Skocz do zawartości

[Wyprawa]Południowej Szwecja

Kromak

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję wyprawę rowerową do Szwecji (Karlskrona-Sztokholm-Karlstad-Goteborg-Malmo-Karlskrona. Trasa ok. 1500 km, początek w drugiej połowie lipca, czas ok. 3 tygodnie.

Mam już kilka długich wypraw rowerowych za sobą (wybrzeże Atlantyckie we Francji, Donauradweg, Chorwacja, Włochy), ale nigdy nie byłem w Skandynawii. Proszę o pomoc w zakresie:

- tras rowerowych

- miejsc noclegowych (zamierzam nocować w namiocie)

- miejsc wartych zobaczenia

- miejscowych zwyczajów

Dziękuję za każdą radę!

Co do tras rowerowych to tutaj masz szlaki krajowe, całkiem nieźle oznakowane:

http://www.svenska-cykelsallskapet.se/images/sveledeng.pdf

Ja jechałem odcinek Karlskrona - Goteborg i mogę powiedzieć, że prowadził po ciekawych widokowo miejscach, raz po szutrze raz po asfalcie.

Jeśli nie chcesz poruszać się szlakami szutrowymi to drogi, nie będące autostradami, są mało ruchliwe. Jazda rowerem po nich jak najbardziej wykonalna i przyjemna. Za to przy wjeździe do Gotebroga miałem niemałe problemy, trzeba dobrze przemyśleć trasę, żeby nie wjechać na autostradę.

Miejscowe zwyczaje dot. podróży:

Namiot możesz rozbijać wszędzie, ale to pewnie już słyszałeś, pozatym ludzie są bardzo mili (czasami wręcz nieprawdopodobnie ;) ) i jak się uda to mogą Cie ugościć na ogródku. Ceny są bardzo wysokie, ja jechałem z własnym jedzeniem.

Apropos cen i miejsc noclegowych: rozbicie namiotu to jakieś 90 sek (o ile dobrze pamiętam), moim zdaniem nie warto jeśli masz niedaleko jakiś cichy zakątek gdzie możesz robić namiot na dziko.

Woda pitna praktycznie wszędzie (w kranach, nie jeziorach :P ), ale to standard w Skandynawii.

Z miejsc które planujesz odwiedzić byłem tylko w Goteborgu, tam mogę polecić odwiedzenie dzielnicy Haga. Można wejść tez na wieżę i wypić słabe, niedobre szwedzkie piwko (nie pamiętam jak się wieża nazywała, ale na pewno ją zlokalizujesz). Wstęp do atrakcji turystycznych tani nie jest, więc to zależy od zasobności portfela.

Nie wiem co by tu jeszcze dodać...

na pewno nie będziesz żałował, że wybrałeś się do Szwecji, ja byłem raz i w tym roku wracam tam ponownie :D

Dziękuję za ciekawe i użyteczne informacje. Nie jestem wielbicielem szutru (głównie ze względu na opony :icon_lol: ) więc raczej będę szukał asfaltu. Wiele słyszałem o gościnności Szwedów, ale to już sprawdzę na miejscu.

Jeszcze raz dziękuję!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...