Bizon Napisano 4 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Nie ma sprawy prawdopodobnie będe je brał bo nic ciekawego nie znalazłem .Ja raczej szkieł nie będe montował to musi zrobic okulista ,ale moge sie spytać czy były jakieś problemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twiggy Napisano 13 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 A ja właśnie przed chwilą kupiłem Accenta Onyx Mierzyłem Zeppelina, ale mi nie pasowały i wydawały się takie badziewne. Jak widać jestem zadowolony z zakupu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 13 Lutego 2006 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Gratuluję udanego zakupu Próbowałeś już wymianić szkła? Jeżeli nie to uprzedzam, że cholernie ciężko to idzie i trzeba uważać żeby nie połamać okularów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twiggy Napisano 13 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 No właśnie próbowałem tylko i na tym się skończyło Będę musiał właśnie pokombinować żeby nic nie uszkodzić, jak masz jakieś porady to podaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 13 Lutego 2006 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Niestety nie ułatwię Ci zadania, na to nie ma sposobu. Ja kombinowałem delikatnie wyginając okulary na wszystkie strony aż w końcu po wielu próbach jakimś cudem się udało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 14 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Dziś przed chwilką przyszły te Zellepiny .Wygląd fajny,ale szkła są dość ciemne (na fotce wyglądały jasniej) także do wieczornej jazdy sie nie nadają .Co do montazu szkieł to jeszcze nie wiem ,nie zanosiłem ich.Powiem tylko tyle ,że szkła korekcyjne dość prosto się wyciąga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 15 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 KubaWinter wkładałem do tych oprawek korekcyjny ,szkła które tam były(takie zaślepki) .Zwykłe kawałki plastiku,ale jedno nie było włożone .Postanowiłem je włożyc sam poszło bez problemu .Także myśle ,że okulista nie powinien miec problemu z zamontowaniem szkieł korekcyjnych.Ciężka robota go nie czeka Bez sensu miało połączyć posty ,tak przynjmniej mi się wydawało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wonski Napisano 15 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 @Shogun, @bizon, soczewki to nie jest wcale taki drogi interes. Za 70zl mozna kupic 3 pary soczewek 3-miesiecznych. Ja co prawda stosuje soczewki miesieczne, ale nosze je po 2, 2,5 miesiaca :> Dla mnie jest to wygodniejsze rozwiazanie niz okulary korekcyjne. Inna sprawa, to to, jezeli ktos nie moze nosic - cylindy i takie tam. Natomiast podraznienie oczu.. hm... dziwna sprawa, moze ktos tam mial zle dobrane soczewki (rozmiar). Nosze soczewki ponad 4 lata, i jakos tylko raz czy dwa mialem podraznione oczy. Klopotliwe zakladanie sciaganie? zalozenie i zdjecie soczewek to okolo 10 sekund. Jezdzilem kiedys w okularach korekcyjnych Arctica. Wydalem na to sporo kasy. Jak mi sie polamaly to powiedzialem sobie nigdy wiecej. Nie po to mam soczewki, zeby sie w jakies okularki bawic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 15 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Miałem soczewki ,nie umiałem w tym chodzić.Czy takie noszenie soczewek miesięcznych dłużej jest dobre ? Chyba traca swoje własciwości ? Sciąganie i zakładanie to nie jest problem bo to można opanować .4 lata jezdze na rowerze i póki co nigdy mi się okulary nie połamały.Poza tym tak dużo kasy znów za nie nie dałem ,całośc kosztuje mnie 130 zeta . