Skocz do zawartości
  • 0

[dętka] nie rozumiem dętek

Gość mam_pytanie

Pytanie

Gość mam_pytanie
Napisano

Hej ;)

Na początek przytoczę cytat z Wikipedii:

"Dętka rowerowa - torus znajdujący się na obwodzie koła, między oponą a obręczą".

Jeśli powyższe zdanie jest prawdziwe, schemat wygląda następująco:

----------

obręcz

----------

dętka

----------

opona

----------

podłoże

----------

Według wyżej przedstawionego schematu, bezpośredni kontakt z podłożem ma opona - nie dętka. Więc jakim cudem przebija się dętka, a nie opona?

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Gdybyś pompował opone to z opony by schodziło a jak pompujesz dętke to z dętki schodzi powietrze , nie raz na takich stronach jak wikipedia cięzko jest okręślić bardzo banalne rzeczy dlatego stąd te pomyłki, no chyba że pisała to osoba "słysząca" tylko o dętce.

Napisano

Gościu, przecież to nieprawda, że przebijasz tylko dętkę a opony nie. Jeśli coś wbije się podczas jazdy, to jest oczywiste, że się przebije zarówno opona jak i dętka.

A jeśli mówisz o złapaniu tzw. "snake'a", gdzie faktycznie przebita jest tylko dętka - to taka awaria wynika z "przyszczypnięcia" dętki w środku przy mocnym uderzeniu kołem o coś - np. jak nie podniesiesz pupy wjeżdżając na wysoki krawężnik - a nie z przebicia opony.

Chyba, że ja nie rozumiem pytania...?

Pozdr. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...