Skocz do zawartości

[Plecak] Jaki maly polecicie i pare pytan

TrzecieKolo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

jak zwykle mam kilka pytań ;)

1. Czy te plecaki z system wentylacji będą "działać" też ze zwykłym t-shirtem, czy muszę mieć te obcisłe ciuchy?
  2. Czy te bukłaki można jakoś dobrze wymyć i wysuszyć? Mam złe doświadczenia z każdym plastikiem, w którym wożę picie, już miałem parę bidonów i szybko zaczynały dziwnie pachnieć (najgorszy chyba był Kellys)
  3. Jakiej wielkości plecak powinienem kupić? Chciałbym, aby był jak najmniejszy i dosyć lekki. Zmieścić bym chciał tam: klucze, portfel, komórka, mini-statyw (20 cm), bidon 0,7 - 1l lub ten bukłak, ale wolę chyba bidon/butelkę wody ;), kilka batonów i ewentualnie jakieś imbusy/szmatkę/chusteczki, i to chyba tyle...
  4. Jakiś konkretny model plecaka mi polecicie? 100 pln, max 200. Mam 184cm jeśli to ma jakieś znaczenie ;)

Dzięki i pozdrawiam!

Napisano

Polecam Kellys Sprint, choć jest trochę mały. Te rzeczy co wymieniłeś wejdą, ale na styk. Radzę kupić rozpinany bukłak, również miałem nierozbieralny i mi zgnił trochę.

Napisano

Z tych dwóch to Kellys wydaje się lepszy dla mnie. Chociaż po bidonie i liczniku nie przepadam za akcesoriami tej firmy ;)

Rozpinany bukłak? Można jakiś link prosić? :)

Napisano

Ostatnio szukalem dla siebie pelcaka. W sumie nie chcialem kupic a wyszlo, ze nie moglem przepuscic takiej okazji. Chcialem kupic taki plecak (http://allegro.pl/super-plecak-rowerowy-4f-cross-road-najtaniej-i1655423801.html) i do tego buklak 2 litrowy kellysa. Trafila sie okazja i kupilem plecak Deuter Hydro Lite 2.0 z buklakiem source 2l. Powiem szczerze, ze chyba dokonalem dobrego wyboru. Niby maly, typowo na wyscigi itd. Ale na przejazdzke jakas zabiore spokojnie pompke, imbusy, detke w opakowaniu, portfel, komorke. Faktycznie male plecaki maja to do siebie, ze trzeba "wpychac" wszystkie rzeczy. Jedynie czego mi w nim brakuje to miejsca jeszcze na bluze... JEzeli chcesz miec troche wolnego miejsca szukaj jakeigos plecaka 10 litrowego :).

Buklaki:

http://allegro.pl/nowy-buklak-kelly-s-kwb-09-kellys-rzeszow-i1635355870.html

http://allegro.pl/buklak-na-wode-deuter-streamer-2-l-sklep-krakow-i1655637760.html

Napisano

Deuter jak najbardziej. Ja katuję Race Exp Air. Drogi, ale wart każdej złotówki - z bukłakiem dobija do 400 (bukłak Source widepac jest właśnie "rozpinany") i to największa wada. Ale czasem lepiej kupić raz porządnie niż 4 razy wtopić po stówie - wyjdzie na to samo. Pojemność wystarczająca - w 12 l upchnę wszystko na jeden dzień, po rozpięciu suwaka wejdą ciuchy na zmianę, żarcie do pracy, a drobiazgi - telefon, klucze, dokumenty porozkładają się po kieszeniach intuicyjnie jak dla mnie rozmieszczonych. Stelaż rozpięty na siatce naprawdę działa - tym lepiej im lepsza koszulka pod spodem. Bawełniany t-shirt ma to do siebie, że pot, który tak czy inaczej wydzielasz zostanie w nim;-)

Napisano

Deuter jak najbardziej. Ja katuję Race Exp Air. Drogi, ale wart każdej złotówki - z bukłakiem dobija do 400 (bukłak Source widepac jest właśnie "rozpinany") i to największa wada.

wg.mnie to nie wada a zaleta -dostep do srodka (wymycie) idealny zapiecie trzyma bezproblemowo BTW. ktos z forum robil test i usiadł na napełnionym bukłaku i nic nie wylalo sie

sam posiadam Deuter Race (10L) + bukłak Source (2L) -na jedniodniowe wypady jak znalazł -mozesz tez kupic wiekszy Exp Air (12L)

moj kosztował 155 zeta + bukłak 89zeta

Napisano

@Aegis

Wytnij nawias, największa wada Deuterów to dość wysoka cena. Za sam plecak Exp Air dałem w tym sezonie ponad 250 zet, a jeszcze bukłak dolicz. W temacie szukano plecaka do max 200, choć ja gorąco polecam dołożyć raz niż kupować nowy po raz drugi;-)

BTW. Rozpięcie bukłaka to rewelacyjny patent.

