Skocz do zawartości

[piasta] Czy na takie koło można nakręcić single-speed?

root

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Składam sobie single-speeda i namierzyłem takie oto koła:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1647231067

Tylko pytanie - czy jak nakręcę na taką piastę, jak tam widać, zwykły, tajwański, pojedynczy wolnobieg, a nie żadną kasetę, to nie będę miał potem problemów z linią łańcucha? Bo wygląda na to, że nie będę mógł jej skorygować inaczej niż tylko podkładkami przy korbie?

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc!

Napisano

tutaj nie możesz nakręcić "kasety" kasetę się nakłada potem się ja przykręca , lecz nie w tym rzecz , wolnobieg to ogólnie biegi które się nakręca. Nie myl dwóch pojęć. Jeżeli chodzi o "singla" to nie mam pojęcia jak jest przy wolnobiegach , ponieważ jeszcze takiego rozwiązania nie widziałem , na kasetę owszem widziałem wiele razy "singla" , wydaje mi się że ten wolnobieg "singiel" jest wymierzony i nic nie będzie problemów, musiałbyś kupić koło i dopiero potem kombinować przez zdjęcia nie bardzo da sie :P. Poza tym koło ładne , możesz w każdej chwili kupić singla w jakimś serwisie już dobrej marki.

Napisano

W obecnej konfiguracji linia łańcucha z wolnobiegiem jednorzędowym byłaby niewłaściwa. Skorygować oczywiście możesz, tylko wiąże się to z ponownym centrowniem koła.

Napisano

W obecnej konfiguracji linia łańcucha z wolnobiegiem jednorzędowym byłaby niewłaściwa. Skorygować oczywiście możesz, tylko wiąże się to z ponownym centrowniem koła.

Czy możesz wytłumaczyć laikowi, po czym to poznałeś? Jak to zmienić i na co zwracać uwagę przy zakupie koła pod singla? Będę bardzo wdzięczny, jeżeli trochę rozwiniesz temat!

• Mod Team
Napisano

Odnośnie pytanie czy mozna singla to mozna :P Odnosnie lini tez prawda. A teraz w czym rzecz tak w miare prosto. Masz sobie rowerek ( wybaczcie ze tak pisze ale to dla takich nie wtajemniczonych :D ) ma sobie korbe z przodu a wolnobieg z tyłu dajmy 7 rzedowy bo najpopularniejszy. no i taki zbior zębatek zwany wolnobiegiem nie wiem ile ma grubości jakieś ok 5-6 cm nie jest to takie wazne. Ważne jest ze singlespeed ma grubość znacznie mniejsza ok 1-1.5 cm wiec jak załozysz taki singlespeed to lancuch przesunie sie o ok 5cm i całkiem prawdopodobne ze nie da sie ustawić go w lini prostej na korbie bo lancych bedze musiałbyć zbyt blisko ramy i korba o nia zachaczy. Dlatego lepszym wyjsciem by było kupno Koła pod kasete i zastosowanie specjalnego zestawu do single speeda, tam będzie mozna ustawić zębatkę tak aby linia była zachowana. Chyba jasno to napisałem.

Napisano

Czy możesz wytłumaczyć laikowi, po czym to poznałeś? Jak to zmienić i na co zwracać uwagę przy zakupie koła pod singla? Będę bardzo wdzięczny, jeżeli trochę rozwiniesz temat!

W takiej piaście jak podałeś oś jest (prawie) cała nagwintowana, więc korpus (z wnętrznościami, czyli konusami ;) ) możesz niejako przesuwać na osi w lewo/w prawo. W Twoim przypadku, patrząc od tyłu roweru, korpus musiałby być przesunięty w prawo. Wtedy wolnobieg jednorzędowy byłby w jednej linii w stosunku do zębatki w korbie.

Prościej nie umiem wytłumaczyć.

Napisano

OK, rozumiem, ale po takim zabiegu - jeżeli korpus przesunie się dosyć mocno w prawo, to koło zejdzie z osi roweru, prawda? Czy wtedy przy centrowaniu nie zrobi się coś takiego, że z jednej strony szprychy będą bardziej wychylone 'na zewnątrz' a z drugiej 'pionowo' (stożek tworzony przez szprychy, nie wiem jak to fachowo nazwać, będzie różnej wysokości po obu stronach) przez to, że obręcz nie będzie równo na środku piasty? Nie wynikną z tego jakieś przeciążenia czy nawet uszkodzenia koła?

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi i oświecenie laika :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...