shark69 Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Witam Jako rowerzysta mam pewien dylemat. Wjeżdżam na drogę jednokierunkową z trzema pasami ruchu. Na najbliższym skrzyżowaniu mam zamiar skręcić w lewo. Służy do tego w tym przypadku lewy skrajny pas. Ze względu na duży ruch na tej drodze staram się przedostać na ten pas odpowiednio wcześniej. Jak jadę już tym lewym skrajnym pasem, a do skrzyżowania jest jeszcze kawałek to czy mam jechać z prawej strony tego pasa czy jechać jak najbliżej lewej strony (przy krawężniku)? Drugie pytanie to czy jak dojadę już do skrzyżowania to skręcam w lewo jadąc z prawej strony czy z lewej strony tego pasa.
delmis Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 W Polsce obowiązuje ruch prawostronny czyli podejrzewam że w obu przypadkach będzie to prawa strona ja przynajmniej tak jeżdżę
shark69 Napisano 8 Czerwca 2011 Autor Napisano 8 Czerwca 2011 No właśnie, tylko odnoszę wrażenie że gdybym jechał z lewej strony (przy krawężniku) to samochody miałyby o wiele łatwiej mnie minąć - oczywiście w sytuacji jeśli środkowy pas jest zajęty. Natomiast jeśli chodzi o skręt w lewo w kodeksie znalazłem przed chwilą taki przepis: 2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się: 1. do prawej krawędzi jezdni – jeżeli zamierza skręcić w prawo; 2. do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi – jeżeli zamierza skręcić w lewo. Z tego by wynikałoby, że mam jednak skręcać w lewo jadąc z lewej strony tego skrajnie lewego pasa? Dobrze rozumuję?
Niedzwiedz1 Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Jak już przebijesz się na lewy pas to albo jedź środkiem - jeśli jesteś tuż przed skrzyżowaniem, albo przy lewej krawędzi - jeśli jeszcze masz trochę do przejechania przed skrzyżowaniem, tak jadącego rowerzystę jest łatwiej wyprzedzić, a tobie też jest bezpieczniej i przyjemniej gdy samochody wyprzedzają z jednej strony a nie z dwóch. Na samym skręcie na pewno nie po lewej stronie pasa bo jak już skręcisz to pewnie chciałbyś wylądować po prawej stronie ulicy czyli twój tor jazdy będzie kolizyjny z samochodami, które będą próbowały wyprzedzać podczas skrętu. Jeśli ulica, w którą skręcasz jest szeroka to jedź po prawej stronie pasa - samochody będą mogły skręcać razem z tobą. A najlepiej, zamiast przebijać się przez 3 pasy i mieć stres z powodu jazdy lewą stroną, skręcaj na tym skrzyżowaniu w prawo, rób zawrotkę o 180 stopni i po zmianie świateł lub jak zrobi się wolny przejazd dawaj do przodu. Taki skręt jest wygodniejszy i co ważniejsze bezpieczniejszy.
Loki997 Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Ja będąc na podobnym skrzyżowaniu jadę lewym pasem ale trzymam się prawej strony tego pasa, mimo że wyprzedzają mnie auta z obu stron czego nie lubię ale wole w ten sposób by nie zajeżdżać nikomu drogi. Grunt to mieś oczy dookoła głowy a dla pewności jeszcze w du.ie
d0cent Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Na tak ruchliwych skrzyżowaniach zawsze preferuję opcję wspomnianą przed Niedźwiedzia - czyli skręcić w prawo, potem nawrotka 180 stopni i jazda do przodu - tutaj już się liczy bezpieczeństwo. Jeśli jednak musisz skręcić w lewo to będąc już jakimś cudem na lewym pasie jedź jego środkiem - prawo Ci na to w tej chwili pozwala, a w ten sposób nikt się nie pokusi o wyprzedzanie, które w bezpośredniej okolicy skrzyżowania zawsze jest trochę ryzykowne.
klami85 Napisano 10 Czerwca 2011 Napisano 10 Czerwca 2011 Jeśli jednak musisz skręcić w lewo to będąc już jakimś cudem na lewym pasie jedź jego środkiem - prawo Ci na to w tej chwili pozwala, a w ten sposób nikt się nie pokusi o wyprzedzanie, które w bezpośredniej okolicy skrzyżowania zawsze jest trochę ryzykowne. Wspomnę tylko, że za jazdę lewym pasem przy skręcaniu w lewo zostałem wytrąbiony jakieś kilkadziesiąt razy. O innych "przyjaznych" pozdrowieniach nawet nie wspominam. Nigdy nie wiadomo co strzeli do łba kierowcy za tobą dla urwania głupich 5 sekund. Oczywiście mowa o drogach z dużym natężeniem ruchu. Jeżeli nie jedziemy grupą w kilka osób to unikam lewego pasa jak tylko mogę. Jak jest mało samochodów to korzystam z lewego pasa do skrętu, a jak dużo to wolę sposób opisany powyżej lub nawet w ostateczności jadę prosto przez skrzyżowanie i korzystam z przejścia dla pieszych za nim. (zjazd na chodnik i czekam na zielone).
Publius Napisano 12 Czerwca 2011 Napisano 12 Czerwca 2011 Mnie nawet kiedyś pan w garniturze z merola chciał bić za skręcanie w lewo ;-) Dżungla, a oni na nas polują.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.