Napisano

Z bukłakiem to tylko Camelbak. Zamówiłem taki: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=57125

Jest mega mały, ale taki potrzebuję.

Z tańszych i klasycznych: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=57087

a przy tym ma bardzo wygodną konstrukcja bukłaka z dużym otworem, która pozwala dobrze wyczyścić w środku.

Wybór jest bardzo duży, więc nie powinieneś mieć problemu z doborem pod siebie.

Napisano

Przed podobnym wyborem stałem kilka dni temu.

Oglądałem Kellys'a i jedynie cena mogłaby być kryterium "za". Natępnie zachęcony testem na bB pojechałem kupić Meride XC Pack. W sklepie był również wymieniany wcześniej Source Spinner. Nawet nie ma co porównywać - "plastik" bukłaka, zamknięcie, połączenie rurka-bukłak, ustnik to zupełnie inny "świat". Zakupiłem via www Source Spinner Pro (ma dodatkową zewnętrzną kieszeń którą dopina sie w razie potrzeby do plecaka) i jestem bardzo zadowolony. Minusem (dla mnie) niestety jest pojemność - jeżdżę rowerem do pracy muszę więc zabierać ciuchy na przebranie a te nie mieszczą się do Spinner'a. Jednak jako plecak-bukłak jest idealny.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Nie wiem czy to jeszcze aktualne, ale w Intersport kupiłem parę dni temu wspomniany tu już Deuter EXP Air za 200 zł. Póki co użyłem go tylko raz (65km, głównie asfalt, trochę terenu). Mam ponad 190 cm i leży świetnie, przy moim wzroście wydaje mi się, że nie ma sensu kupować nic mniejszego. Potwierdzam to co wszyscy mówią o systemie wentylacji, w żadnym plecaku nie spotkałem się z lepszym rozwiązaniem, czuć ruch powietrza na plecach. Jeżdżę w zwykłych ciuchach. Woziłem w nim ulock (dość ciężki i duży 30cm), butelkę powerade, łatki, łyżki, klucze itp. i jeszcze było miejsce. Wszystko weszło bez zwiększania pojemności dodatkowym suwakiem, wtedy przybywają jeszcze ze 3l pojemności.

Plecak świetny, zwłaszcza wentylacja, sprawia wrażenie solidnie wykonanego. Myślę że gdyby nie ta obniżka ceny (na allegro chodzą po 260) rozglądałbym się za niższym modelem Race Air, których jest tańszy prawie 50 zł i zdaje się że niewiele się różni.

Napisano

Podłączę się pod temat i nie będę tworzył kolejnego. Chcę kupić mały plecak na krótkie wyprawy (czytaj do 100km). Mam dwie opcje:

- mniejszy plecak

- większy

Plecak ma mi służyć jak pisałem na kilkugodzinne wyprawy do max. 100km. Do środka ma się zmieścić najpotrzebniejszy sprzęt, a dokładniej: dętka, łatki, pompka, jakieś imbusy i klucze, łyżki, portfel i być może przednia lampka. Zastanawiam się który będzie lepszy, bo z wyglądu bardziej odpowiada mi Cross Road, ale nie wiem czy zmieszczę się z tym wszystkim w nim ? 3 litry wydaje się bardzo małe. Nie mam zamiaru w plecaku wozić żadnych bukłaków itd. wodę mam w bidonie w koszyczku i nic mi więcej nie potrzeba.

A druga sprawa, to czy tak mały plecak nie będzie wyglądał na mnie "co najmniej dziwnie" - mam 182 cm wzrostu.

Napisano

"dętka, łatki"....."jakieś imbusy i klucze, łyżki"

Wg. mnie szkoda zawalać miejsce w małym plecaczku narzędziami - lepiej wozić je w torebce podsiodłowej (ew. podramowej, jeśli geometria ramy pozwala ją zamocować). Nawet jeśli narzędzia niewiele ważą, to po setce - czy dwóch - każdy, zbędny dekagram na plecach może być upierdliwy :-).

Pompkę najlepiej do ramy, w ostateczności do plecaka. Plecak zostaw na gadżety osobiste, lampki, żarcie ew. jakąś przeciwdeszczową "prezerwatywkę" czy dodatkową, cienką termo-koszulkę :-)

Napisano

Właśnie myślałem o jakiejś torebce podsiodłowej, ale do niej nie wejdzie właśnie pompka, nawet jakaś mała. Do ramy też nie mam zbytnio jak ją umocować, chyba, że taśmą izolacyjną przymocuje (choć raczej to odpada). Wiadomo, bez plecaka o niebo lepiej się jedzie, ale no cóż, gdzieś to wszystko muszę władować, a czy to będę miał na plecach czy pod ramą, to już nie ma znaczenia, taki mały plecaczek nie jest chyba ąż takim mankamentem w podróży. A co sądzisz o tym plecaku 4F Cross-Road, czy zmieszczę ten cały majdan do niego, czy lepiej wziąć Prolight, choć średnio on jak dla mnie wygląda.

