamówić sobie te wkładki to co mam pani przy kasie powiedzieć ?? ,bo nie wiem czy coś dodać czy tylko ,że wkładki do okularów takich i plastik czy poliwęglan i wioo ? ,czy jeszcze coś dodać Aaa ,a mówić coś ,żeby zmienić bazę czy coś ;D Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 16 Marca 2008 Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 ja jakieś dwa tygodnie temu też nabyłem okulary z wkładką a dokładnie onyxy, poszedłem do optyka i powiedziałem że chciałem szkła do okularów z wkładką pokazałem okulary i recepte tą od okulisty, pani obejrzała okulary powiedziała że najlepsze będą plastiki z antyrefleksem bo te szkła w onyxach jak to powiedziała pani optyk "nic nie mają" a na stronie velo jest w opisie że mają antyrefleks (wie ktoś czy mają te szkłą w onyxach antyreflex? bo nie wiem jak to rozpoznać ), więc musiałem zdecydować zwykłe plastiki lub z antyrefleksem, wybrałem z antyreflexem. Aaa ,a mówić coś ,żeby zmienić bazę czy coś ;D nie wiem o co chodzi, jaką baze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matiosy Napisano 16 Marca 2008 Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 widzę, że temat się rozwija, wrzucam obszerne pw, które wysłałem do jednego z forumowiczów, mam nadzieję, że trochę pomogę... jeszcze tylko o zmianie bazy soczewki( w przypadku montowania szkła do wygiętej oprawy): standardowo montuje się soczewki korekcyjne do oprawy położonej równolegle względem oczu; w przypadku mocniejszego wygięcia ramki zmienia się krzywizna soczewki, promienie światła tworzące obraz załamują się inaczej, w soczewce powstaje dodatkowa moc astygmatyczno/pryzmatyczna wpływająca w bardzo dużym stopniu na powstanie zniekształceń obrazu uniemożliwiających normalne użytkowanie soczewek; zmiana bazy powoduje takie przekonstruowanie soczewki, że promienie załamują się w normalny sposób, tworząc standardowy obraz klienci odbierający okulary bez zmienionej bazy w przypadku większych mocy stwierdzają przeważnie, że dobrze widzą tylko patrząc na wprost, w dal; w przypadku bliskiej odległości przedmioty stają się zamazane/zniekształcone w dużym stopniu... to chyba byłoby na tyle w skrócie, przepraszam za nieco chaotyczną fomę wypowiedzi... pozdrawiam, Jareczek... O to mi chodzi ;D A tak to pójdę do optyka z okularami i pokażę papierek o okulisty ,jedynie się zapytam po ile plastikowe z antyrefleksem ,a po ile z poliwęglanu (i się zapytam czy w standardzie będzie antyrefleks) Rafał87 ,a ty ile dałeś za plastik + antyrefleks ?? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 16 Marca 2008 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 U mnie plastik 60zł, z antyrefleksem 70zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jareczek Napisano 16 Marca 2008 Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 W przypadku soczewek o zwiększonej wytrzymałości polecam zamiast poliwęglanu soczewki wykonane z materiału PNX Trivex. Dobre cenowo będą soczewki firmy HOYA - magazynowe, czyli przeważnie o mocy do 6 dioptrii z cylindrem max 2,0. Cena jednej soczewki z antyrefleksem HVA powinna wynosić mniej więcej 80-120zł, w zależności od miasta, marży itp. W przypadku soczewek plastikowych pytajcie o firmę, z jakiej zamówione zostaną soczewki. Opłacalne będą soczewki firmy Jaikudo, lepsze i droższe JZO. No i dalej Zeiss, Hoya, Essilor, Rodenstock, Seiko itp. Ale w tym przypadku koszty rosną... Co do zmiany bazy: optyk obejrzy oprawę i zadecyduje czy można zamontować standardowe soczewki, czy wykonywać recepturowe (koszt rooooośnie...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 18 Marca 2008 Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 ja zapłaciłem 90zł. za plastiki z antyrefleksem + 40 zł. robocizna, ale jakiej firmy są soczewki i ta baza to nie mam pojęcia. żadnych zamazań i zniekształceń nie mam. podam może dane z recepty: OP - sfera +3,0 - cylinder -0,75 - oś 170* OL - sfera +1,5 - cylinder -0,75 - oś 170* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.