darek72 Napisano 6 Czerwca 2011 Napisano 6 Czerwca 2011 Witam , dopiero się zarejestrował a już pyta , otóż mam problem z wyborem roweru i pojęcia nie mam co wybrać i czy generalnie moje typy idą dobrym torem. W tamtym sezonie się zaczęło , kupiłem rower Kellysa Quartz DSC i złapałem bakcyla. Wiek słuszny bo 39 lat ale mówią ,że lepiej póżno niż wcale ,( waga 76kg , wzrost 175cm). Jeżdzę co drugi dzień , średnio 30km jak czas pozwala i praca, połowa asfalt połowa las. Kellys mnie zmęczył , a to coś piszczy a to trzeszczy , co wizyta w serwisie to gorzej. Nie wiem może to ja tak trafiłem a może nie mam szczęścia do serwisantów w każdym razie sprzedaję ten sprzęt. Jest chętny więc problem z głowy. I tu jest problem , podobają rowery jak w temacie , rozwojowe , nie boję się kosztów i cena około 4 tys mnie nie przeraża. Co wybrać panowie bo im wiecej czytam tym mniej wiem..... Kross? z tego co zauważam co rocznik to gorszy osprzęt , z jakością też idą w dół , cube? design super , osprzęt też całkiem ok , trek? osprzęt wygląda to najlepiej , rama również tylko w moim mieście za nic tego wypróbować nie można..... Jeżdził będę raczej wiecej , bo fun jest ogromny i kupić bym chciał rower który będzie cieszył. Oddaję się w kolegów ręce....
Obes Napisano 6 Czerwca 2011 Napisano 6 Czerwca 2011 Jeśli chodzi o prowadzenie roweru, to zapewne Trek jest "the best" , tzn. ja ze względu na wagę wolał bym ramę z modelu 8000 (choć rama z modelu 6500 wagowo nie różni się od Krossa czy Cube) , ale jeśli chodzi własności jezdne, zdecydowanie Trek Co do Designu, nie wiem czy widziałeś model A8 "na żywo" wg. mnie w niczym nie ustępuje Cube
Rulez Napisano 6 Czerwca 2011 Napisano 6 Czerwca 2011 Trek, zdecydowanie najbardziej "przyjazna" rama, pewne prowadzenie.
daro77 Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 Za 4k to ostatnio kolega na forum kupił Cube LTD CC, i chyba brałbym takiego cały osprzęt na XT świetna Reba z przodu. Edyta zaraz poda wątek: http://www.forumrowerowe.org/topic/92103-rower-cube-ltd-cc-czy-cube-ltd-race/
Rulez Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 Dobra, skończ już z tym naganiactwem, Cube w prowadzeniu ma się do Treka jak furmanka do np. Land Rovera i żaden osprzęt tego nie zmieni Obwieszenie miernej ramy niezłym osprzętem, nie zmieni miernoty w "to coś", co jest ponadprzeciętne
Sol Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 Rulez - co daje ci prawo do tak dosadnych wyrażeń?
Sol Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 Aha, a ja myślałem, że doświadczenia z jazd na Cube i Treku. Twoja prawda to ta trzecia prawda, o której wspominał śp. Tischner.
Obes Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 Faktem jest, że na Forum jest spora frakcja "naganiaczy na Cube" , między innymi udzielający się w tym temacie
Sol Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 Obes - prosimy o przykłady. Rulez - ja rozumiem, że nie masz argumentów ad meritum. Ale popracuj chociaż nad ripostami.
daro77 Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Rulez ma jakiś problem z Cubem. Jakaś trauma z dzieciństwa, jakiś Cube przejechał mu po stópce... Może o to chodzi że często zdarza się że w wątkach ludzie wybierają i kupuję Cube a nie proponowane przez niego Autory Agangi czy inne. Co do naganiaczy to przeczytaj tytuł wątku, tego czy cytowanego wcześniej, koles pyta a Cube to o Cube piszemy. Wszyscy posiadacze Cube do których się przyczyniłem z Cube są zadowoleni to śmiało niektóre modele polecam. Tyle.
Rulez Napisano 10 Czerwca 2011 Napisano 10 Czerwca 2011 Właśnie z synem wybieraliśmy nową ramę, testów i rowerów było wiele, niestety rowery Cube takie jak Race czy LTD to pomyłka zarówno w prowadzeniu, jak i wykonaniu, szczególnie ramy LTD przy bliższych oględzinach prezentują się miernie, spawy - jak by ktoś nasmarkał (Kross A6 dużo lepiej wykonany) Cóż, zakupiona została rama Trek 8500.
daro77 Napisano 10 Czerwca 2011 Napisano 10 Czerwca 2011 Ja zanim przesiadłem się na Cube też sporo pojeździłem na różnych sprzętach, i Cube LTD wydał mi się najbardziej sztywny i najlepiej mi podeszła geo. Zasmarkane spawy ?? - bardzo ciekawa i profesjonalna uwaga. Jak rozumiem zasmarkane znaczy słabe, otóż jak się przesiadałem na tego miernego Cube to ważyłem 100kg a styl jazdy mam dość agresywny, spawy jaki i cała reszta ma się świetnie. Nie mam do mojego Cube ŻADNYCH zastrzeżeń. Różnica jest taka że ja nie szkaluję rowerów które wydały mi się słabe, ktoś inny siądzie i będzie zachwalał.... A Twoja krucjata przeciw Cubowa trwa. Powodzenia w walce z wiatrakami.
Rulez Napisano 10 Czerwca 2011 Napisano 10 Czerwca 2011 Wizualnie spawy ja w rowerze za 1500 zł to odrzuca, własności w terenie mierne , po prostu daleko mu do Treka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.