Napisano

Bez "organoleptycznego" kontaktu z produktem trudno się wypowiadać.

Co do pojemności: używam plecaka z tej recenzji:

http://www.rower.com/int_recenzje.php?op=prod&id=968

http://img51.imageshack.us/i/plecakk.jpg/

Obecnie chyba już nie oferowany. Ma on 7l pojemności. Kiedy wypuszczam się na jednodniówki > 100...200 km, zabieram do niego dodatkową butelkę 0,5l wody (powyżej 150 km dwie), żarcie, drobiazgi i gadżety osobiste, cieplejszy lub przeciwdeszczowy ciuch. Narzędzia i pompka na zewnątrz. Mam wrażenie, że w plecaku mniejszym niż 5l bym się nie zmieścił na 150 km i więcej.... Oczywiście, jeśli żarcie i wodę kupować po drodze, to może i ten 3l dałoby się zapakować?

Napisano

No właśnie tak myślę, jedzenie można po drodze zawsze kupić, a z drugiej strony na wyjazd powiedzmy 80km nie trzeba znowu brać nie wiadomo ile żarcia, o ile w ogóle. Wodę jak pisałem mam w koszyczku na rowerze i zawsze starcza. Ewentualnie na wyjazd dłuższy zabrało by się te dodatkowe o,5l. Ale na pompkę, imbusy i klucze płaskie, plus dętka, łatki wydaje mi się, że starczy, ale dobrze jak by ktoś miał takowy, albo podobny o takiej pojemności i się wypowiedział, bo to człowiek zawsze będzie pewniejszy. Jeśli nie, to chyba będę musiał zakupić Prolight'a i te 5l wtedy by wystarczyło dla mnie. Problem w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć tego plecaka, żeby go obmacać, zobaczyć na żywo.

Jeszcze takie małe pytanie, może ktoś wie, gdzie w Poznaniu można by zobaczyć te plecaki 4F Cross-Road i Prolight ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jako założyciel tego wątku dodam swoje 3 grosze ;)

Przejrzałem większość plecaków, które tu polecacie, rzeczywiście te drogie - deuter czy dakine - są niesamowicie wykonane, przyjemny materiał, świetnie uszyte, małe szczególiki typu kieszonki czy ściągacze przy każdym pasku wykonane świetne, nie wiem jakie dokładnie modele oglądałem, ale każdy był świetny. Tyle że kosztowały 250-400 pln. :/

Prawie byłem zdecydowany na jakiegoś daukine z promocji z poprzedniego sezonu, ale dałem sobie parę dni na zastanowienie, bo miałem bardzo dużo ostatnio wydatków związanych z rowerem, w tym nowy rower :P

I zupełnie przez przypadek przechodząc obok GO sport wstąpiłem tam i był tam jakiś model kellysa za 70pln. Przymierzyłem i się zakochałem od razu ;) Szelki z siatki, super przewiewne, z kieszonką na komórkę, kanały powietrzne na plecach, dwie kieszonki 3d na zewnątrz i dwa przedziały wewnątrz (jeden na bukłak), jest też mocowanie na kask. Załadowałem tam różne rzeczy z półek ;) w tym bidon 0,7, żeby sprawdzić ile się mieści. Dla mnie ideał, dokładnie tego szukałem. Kupiłem bez zastanowienia, szczególnie że tanio w porównaniu do tych deuterów i dakine. Zobaczymy tylko jak będzie z trwałością.

Aha, co do bukłaka, to zrezygnowałem z niego, nie lubię pić podczas jazdy, nie jeżdżę w zawodach, wolę bidon niż jakieś rury jak ze szpitala ;) ładuję go do plecaka razem z resztą rzeczy i jest bardzo wygodnie. Ja wolę dociążyć plecy niż rower, bo taki bidon to dodatkowe prawie kilo dla roweru ;)

kb211s to numerki tego plecaka

Tu jakieś foty znalezione w necie, bo za leniwy jestem żeby samemu robić ;)

plecak-rowerowy-kellys-kb-211s.jpg

pc003c.jpg

pc004.jpg

Napisano

Jako, że minęło już trochę czasu od poprzedniego mojego postu, to też się pochwalę ;p w końcu zdecydowałem się na plecak 4F Prolight 7-litrowy. O taki mi właśnie chodziło. Wygodny, dobrze trzyma się pleców, nie krępuje ruchów w czasie jazdy, paski z siatki, a przede wszystkim spokojnie mieszczę w nim wszystkie najpotrzebniejsze rzeczy, jakie chciałem wozić ze sobą :) Do bukłaka mam podobne podejście jak przedmówca :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...