TrzecieKolo Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 Witajcie, parę dni temu jeździłem sporo po torze i w lesie i łańcuch i zębatki były totalnie zapiaszczone. Wracałem do domu strasznie hałasując i pewnie nie zrobiło to dobrze napędowi Fajnie by było go wyczyścić przed powrotem, ale nie będę przecież jeździł z butelką rozpuszczalnika, szczotkami/słoikiem/maszynką itd Jak sobie z tym radzicie? A może za bardzo się martwię i jak przejadę te parę kilometrów z piachem w napędzie to nic się nie dzieje złego? Pozdrawiam
wikrap1 Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 Ja po kilka startów w maratonach rocznie zaliczałem w błocie, piachu i nie wiadomo co jeszcze i napęd jeszcze zimę wytrzymał, także nie ma co panikować
TrzecieKolo Napisano 7 Czerwca 2011 Autor Napisano 7 Czerwca 2011 hehe ok mam strasznego hopla, żeby mi nic nie hałasowało w rowerze postaram się w takim razie tym nie przejmować
nieborak Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Może coś "samoczyszczącego?" http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2.html?PDNAZ2=oleje-smary-rowerowe&WSZDZ=T&S1=PRODUCENT&ESID1=53010135&PD=53010751&PZTA=0&PRODUCENT=WHITE_LIGHTNING http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_olej-do-lancucha-ice-wax-PEDROS__P_53010769-53010001__PZTA_1__PD_53010751.html - tego mam/miałem, rzeczywiście trochę czyści ale na długo nie starcza
beskid Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Ja nie mam takich problemów. Cała sztuka polega na tym aby na ogniwa po czyszczeniu nie dawać za dużo oleju do smarowania bo wtedy jego nadmiar wydostaje się na zewnątrz i wtedy łapie każdy brud. Lekko przesuszony łańcuch jest nawet wskazany.
Mod Team Franio Napisano 8 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2011 W terenie to się jeździ, a nie czyści rower. A jak napęd wymaga serwisu, to czyścimy go, ale po powrocie do domu - w mieszkaniu, w piwnicy, na klatce czy gdzie tam komu pasuje.
psycho Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Jak faktycznie ostro upapram napęd i coś dzieje się nie tak (przerzutki lub skakanie łańcucha) to po prostu polewam napęd wodą z bidonu żeby oczyścić z piachu i pomaga. Po powrocie oczywiście czyszczę i smaruję wszystko co trzeba. Nie przeginanie ze smarowaniem też jest ważne- na lekko przesuszony łańcuch łapie się mniej piachu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.