Mod Team Odi Napisano 11 Stycznia 2006 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Nie słyszałem żeby Arctica robiła inny model okularów z wkładką korekc. więc może sprzedawcy się coś pomyliło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość_dziadek_* Napisano 12 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2006 Witam. Chcę kupić jakieś okulary na rower w cenie do 100zł. Problem w tym, że mają być przystosowane do szkieł korekcyjnych i mają mieć jasne szkła. Póki co upatrzyłem sobie Accent'y Onyx. Ma je może ktoś z was? Chętnie posłucham jak się sprawują. Ewentualnie może macie jakieś inne dobre propozycje? Z góry dzięki za pomoc. Ja kupiłem na allegro Arctici s32 za 85 zł i wstawiłem szkła korekcyjne -2.5 plastyki za 54 zł.Przed wiatrem są super trochę gorzej z patrzeniem chyba tzreba przyzwyczaić oczy do nowych szkieł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jareczek Napisano 14 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 trochę gorzej z patrzeniem chyba tzreba przyzwyczaić oczy do nowych szkieł a nie mówiłem(pisałem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosmita Napisano 15 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 No, ale jak oczy mają się przyzwyczaić do nowych szkieł :question: na pewno wstawiłeś w ramkę korekcyjną szkła o takiej samej dioprii jak nosisz codziennie poza rowerem. Dlaczego oczy miałyby się przyzwyczajać do nowych szkieł jak, to są takie same szkła :question: Albo czegoś nie rozumiem, albo po prostu "stało się", to co pisał Jareczek (dzięki raz jeszcze ) - strona wcześniej. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 15 Stycznia 2006 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 No, ale jak oczy mają się przyzwyczaić do nowych szkieł na pewno wstawiłeś w ramkę korekcyjną szkła o takiej samej dioprii jak nosisz codziennie poza rowerem. Dlaczego oczy miałyby się przyzwyczajać do nowych szkieł jak, to są takie same szkła Oczy muszą się przyzwyczaić do tego, że oprócz szkieł korekcyjnych są jeszcze drugie w innym kolorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jareczek Napisano 15 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Krótko i w prostych żołnierskich słowach: Oczy muszą przyzwyczaić się do innego niż standardowe wygięcia soczewek, innego kąta wygięcia oprawy(tzw. kąta pantoskopowego), być może do innego ustawienia horyzontalnego i wertykalnego środków optycznych soczewek(być może niezgodnego z faktycznym rozstawem źrenic, tzw. PD), co wpływa na zmianę mocy szkieł... Kolor szkieł to akurat najmniejsze zło, chociaż źle dobrany kolor może wpływać na spadek ostrości wzroku, samopoczucie itp. Dodatkowo mózg przetwarzając obraz musi poradzić sobie ze zwiększoną ilością tzw. ghost images, czyli odbić światła na powierzchni soczewki, co również może wpłynać na jakość postrzeganego obrazu, a przy dłuższym użytkowaniu powoduje uczucie zmęczenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 15 Stycznia 2006 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Tylko w sumie oczy nie bardzo mają szansę się przyzwyczaić bo na codzień chodzimy w jednych okularach, a na rower zakładamy zupełnie inne. Bądź co bądź z Accentów jestem póki co zadowolony bo wiaterek nie dmucha i czy nie łzawią. Jedyne co mnie wkurza to to, że się pocą, no ale taka już pora roku. Będzie trzeba kupić coś zapobiegającego parowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriss Napisano 16 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Nie chcę zakładać nowego tematu także pisze tutaj: co sądzicie o okularach Adidasa z klipsem korekcyjnym? Tu jest katalog z okularami Adidasa :arrow: http://www.adidas.com/eyewear/catalogue/in...com=¶meter= Mnie interesują modele: Evil Eye Pro, Evil Eye Explorer L lub S oraz Elevation ClimaCool. Może w tym sezonie zakupiłbym któryś z tych modeli ale wszystko zależy od kasy... :/ Wiem, że powiecie że wydanie ok 700zł na okulary to przesada, ale miałyby one służyć jako okulary przeciwsłoneczne do normalnego chodzenia, okulary narciarskie i na rower, także dużo funkcji A poza tym mój optyk powiedział, że to są okulary wysokiej klasy i przy tak wielu zastosowaniach zdadzą egzamin i wytrzymają ładnych parę lat. Co sądzicie o tych okularach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 16 Stycznia 2006 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 co sądzicie o okularach Adidasa z klipsem korekcyjnym? Z doświadczenia nic nie powiem bo nie miałem, ale wyglądają rewelacyjnie. Mój optyk też dobrze się wypowiadał o okularach Adidasa także jeżeli finanoswo możesz sobie na nie pozwolić to chyba warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriss Napisano 16 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 także jeżeli finanoswo możesz sobie na nie pozwolić to chyba warto. żeby nie wyszło że chcę szpanować czy co kasy dużo także nie ma, ale rodzice powiedzieli, że może jakoś w marcu kupią bo to będzie służyło wielu celom, przez wiele lat oraz w końcu chodzi o wzrok... Ps. To mój 300. post Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jareczek Napisano 16 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 kupuj śmiało, jakość jest bardzo dobra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freaze Napisano 17 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Macie może fotke jak tak wkładka