root Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 Składam sobie single-speeda i namierzyłem takie oto koła: http://allegro.pl/show_item.php?item=1647231067 Tylko pytanie - czy jak nakręcę na taką piastę, jak tam widać, zwykły, tajwański, pojedynczy wolnobieg, a nie żadną kasetę, to nie będę miał potem problemów z linią łańcucha? Bo wygląda na to, że nie będę mógł jej skorygować inaczej niż tylko podkładkami przy korbie? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc!
Yoshimitsu9 Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 tutaj nie możesz nakręcić "kasety" kasetę się nakłada potem się ja przykręca , lecz nie w tym rzecz , wolnobieg to ogólnie biegi które się nakręca. Nie myl dwóch pojęć. Jeżeli chodzi o "singla" to nie mam pojęcia jak jest przy wolnobiegach , ponieważ jeszcze takiego rozwiązania nie widziałem , na kasetę owszem widziałem wiele razy "singla" , wydaje mi się że ten wolnobieg "singiel" jest wymierzony i nic nie będzie problemów, musiałbyś kupić koło i dopiero potem kombinować przez zdjęcia nie bardzo da sie . Poza tym koło ładne , możesz w każdej chwili kupić singla w jakimś serwisie już dobrej marki.
rzymo Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 W obecnej konfiguracji linia łańcucha z wolnobiegiem jednorzędowym byłaby niewłaściwa. Skorygować oczywiście możesz, tylko wiąże się to z ponownym centrowniem koła.
root Napisano 8 Czerwca 2011 Autor Napisano 8 Czerwca 2011 W obecnej konfiguracji linia łańcucha z wolnobiegiem jednorzędowym byłaby niewłaściwa. Skorygować oczywiście możesz, tylko wiąże się to z ponownym centrowniem koła. Czy możesz wytłumaczyć laikowi, po czym to poznałeś? Jak to zmienić i na co zwracać uwagę przy zakupie koła pod singla? Będę bardzo wdzięczny, jeżeli trochę rozwiniesz temat!
Mod Team Puklus Napisano 9 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 9 Czerwca 2011 Odnośnie pytanie czy mozna singla to mozna Odnosnie lini tez prawda. A teraz w czym rzecz tak w miare prosto. Masz sobie rowerek ( wybaczcie ze tak pisze ale to dla takich nie wtajemniczonych ) ma sobie korbe z przodu a wolnobieg z tyłu dajmy 7 rzedowy bo najpopularniejszy. no i taki zbior zębatek zwany wolnobiegiem nie wiem ile ma grubości jakieś ok 5-6 cm nie jest to takie wazne. Ważne jest ze singlespeed ma grubość znacznie mniejsza ok 1-1.5 cm wiec jak załozysz taki singlespeed to lancuch przesunie sie o ok 5cm i całkiem prawdopodobne ze nie da sie ustawić go w lini prostej na korbie bo lancych bedze musiałbyć zbyt blisko ramy i korba o nia zachaczy. Dlatego lepszym wyjsciem by było kupno Koła pod kasete i zastosowanie specjalnego zestawu do single speeda, tam będzie mozna ustawić zębatkę tak aby linia była zachowana. Chyba jasno to napisałem.
rzymo Napisano 9 Czerwca 2011 Napisano 9 Czerwca 2011 Czy możesz wytłumaczyć laikowi, po czym to poznałeś? Jak to zmienić i na co zwracać uwagę przy zakupie koła pod singla? Będę bardzo wdzięczny, jeżeli trochę rozwiniesz temat! W takiej piaście jak podałeś oś jest (prawie) cała nagwintowana, więc korpus (z wnętrznościami, czyli konusami ) możesz niejako przesuwać na osi w lewo/w prawo. W Twoim przypadku, patrząc od tyłu roweru, korpus musiałby być przesunięty w prawo. Wtedy wolnobieg jednorzędowy byłby w jednej linii w stosunku do zębatki w korbie. Prościej nie umiem wytłumaczyć.
root Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Napisano 17 Czerwca 2011 OK, rozumiem, ale po takim zabiegu - jeżeli korpus przesunie się dosyć mocno w prawo, to koło zejdzie z osi roweru, prawda? Czy wtedy przy centrowaniu nie zrobi się coś takiego, że z jednej strony szprychy będą bardziej wychylone 'na zewnątrz' a z drugiej 'pionowo' (stożek tworzony przez szprychy, nie wiem jak to fachowo nazwać, będzie różnej wysokości po obu stronach) przez to, że obręcz nie będzie równo na środku piasty? Nie wynikną z tego jakieś przeciążenia czy nawet uszkodzenia koła? Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi i oświecenie laika
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.