Skocz do zawartości

[okulary] do szkieł korekcyjnych, Accent Onyx - opinie

Odi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość_dziadek_*

Witam. Chcę kupić jakieś okulary na rower w cenie do 100zł. Problem w tym, że mają być przystosowane do szkieł korekcyjnych i mają mieć jasne szkła. Póki co upatrzyłem sobie Accent'y Onyx. Ma je może ktoś z was? Chętnie posłucham jak się sprawują. Ewentualnie może macie jakieś inne dobre propozycje?

Z góry dzięki za pomoc.

Ja kupiłem na allegro Arctici s32 za 85 zł i wstawiłem szkła korekcyjne -2.5 plastyki za 54 zł.Przed wiatrem są super trochę gorzej z patrzeniem chyba tzreba przyzwyczaić oczy do nowych szkieł

No, ale jak oczy mają się przyzwyczaić do nowych szkieł :question: na pewno wstawiłeś w ramkę korekcyjną szkła o takiej samej dioprii jak nosisz codziennie poza rowerem. Dlaczego oczy miałyby się przyzwyczajać do nowych szkieł jak, to są takie same szkła :question:

Albo czegoś nie rozumiem, albo po prostu "stało się", to co pisał Jareczek :) (dzięki raz jeszcze :D ) - strona wcześniej.

Pozdrawiam :)

• Mod Team
No, ale jak oczy mają się przyzwyczaić do nowych szkieł na pewno wstawiłeś w ramkę korekcyjną szkła o takiej samej dioprii jak nosisz codziennie poza rowerem. Dlaczego oczy miałyby się przyzwyczajać do nowych szkieł jak, to są takie same szkła

Oczy muszą się przyzwyczaić do tego, że oprócz szkieł korekcyjnych są jeszcze drugie w innym kolorze.

Krótko i w prostych żołnierskich słowach:

Oczy muszą przyzwyczaić się do innego niż standardowe wygięcia soczewek, innego kąta wygięcia oprawy(tzw. kąta pantoskopowego), być może do innego ustawienia horyzontalnego i wertykalnego środków optycznych soczewek(być może niezgodnego z faktycznym rozstawem źrenic, tzw. PD), co wpływa na zmianę mocy szkieł...

Kolor szkieł to akurat najmniejsze zło, chociaż źle dobrany kolor może wpływać na spadek ostrości wzroku, samopoczucie itp.

Dodatkowo mózg przetwarzając obraz musi poradzić sobie ze zwiększoną ilością tzw. ghost images, czyli odbić światła na powierzchni soczewki, co również może wpłynać na jakość postrzeganego obrazu, a przy dłuższym użytkowaniu powoduje uczucie zmęczenia...

• Mod Team

Tylko w sumie oczy nie bardzo mają szansę się przyzwyczaić bo na codzień chodzimy w jednych okularach, a na rower zakładamy zupełnie inne. Bądź co bądź z Accentów jestem póki co zadowolony bo wiaterek nie dmucha i czy nie łzawią. Jedyne co mnie wkurza to to, że się pocą, no ale taka już pora roku. Będzie trzeba kupić coś zapobiegającego parowaniu.

Nie chcę zakładać nowego tematu także pisze tutaj: co sądzicie o okularach Adidasa z klipsem korekcyjnym? Tu jest katalog z okularami Adidasa

:arrow: http://www.adidas.com/eyewear/catalogue/in...com=&parameter=

Mnie interesują modele: Evil Eye Pro, Evil Eye Explorer L lub S oraz Elevation ClimaCool. Może w tym sezonie zakupiłbym któryś z tych modeli ale wszystko zależy od kasy... :/ Wiem, że powiecie że wydanie ok 700zł na okulary to przesada, ale miałyby one służyć jako okulary przeciwsłoneczne do normalnego chodzenia, okulary narciarskie i na rower, także dużo funkcji :) A poza tym mój optyk powiedział, że to są okulary wysokiej klasy i przy tak wielu zastosowaniach zdadzą egzamin i wytrzymają ładnych parę lat.

