Skocz do zawartości

[hamulec] Grimeca System 8

JaniszMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Panowie mam pytanie, zamierzam kupić Grimece pod tarcze 160mm na przód i mam pytanie czy da radę pod taką tarcze ten hamulec zamontować i jak tak to jaki adapter bym potrzebował? Powodem wyboru tego hamulca jest fakt iż na nim jeździłem i mnie milutko zaskoczył, a jest w cenie 215 zł za nowy przód.

To hamulec sprzed paru lat, gdy standardem było jeszcze mocowanie is. Adaptery do wersji z tarczą 160 nie były potrzebne.

Łamliwe przewody i dosyć kiepska jakość wykonania. Pracują na płynie dot. Dopatrywano się w nich podobieństwa do pierwszego hydraulicznego xt. Regulacja ustawienia zacisku względem tarczy za pomocą podkładek, uciążliwa i czasochłonna, sprawdź czy można takie kupić, 0,1 i 0,2 mm grubości. Popularne były w czasach gdy tarczówki dopiero się pojawiały, ludzie kupowali je bo nie mieli za bardzo alternatywy.

Pamiętam je sprzed gdzieś 10, może nawet więcej lat. Cenę też. Teraz jest trzykrotnie niższa :)

To jest na zwykły IS jak stare czterotłoczkowe XT (wogóle bardzo podobne zaciski są) czy stary XTR, do widelca z mocowaniem IS nie będziesz potrzebował żadnego adaptera, a jak masz wideł PM to potrzebował bys adapter 160PM na 160IS, a z takimi adapterami jest raczej krucho...

A, widzę że kolega Tobo już napisał to co chciałem ;)

pierwsze xt podobno były wlaśnie robione na podstawie tego rozwiązania od grimeca, sram i shimano kupili patent od grimeca, tak gdzies czytałem ;] a że na inny płyn to drobiazg, wystarczyło zmienić uszczelki.

że dot to co z tego? avid chodzi też na docie w wszyscy chwalą. nie wiem jak teraz, może coś poprawili, ale wcześniej trzeba było bardzo uważać z dotem bo farba z grimeki złaziła.

hamulec sam w sobie jak dla mnie jest bardzo dobry, ale też trzeba mieć dobre klocki.

ja mam porównanie sys 8 do avida j5, niestety obydwa kupione jako uzywane, więc moja ocena może być nieco zakłamana, ale powiem tyle: moc grimeca ma bardzo podobną jak j5 jak nie ciut większą, modulacja super, skok klamki sporo mniejszy niz w j5. no regulacja zaciku podkładkami jest troche kłopotliwa ale da się wytrzymać. podkładki powinny być chyba w komplecie.

ale za 200 zł to nie wiem czy da się dostać coś równie mocnego :] jeżeli bierzemy pod uwage tylko nowke ze sklepu

Jednak będzie zmiana planów... Po przedstawieniu sytuacji tacie oznajmił że w niedługim czasie wspomoże mnie gotówką do zakupu Shimano BR m595 więc już nie muszę się martwić. Na Grimeci śmigałem własnie na rowerku trochę retro MTB i mi się podobały ale jak będę mógł kupić Siemano to kupie Siemano bo chyba lepszych w tej cenie nie znajdę:) O mocowanie IS posiadam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...