JaniszMTB Napisano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Witajcie! Panowie mam pytanie, zamierzam kupić Grimece pod tarcze 160mm na przód i mam pytanie czy da radę pod taką tarcze ten hamulec zamontować i jak tak to jaki adapter bym potrzebował? Powodem wyboru tego hamulca jest fakt iż na nim jeździłem i mnie milutko zaskoczył, a jest w cenie 215 zł za nowy przód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 To hamulec sprzed paru lat, gdy standardem było jeszcze mocowanie is. Adaptery do wersji z tarczą 160 nie były potrzebne. Łamliwe przewody i dosyć kiepska jakość wykonania. Pracują na płynie dot. Dopatrywano się w nich podobieństwa do pierwszego hydraulicznego xt. Regulacja ustawienia zacisku względem tarczy za pomocą podkładek, uciążliwa i czasochłonna, sprawdź czy można takie kupić, 0,1 i 0,2 mm grubości. Popularne były w czasach gdy tarczówki dopiero się pojawiały, ludzie kupowali je bo nie mieli za bardzo alternatywy. Pamiętam je sprzed gdzieś 10, może nawet więcej lat. Cenę też. Teraz jest trzykrotnie niższa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 To jest na zwykły IS jak stare czterotłoczkowe XT (wogóle bardzo podobne zaciski są) czy stary XTR, do widelca z mocowaniem IS nie będziesz potrzebował żadnego adaptera, a jak masz wideł PM to potrzebował bys adapter 160PM na 160IS, a z takimi adapterami jest raczej krucho... A, widzę że kolega Tobo już napisał to co chciałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barney8 Napisano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 pierwsze xt podobno były wlaśnie robione na podstawie tego rozwiązania od grimeca, sram i shimano kupili patent od grimeca, tak gdzies czytałem ;] a że na inny płyn to drobiazg, wystarczyło zmienić uszczelki. że dot to co z tego? avid chodzi też na docie w wszyscy chwalą. nie wiem jak teraz, może coś poprawili, ale wcześniej trzeba było bardzo uważać z dotem bo farba z grimeki złaziła. hamulec sam w sobie jak dla mnie jest bardzo dobry, ale też trzeba mieć dobre klocki. ja mam porównanie sys 8 do avida j5, niestety obydwa kupione jako uzywane, więc moja ocena może być nieco zakłamana, ale powiem tyle: moc grimeca ma bardzo podobną jak j5 jak nie ciut większą, modulacja super, skok klamki sporo mniejszy niz w j5. no regulacja zaciku podkładkami jest troche kłopotliwa ale da się wytrzymać. podkładki powinny być chyba w komplecie. ale za 200 zł to nie wiem czy da się dostać coś równie mocnego :] jeżeli bierzemy pod uwage tylko nowke ze sklepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniszMTB Napisano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Jednak będzie zmiana planów... Po przedstawieniu sytuacji tacie oznajmił że w niedługim czasie wspomoże mnie gotówką do zakupu Shimano BR m595 więc już nie muszę się martwić. Na Grimeci śmigałem własnie na rowerku trochę retro MTB i mi się podobały ale jak będę mógł kupić Siemano to kupie Siemano bo chyba lepszych w tej cenie nie znajdę O mocowanie IS posiadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.