Skocz do zawartości

[camelbak/bukłak] które zamknięcie lepsze ?

marekgda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam zamiar zakupić sobie pojemnik na wodę/isotonic. Myślę o dwóch-trzech modelach, pojemność 3 litry. Mam pytanie dotyczące praktyczności i jednocześnie niezawodności stosowanych zamknięć do bidonów/camelbaków.

Pierwsze rozwiązanie - zakrętka Camelbak, drugie rozwiązanie - zasuwka bukłak [w typie deuterowskich].

Praktyczność - chodzi mi o dobry dostęp do wnętrza bukłaka w celu okresowego czyszczenia - wydaje mi się że zasuwka ma przewagę.

Niezawodność - chodzi o szczelność i trwałość - wiadomo zakrętka to zakrętka, jakoś nie "czuję" szczelności przy stosowaniu zasuwki - trzeba zawinąć, wsunąć - ale czy się samoczynnie nie wysunie ? No i trwałość - czy po kilku, kilkunastu razach wysunięcia, wsunięcia zamknięcie nadal będzie trwałe, szczelne ?

Pozdrawiam

Napisano

Zasuwka przy bukłaku nie wyrobi się (a przynajmniej nie za szybko), jest szczelna i imo to najlepsze w tej chwili rozwiązanie. A najbardziej dopracowane zbiorniki to moim zdaniem widepacki source :)

Napisano

Mam bukłak Deutera od dwóch sezonów i nie doświadczam żadnych problemów z przeciekaniem zamknięcia czy zużyciem zasuwki.

Dla mnie właśnie zasuwka jest zasadniczą zaletą, bo umożliwia porządne wymycie worka w środku i zwalnia z potrzeby inwestowania w środki dezynfekujące.

Z drugiej strony spotkałem poglądy, że ustnik Camelbaka jest jakiś super tego względem innych. Nie wiem jednak na czym owa superowość polega i szczerze mówiąc nie jestem ciekawy, bo Deuterowski całkowicie mi odpowiada.

Napisano

Od wczoraj jestem wlascicielem buklaku Source Streamer. Powiem szczerze, ze czyszczenie tego buklaka jest banalnie proste. Bez problemu moge dostac sie do wnetrza ze szmatka. Rurke jak i ustnik mozna odczepic. Ustnik rozebrac na czesci pierwsze. Co do szczelnosci nic nie moge powiedziec bo za duzo to go nie uzywalem. Czytalem kilka komentarzy ludzi, ze ten clips w source badz deuterze trzyma mega. Probowalem wczoraj siadac na buklak (59 kg) i ani kropelki wody nie puscil. Czytalem, ze po 3 sezonach 0 zuzycia na "szynie". Pojezdze to zobacze :). Ale na pierwszy rzut oka i pierwszy test ocene celujaca daje!

• Mod Team
Napisano

A ja posiadam Source Clearpaka, czyli zakręcany, w sumie faktycznie czyszczenie nie jest jakoś specjalnie łatwe.

Przy kupnie zwróć uwagę na ustnik, najlepsze są z jakąś blokadą/przełącznikiem, ja mam tylko zatyczkę i po szorowaniu asfaltu zdarza się, że czasem ustnik przecieka :)

Napisano

mam tu dwa worki na wode. ten z plecaka Hi-mountain jest z małą zakrętką i faktycznie myje się go średnio. mam też jakiś noname. jeszcze go nie używałem bo okazał się za duży ( 2L jakby ktoś chciał to 32pln lub zamiana na 1,5L ). ale zakrętke ma na tyle dużą że spokojnie po jej odkręceniu można włożyć dłoń z gąbką czy czymś do środka i go wypucować.

Camelbaki też mają sporą tą zakrętke może też da się go ręczne umyć :)

worki Deutera są robione przez Sourca i nie dopłacał bym do nich. chyba że ktoś bardzo chce ten z szyną bo obecnie dystrybutor Sourca ich nieposiada na stanie.

Napisano

ja ze swojej strony mógłbym polecić Hydrapak'a dobre, porządne wory na wodę czy co tam Kolega naleje. Dostęp do wnętrza bezproblemowy, nawet można wywlec na lewą stronę. Uszczelnianie rurki jak najbardziej ok. Wybór i tak należy do ciebie. Dodam iż wora miałem z plecakiem Hydrapak Big Sur pozdrower

ps polski dystryburor hydraków to Beastie Bikes a we wro posiada go także Piotr w sklepie Sport-Profit.

Napisano

evo 07 to dobry wybór Hydrapak'a tylko co będzie jeżeli się wywrócisz , czy Ci spadnie (silikon to nie wiem czy dobry wybór ). Pozdrawiam

nie raz zaliczyłem glebę - plecak poprzecierany natomiast worek ok :) zaryzykuj...co Ci szkodzi :rolleyes:

Napisano

Tylko worek Source / Deuter z płaskim zamknięciem pozwala na porządne umycie camela - do innych po prostu się nie dostaniesz.

Nie tylko!! Hydrapak też ma płaskie zamknięcie!

Napisano

Posiadam Source'a Widepack 2l i podpisuje się pod wypowiedziami przedmówców.

Zamknięcie strunowe trzyma bardzo dobrze, nie widać żadnych znaczących oznak zużycia. Faktycznie dostęp jest bardzo dobry - można spokojnie wsadzić całą rękę.

Jeśli chodzi o plusy klasycznego zamknięcia, czyli zakręcanego to przychodzi mi jedynie możliwość spokojnego uzupełniania płynów w małych plecakach - właściwie pokrowcach na bukłak gdzie dostęp do wlewu mamy bezpośrednio na jego zew. części, np: http://miniportal.harcerski.pl/materialy/harc.sprzet/camelbak_01.jpg

Napisano

Używam Camelbaka, zakrętka jest wystarczająca jak na moje duże dłonie, głównie to płuczę worek po każdym użyciu a raz na jakiś czas stosuje tabletki do czyszczenia CoregaTabs :icon_mrgreen:

Camele mają dodatkową zaletę że są pokryte jonkami srebra ktore spowalniają rozwój glonów itp. Słowa marketingowców potwierdzone, czasem zdarzy mi się zapomnieć o wodzie w bukłaku przez tydzień ;p

Fakt że bukłaki z suwakiem łatwiej się czyści, ale we wcześniejszym bukłaku który był właśnie source'a często zdarzało mi się zapodziać wsuwkę.(Camelowska zakrętka jest przyczepiona do uchwytu)

Pozatym jakoś szybciej i wygodniej zamyka mi się Camela.

Tak naprawdę cokolwiek kupisz będzie OK -kwestia gustu.

Jednak ja w przeciwieństwie do wszystkich będę polecał bardziej Camela. :thumbsup:

Napisano

W wsuwkowych Source'a masz specjalne dziurki gdzie można przepleść sznurek i problem ze jej zgubieniem jest rozwiązany B)

W któryś modelach na pewno standardowo był już ten sznurek zaczepiony - dokładnie ten sam co przytrzymuje osłonę ustnika.

Napisano

hydrapack ma zasuwke na sznureczku :)

od kilku dni mam taki worek. raz użyty. właśnie się suszy. chyba faktycznie łatwiejszy do umycia niż zakręcany :)

jednego i drugiego systemu będę używał tyle że do różnych plecaków mam różne worki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...