Skocz do zawartości

[Rowery] Romet, Author, Univega - który wybrać ?

Maxord

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, dopiszę się do tematu, bo również myślę o tym właśnie Authorze - pytanie jaka rama do 170cm/80cm długość od krocza do podłogi (ale mogłem niedokładnie zmierzyć ;) ).

Boję się, że 16 będzie za małe, a 18 za duże...

W tle jest jeszcze opcja na Authora Stratos 2010, ale nie wiem, czy system revoshift jest OK (nigdy nie korzystałem z takich rzeczy i nie wiem, czy jakoś "przypadkiem" nie można tego aktywować.

Napisano

Naprawdę nikt nie może mi pomóc ?

PS: Zapomniałem wspomnieć, że rower kupuję za max. 2 tygodnie, dlatego bardzo zależy mi na Waszej pomocy.

Napisano

Maxord :

1 ile chcesz na rower wydać?

2 jak, gdzie , i ile jeżdzić?

3 ż podanych przez Ciebie brał bym Authora.

Michoo

Ten podany przez MAxorda wydaje się lepszy. Chociaż w tej cenie można dostać lepsze crosy, np Unibike Viper

Z obliczeń mi wyszło , że rama dla Ciebie to 50-51 cm/ 19-20"

Co do manetek, sam nie lubię obrotowych, wolę cynglowe. A EZ-ki sam mam w swoim i do spokojnej rekraacyjno-turystycznej jazdy są świetne.

Napisano

1. 1500 - 1800 zł

2. Rekreacyjnie, w mieście i właściwie po każdym typie nawierzchni (leśne ścieżki, drogi gruntowe, co tam się akurat nawinie), 100 km tygodniowo, może więcej.

3. Dlaczego Author ? Ma gorszy osprzęt od pozostałych (chyba) i nie dostaję praktycznie nic do niego. Więc dlaczego Author ?

Napisano

Dlaczego Author? Rama> Rower to w 70% rama. Co do jakości ram Rometa i Univegi nic mi nie wiadomo. Oprócz tej ostatniej Univegi, Author rzeczywiście ciut ustępuje osprzętem. Na dodatek jet crosem, a tamte trekingi ( jaqkieś 100-200 za bagażnik, błotniki itp).

Lecz do takiej jazdy zdecydowanie :

Mój odnośnik , możesz też szukać rocznika 2010

lub

Mój odnośnik , tego poszukaj w starszym roczniku, będzie tańszy.

Napisano

Nie zrozumiałem części twojego postu, tj. "Na dodatek jet crosem, a tamte trekingi ( jaqkieś 100-200 za bagażnik, błotniki itp)."

Poza tym potrzebuję roweru z ramą 17, max. 18 cali.

Napisano

Co tu rozumieć? Cros w porównaniu do trekingów ( typy rowerów niemal bliźniacze) w tej samej cenie mają trochę lepszy osprzęt, za to nie mają wyposzrzenia. Ten Author , nie dość że w podobnej cenie ustępuje nieznacznie osprzętem, to na dodatek , ma porównywalną cenę. A w teorii powinien być tańszy ;)

Rozmiar ramy nie ma tu znaczenia. Zarówno crosa, jak i trekinga dostaniesz w rozmiarze dla Ciebie. Nie patrz na rozmiar z linków, bo ja podaję linki do modeli które są warte zainteresowania. Wyszukanie konkretnego egzemplaża to już zadanie kupującego :)

Napisano

Wybrałem jednak Author'a Reflex (link w pierwszym poście), ponieważ cross to typ roweru idealny dla mnie.

Napisano

Brawo. Niech służy bezawaryjnie jak najdłużej.

Dokup jeszcze jakieś pożądne zabezpieczenie. Szkoda by było aby nowy przyjaciel opuścił Ciebie szybko i bez pożegnania ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...