LPie Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 Witam serdecznie, jestem w trakcie zakupu roweru górskiego marki Kross MTB XC Level A8. Mam problem z doborem odpowiedniej dla mnie ramy. W sklepie ekspedient stwierdził, że odpowiedni dla mnie będzie rozmiar 16 cali. Dokonywaliśmy pomiaru poprzez podnoszenie przodu roweru znajdującego się między moimi nogami. Przód podniósł się bez większych problemów na wysokość ok. 15 cm. Następnie mierzyłem rower 18 cali - tutaj przód roweru po podniesienie na wysokość ok 5 cm dotykał już krocza. Postanowiłem poszukać czegoś na ten temat w internecie.Znalazłem stronę jak odpowiednio dobrać ramę roweru. Po dokonaniu opisanych w sieci pomiarów (stań boso przy ścianie i zmierz odległość pomiędzy podłożem a kroczem. Wynik pomiaru pomnóż przez 0,57 w przypadku roweru górskiego)wynik jaki otrzymałem wskazuje na to, że odpowiednim rozmiarem dla mnie jest 18 cali!!! Nie wiem czym się kierować w tej sytuacji. Dlatego bardzo proszę o fachową poradę. Który rozmiar jest tak naprawdę dla mnie optymalny??? pozdrawiam
Rulez Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 Ten na którym lepiej się czujesz Lub sprawdź w tabeli : http://www.bike-x-perts.com/images/Rahmen-Sitzhoehen.pdf
Comedian Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 W tym wypadku musisz sam zdecydować. Kiedy masz do wyboru ramę za dużą, a za małą lepiej brać za małą. Ty jednak wybierasz między małą, a idealną(pod względem pomiarów), więc wszystko zależy od twojego stylu jazdy. Jeśli masz zamiar nawalać po wertepach to lepiej brać 16'', bo możesz sobie ją dopasować za pomocą sztycy i mostka, a w terenie będzie zwinniejsza i bezpieczniejsza.
Mod Team michuuu Napisano 8 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2011 Ramę należy kupować odpowiednią pod względem wielkości i geometrii a nie liczyć na dopasowanie mostkiem i siodełkiem. Najlepiej byłoby wypróbować obie ramy i wtedy podjąć decyzje.
Mod Team Franio Napisano 8 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2011 [rama] Jak Dobrać Rozmiar Ramy? Zamykam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.