Co sądzicie o tych okularach?

• Mod Team
co sądzicie o okularach Adidasa z klipsem korekcyjnym?

Z doświadczenia nic nie powiem bo nie miałem, ale wyglądają rewelacyjnie. Mój optyk też dobrze się wypowiadał o okularach Adidasa także jeżeli finanoswo możesz sobie na nie pozwolić to chyba warto.

także jeżeli finanoswo możesz sobie na nie pozwolić to chyba warto.

żeby nie wyszło że chcę szpanować czy co :) kasy dużo także nie ma, ale rodzice powiedzieli, że może jakoś w marcu kupią bo to będzie służyło wielu celom, przez wiele lat oraz w końcu chodzi o wzrok...

Ps. To mój 300. post :)

• 2 tygodnie później...

Witam!

Bardzo podobają mi się Oakley'e M-frame, tyle że nie wiem czy do nich można zamontować jakoś ramkę na okulary korekcyjne. A może ten model ma już taki coś? nigdzie nie moge znaleźć informacji nt. BYłbym wdzięczny za informację, gdyby ktoś wiedział więcej.

Pozdrawiam!

Według mnie lepiej zainwestować w soczewki kontaktowe, a nie bawić się w jakieś okulary korekcyjne. Nie ma żadnych refleksów, zniekształceń, całe pole widzenia jest ostre. Widzi się jak normalny zdrowy człowiek. Co prawda też mają małe wady, takie jak podrażnienie oczu, czy niewygodne zakładanie/zdejmowanie w odróżnieniu od okularów, ale jak na rower to myślę, że są najlepszym rozwiązaniem. Na to oczywiście zwykłe okulary rowerowe i jest git.

A tak w ogóle to sam mam sporą wadę (-5 dioptrii), dlatego wiem jakie to jest wkur... B)

• Mod Team

Teoretycznie są przystosowane więc problemów nie powinno być jednak bywa różnie. Sam się zastanawiałem nad Zeppelinami, ale po korespondencji mailowej z osobami, które je kupiły zrezygnowałem. Kilka osób narzekało właśnie na problemy z montażem. Druga sprawa to tylko ciemne szkła co wyklucza je z użytku zimą, jesienią czy o zmroku. Z moimi Accentami opytk też podobno nie miał łatwo bo ramki korekcyjne są jak powiedział z bardzo twardego i niezbyt elastycznego materiału więc trochę się z nimi pomęczył. Ale efekt jest w pełni zadowalający.

Ale w tych zeppelinach te szkłą nie są znowu takie ciemne ,są lekko przyciemniane przynajmniej tak na tej fotce to wygląda.Myśle że chyba nie powinno być tak źle ,chodź szkoda że nie mają wymiennych szkieł.U opytka polecili mi okulary z adidasa za 850 zeta -bez komentarza.A najtansze jakie mielie to dunlop za 300 zeta-ja dziękuje.Zanlazłem na allegro jeszcze te Arctica ale nie podobaja mi sie.Odi gdzie ty kupiłeś swoje jakie to model i za ile ,jak moższ walnij linkiem :)

Te masz.

http://www.velo.com.pl/accent/www_acc_eyeg...eyeglass_05.htm

Chyba nie ma innego koloru oprawek a te mi sie nie podobają i z koloru i z wyglądu

• Mod Team

Bizon mam dokładnie te co podałeś w linku, kupione w lokalnym sklepie za 95zł. Sprawdzają się dobrze. W rzeczywistości wyglądają troszkę inaczej niż na stronie Velo, szczególnie kolorystycznie:

http://img492.imageshack.us/my.php?image=accentonyx2du.jpg

W tym przedziale cenowym wyboru za bardzo nie ma więc skoro Arctica Ci się nie podoba (swoją drogą sprawia wrażenie dosyć kruchej), Accent również to zostaje Ci tylko Zeppelin, albo z droższych Rudy na Allegro za 300zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...