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wonski Napisano 15 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 A mi sie kiedys zdarzylo polamac... zrobilem otb, kask ochronil banie, ale okularki byly nie do odratowania. Co do noszenia soczewek dluzej. Wiadomo, ze traca one po pewnym czasie swoje wlasciwosci, nie sa takie elastyczne. Ale chodzi o to, ze nie stosuje sie sztywno do tego ze sa to soczewki miesieczne itp. Po prostu nosze je tak dlugo, dopoki jest mi wygodnie. Gdy zaczynam je "czuc w oku" to zmieniam. Zwykle wychodzi tak, ze miesieczne mam okolo dwa miesiace. Ale to tez zalezy od intensywnosci uzytkowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 15 Lutego 2006 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 Co do noszenia soczewek dluzej. Wiadomo, ze traca one po pewnym czasie swoje wlasciwosci, nie sa takie elastyczne. Ale chodzi o to, ze nie stosuje sie sztywno do tego ze sa to soczewki miesieczne itp. Po prostu nosze je tak dlugo, dopoki jest mi wygodnie. Gdy zaczynam je "czuc w oku" to zmieniam. Zwykle wychodzi tak, ze miesieczne mam okolo dwa miesiace. Ale to tez zalezy od intensywnosci uzytkowania Życzę powodzenia z takim podejściem :035: Nie wiem czy aż tak bardzo masz gdzieś swoje zdrowie czy co. Przecież to ma bezpośredni kontakt z okiem i nabawić się jakiejś poważnej choroby można bardzo łatwo. Dużo ryzykujesz. To że soczewka przez dłuższy czas jest wygodna to nie znaczy że nie jest zużyta. Proponowałbym żebyś porozmawiał z jakimś dobrym okulistą to dokładniej Ci to wytłumaczy. No i żeby nie było że tak sobie tylko gadam to od lat noszę okulary i soczewek też używałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wonski Napisano 15 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 @Odi, to nie o to chodzi, ze mam to gdzies. "Uzywalnosc" soczewek dziennych jest liczona tak, ze nosisz je powiedzmy od 8 do 22. Mi sie to rzadko zdarza. Zwykle mam na sobie soczewki o wiele krocej (chociaz zdarza sie i dluzej, ale rzadko). Jezeli mam je na sobie kilka godzin dziennie, to po co je wymieniac co miesiac? Nie zuzyja sie tak lezac w pojemniczku. Dlatego tez wymieniam je wtedy gdy czuje dyskomfort. A swoja droga, niedawno bylem u okulisty i pomimo stosowanych przeze mnie metod ;p moj wzrok przez 3 lata nie ulegl pogorszeniu, nie ma zadnych stanow zapalnych itd. Wiec nie jestem az tak glupi, jakby sie to pozornie wydawalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 15 Lutego 2006 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 No to mnie trochę uspokoiłeś Chociaż oko ważny narząd jak... hehe, no i lepiej być ostrożnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 15 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 A mi sie kiedys zdarzylo polamac... zrobilem otb, kask ochronil banie, ale okularki byly nie do odratowania. Zwykłe okulary bez korekty tez się moga połamac a ludzi kupuja je po 200 zeta .Zresztą nieważne. Co do soczewek to mi tłumaczono że okres ich wazności nie liczy się ,jak długo je nosiłeś tylko do kiedy je pierwszy raz wyciagłeś i założyłeś.Teraz to ja sam nie wiem jak to jest .Ale jest tu na forum okulista jak przyjdzie rozwikła ten problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DuzyMarek Napisano 23 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Ja chcialem zapytac o dwie rzeczy: 1. Wade wzroku mam od niedawna (-0,5 + cylinder 90). Obecnie nosze szkla organiczne z JZO z antyrefleksem. Chcac jezdzic w okularach z korekcja to musialbym kupic np. takie Onyx'y + nowe szkla, tak? Bo tak mi sie wydaje w sumie... 2. Jeezli te Onyx'y maja juz antyrefleks to czy jest sens kupowac te nowe szkla takze z antyrefleksem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 24 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Dobrze ci sie wydaje musisz sobie kupić szkła korekcyjne co do drugiego pytanie to nie czy te szkła mają antyrefleks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo21 Napisano 22 Września 2006 Udostępnij Napisano 22 Września 2006 a jak w ilu % macie przyciemnione szkła w okularach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriss Napisano 22 Września 2006 Udostępnij Napisano 22 Września 2006 DużyMarek mi optyk mówił że zwykłe szkła wystarczą zwykłe. Od pochłaniania światła masz te kolorowe szyby przed korekcyjnymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jareczek Napisano 22 Września 2006 Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Olaboga, czytam to i jestem przerażony. Soczewki kontaktowe miesięczne po otwarciu opakowania niezależnie od tego czy przez