Skocz do zawartości

[opony] Schwalbe Hurricane

ingaas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od ok 3 miesięcy testuje nowy rower w którym mam opony Schwalbe Hurricane 28" i kilka razy wystraszyłem się wchodząc w zakręt, jak bardzo są śliskie. Czy też macie takie wrażenia? Dodam że jeżdżę głownie po ścieżkach rowerowych i szutrach a śliskość ujawniła się w warunkach suchych. Aż się boję pomyśleć co się może dziać w momencie deszczu i jeździe po bruku.

W moim starym rowerze miałem jakieś semi slicki (nie pamiętam nazwy)i rower zachowywał się rewelacyjnie. W nowym muszę znacznie zwolnić bojąc się upadku.

Poważnie zastanawiam się nad wymianą na jakieś inne.

Tylko jakie?

Napisano

Rower temu posiadałem takie oponki :) Na twardej nawierzchni idą jak przecinaki. Jedyne na co trzeba uważać - nie hamować oraz skręcać w tym samym momencie :)

Na mokrym jechałem kilka razy, prawie jak na lodowisku, wpadłem w poślizg, rozwaliłem kolano o pedał :)

Jeśli szukasz czegoś bardziej terenowego w 28", to może zerknij na Schwalbe Smart Sam 28x1.75?

Napisano

Trudno powiedzieć czy szukam opony bardziej terenowej. To ma być po prostu semi slick- i asfalt i szutrowe. I abym przy zwykłej, spokojnej jeździe nie bał się o wywrotkę.

Napisano

Też śmigam na hurricane i na asfalcie nigdy nie miałem poślizgów. Co innego na szutrze, ziemnych ścieżkach i piachu. Tam można zatańczyć.

Napisano

Cześć, a ja właśnie zdjąłem takie opony 26" z roweru na którym jeżdżę po lesie itp. Nie dają rady w piasku, miałem problemy z napędem i ze skręcaniem w suchym, kopnym piachu. Na wilgotnym i asfalcie było OK.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...