Gość mam_pytanie Napisano 6 Czerwca 2011 Napisano 6 Czerwca 2011 Hej Na początek przytoczę cytat z Wikipedii: "Dętka rowerowa - torus znajdujący się na obwodzie koła, między oponą a obręczą". Jeśli powyższe zdanie jest prawdziwe, schemat wygląda następująco: ---------- obręcz ---------- dętka ---------- opona ---------- podłoże ---------- Według wyżej przedstawionego schematu, bezpośredni kontakt z podłożem ma opona - nie dętka. Więc jakim cudem przebija się dętka, a nie opona?
premier2 Napisano 6 Czerwca 2011 Napisano 6 Czerwca 2011 powietrze pompujesz w oponę, czy w dętkę? W samochodach przebijasz opony, bo zazwyczaj są bezdętkowe(w rowerach również występują)
MTBike Napisano 6 Czerwca 2011 Napisano 6 Czerwca 2011 Gdybyś pompował opone to z opony by schodziło a jak pompujesz dętke to z dętki schodzi powietrze , nie raz na takich stronach jak wikipedia cięzko jest okręślić bardzo banalne rzeczy dlatego stąd te pomyłki, no chyba że pisała to osoba "słysząca" tylko o dętce.
kantele Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 Gościu, przecież to nieprawda, że przebijasz tylko dętkę a opony nie. Jeśli coś wbije się podczas jazdy, to jest oczywiste, że się przebije zarówno opona jak i dętka. A jeśli mówisz o złapaniu tzw. "snake'a", gdzie faktycznie przebita jest tylko dętka - to taka awaria wynika z "przyszczypnięcia" dętki w środku przy mocnym uderzeniu kołem o coś - np. jak nie podniesiesz pupy wjeżdżając na wysoki krawężnik - a nie z przebicia opony. Chyba, że ja nie rozumiem pytania...? Pozdr.
Pytanie
Gość mam_pytanie
Hej
Na początek przytoczę cytat z Wikipedii:
"Dętka rowerowa - torus znajdujący się na obwodzie koła, między oponą a obręczą".
Jeśli powyższe zdanie jest prawdziwe, schemat wygląda następująco:
----------
obręcz
----------
dętka
----------
opona
----------
podłoże
----------
Według wyżej przedstawionego schematu, bezpośredni kontakt z podłożem ma opona - nie dętka. Więc jakim cudem przebija się dętka, a nie opona?
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.