korekcyjna wygląda zamontowana w okularach?? Bo nie mogę nic znaleźć na necie a nie wyobrażam sobie tego jak to wygląda... pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jareczek Napisano 17 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2006 Na przykład wygląda tak: lub tak; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriss Napisano 18 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Freaze, jakbyś wszedł w link podany przeze mnie do katalogu Adidasa i popatrzył na modele ktore wymieniłem zobaczyłbyś ten klips. W tym katalogu jest możliwość obrotu okularów o 360 st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaWinter Napisano 31 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Witam! Bardzo podobają mi się Oakley'e M-frame, tyle że nie wiem czy do nich można zamontować jakoś ramkę na okulary korekcyjne. A może ten model ma już taki coś? nigdzie nie moge znaleźć informacji nt. BYłbym wdzięczny za informację, gdyby ktoś wiedział więcej. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun Napisano 31 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Według mnie lepiej zainwestować w soczewki kontaktowe, a nie bawić się w jakieś okulary korekcyjne. Nie ma żadnych refleksów, zniekształceń, całe pole widzenia jest ostre. Widzi się jak normalny zdrowy człowiek. Co prawda też mają małe wady, takie jak podrażnienie oczu, czy niewygodne zakładanie/zdejmowanie w odróżnieniu od okularów, ale jak na rower to myślę, że są najlepszym rozwiązaniem. Na to oczywiście zwykłe okulary rowerowe i jest git. A tak w ogóle to sam mam sporą wadę (-5 dioptrii), dlatego wiem jakie to jest wkur... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 1 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 No tak ale po pierwsze soczewki to droższy interes po drugie nie każdy może je nosić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 1 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Można też kupić Arctica S-32.......... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaWinter Napisano 1 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Bizon, dokładnie. Próbowałem nosić soczewki, ale niestety nie mogę za bardzo, ponieważ moje oczy reagują w iście histeryczny sposób- łzawią... Poza tą niedogodnością to na dłuższą metę bardziej opłaca się kupić okulary z korekcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 3 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Jedno pytanie czy do takich binokli nie bedzie problemu dorobić szkła ,byłem sie pytać u okulisty ale jakoś niepewnie mi odpowiedziałą kobiecina http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83377960 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 3 Lutego 2006 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Teoretycznie są przystosowane więc problemów nie powinno być jednak bywa różnie. Sam się zastanawiałem nad Zeppelinami, ale po korespondencji mailowej z osobami, które je kupiły zrezygnowałem. Kilka osób narzekało właśnie na problemy z montażem. Druga sprawa to tylko ciemne szkła co wyklucza je z użytku zimą, jesienią czy o zmroku. Z moimi Accentami opytk też podobno nie miał łatwo bo ramki korekcyjne są jak powiedział z bardzo twardego i niezbyt elastycznego materiału więc trochę się z nimi pomęczył. Ale efekt jest w pełni zadowalający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 3 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Ale w tych zeppelinach te szkłą nie są znowu takie ciemne ,są lekko przyciemniane przynajmniej tak na tej fotce to wygląda.Myśle że chyba nie powinno być tak źle ,chodź szkoda że nie mają wymiennych szkieł.U opytka polecili mi okulary z adidasa za 850 zeta -bez komentarza.A najtansze jakie mielie to dunlop za 300 zeta-ja dziękuje.Zanlazłem na allegro jeszcze te Arctica ale nie podobaja mi sie.Odi gdzie ty kupiłeś swoje jakie to model i za ile ,jak moższ walnij linkiem Te masz. http://www.velo.com.pl/accent/www_acc_eyeg...eyeglass_05.htm Chyba nie ma innego koloru oprawek a te mi sie nie podobają i z koloru i z wyglądu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 3 Lutego 2006 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Bizon mam dokładnie te co podałeś w linku, kupione w lokalnym sklepie za 95zł. Sprawdzają się dobrze. W rzeczywistości wyglądają troszkę inaczej niż na stronie Velo, szczególnie kolorystycznie: http://img492.imageshack.us/my.php?image=accentonyx2du.jpg W tym przedziale cenowym wyboru za bardzo nie ma więc skoro Arctica Ci się nie podoba (swoją drogą sprawia wrażenie dosyć kruchej), Accent również to zostaje Ci tylko Zeppelin, albo z droższych Rudy na Allegro za 300zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 3 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Arctica mam jedne, ale bez wkładki takie sobie są .300 zeta to za duzo jak dla mnie .Max na bryle 100 zeta i tak jeszcze musze doliczyć 70 zeta za montaż szkieł.Chyba tylko te Zeppeliny mi zostały do wyboru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaWinter Napisano 3 Lutego 2006 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Podobają mi się te Zeppeliny. To, że mają jedne szkła bardzo mi nie przeszkadza, gdyż jako szosowiec nie jeżdżę dużo w zimę/jesień czy o zmroku. Bizon, gdybyś je kupił mógłbyś napisać jak poszło z montażem szkieł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.