miesiąc użytkuje się je kilka razy, czy też codziennie- PO MIESIĄCU NALEŻY WYRZUCIĆ I ZAŁOŻYĆ NOWĄ PARĘ!!! Owrzodzenie rogówki leczy się miesiącami, czasem uszkodzenia sa zbyt duże, żeby móc ponownie założyć soczewki, w najgorszym przypadku następuje nieodwracalne uszkodzenie narządu wzroku. Antyrefleks na soczewkach okularowych- polecam, zminimalizuje ilość odbić na powierzchni soczewki. To, że okulary mają już same w sobie powłokę antyrefleksyjna (zazwyczaj podłej jakości) nic nie daje, jeżeli w układ dołożymy kolejną soczewkę bez powłoki ar. BTW: okulary wykonuje optyk (np. ja), okulista leczy, natomiast korygować wzrok należy u optometrystów. Accent to wyjątkowo niewdzięczne oprawki do wstawiania szkieł korekcyjnych, kiepsko wykonane, potwornie sztywne wkładki z niedającego się zmiękczyć tworzywa. Jeżeli chodzi o jakość wykonania to nr 1 w tej dziedzinie jest Adidas. To pisałem ja, optyk okularowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evo Napisano 22 Września 2006 Udostępnij Napisano 22 Września 2006 ja od kilku lat nosze soczewki, np: jak mam 3-msc-ne to oznacza, ze są na 90 założeń, które spokojnie moze trwać i przez pół roku. Ja przeważnie używam ich np: 100 razy w ciagu 4-5 msc (nie kazdego dnia je nosze) i nie wynika to ze skąpstwa, bo konsultowałem to z okulistami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jareczek Napisano 22 Września 2006 Udostępnij Napisano 22 Września 2006 To nie oznacza, że są na 90 założeń. Od momentu otwarcia sterylnego opakowania możesz je używać przez 90 dni. Niezależnie od tego, czy przez ten czas założysz je kilka razy, czy też będziesz nosił je codziennie, po 90 dniach należy zmienić je na nową parę. Jeżeli twój okulista powiedział ci coś innego, to zmień okulistę, bo to w takim razie kretyn a nie specjalista. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 22 Września 2006 Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Musze zgodzić się z Jareczkiem bo dokładnie to samo usłyszłem do mojego okulisty czas się liczy od mementu otwarcie opakowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jareczek Napisano 22 Września 2006 Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Hmmm, od 8 lat jestem optykiem okularowym, od 7 lat pracuję w firmie zatrudniającej 4 okulistów i 4 optometrystów. Osobiście zajmuję się magazynem soczewek kontaktowych. Regularnie pojawiam się na szkoleniach organizowanych przez firmy soczewkowe, zarówno te kontaktowe jak i okularowe. W ciągu tygodnia pracy wykonuję około 100 par okularów, w tym kilkanaście słoneczno-rowerowo-korekcyjnych. Wiem co piszę. Jeżeli nie wiem, nie piszę. Niestety, Polacy są narodem specjalistów i każdy po prostu wie wszystko lepiej, nawet w dziedzinie o której nie ma zielonego pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 27 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 odświeżę trochę temat, planuje zakup okularów z wkładką korekcyjną, wybór padł na accent onyx choć znalazłem jeszcze bardzo podobne (a nawet bym powiedział że są takie same) Rogelli http://www.mikesport.pl/3384_ROGELLI_okula...ne___etui_.html nie wiem czy te onyx nie będą za szerokie, bo słyszałem że są dość szerokie, mógł by ktoś kto używa onyxy zmierzyć ich szerokość oprawki, szerokość końców zauszników i przy zawiasach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DuzyMarek Napisano 27 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 na wysokości uszu, w stanie spoczynku: około 12,5 cm na wysokości uszu, na głowie: 14,5 cm, ale spokojnie można mieć szerszą głowę o jakieś 1,5-2 cm przy zawiasach, w stanie spoczynku: 13 cm (na głowie może być max 14 cm) szerokość oprawki: nie bardzo wiem, w którym miejscu by to zmierzyć, bo jest zagięta od czubka nosa do zawiasów. Natomiast szerokość wkładki korekcyjnej to 12 cm, z czego skrajne krawędzie mają po 0,5 cm szerokości. Okularki polecam, chociaż odnoszę wrażenie, że jedna z soczewek nie daje się wcisnąć do końca i przez to trochę wiatru mi się dostaje do oka. Może ktoś ma podobne spostrzeżenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.