bialy1241 Napisano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Witam. Przymierzam sie do zakupu hamulcow shimano slx , ale chodzi mi po glowie jedna sprawa. Moze oplaca sie dolozyc te 200 zl do juicy 7, czy juicy carbon czy te 250 zl do formuli oro k24 czy do czegos takiego ?? Hamulce na codzien bd eksplatowane w miescie i poza miastem na drogach asfaltowych gdzie beda robily okolo 60 km w lato, ale musza byc dobre zeby sobie radzily takze w zime. 2-3 razy w roku bd grubiej uzywane na jakims wypadzie w gory. Pytam sie bo skladam nowy rower na osprzecie xt i chce zeby hamulce te byly konkretne zebym za rok czy za dwa nie musial wymieniac bo bd one juz na jakis dluzszy czas. Z gory dziekuje . Prosze o konkretne odpowiedzi. Pozdrawiam Maciek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Na SLX w zimie nie pojeździsz. Dramatycznie skracający się skok klamki, ocierające klocki - to tylko czubek góry lodowej. Wiem bo miałem komplecik SLX... Juicy Carbon to jedna z najgorszych konstrukcji z rodziny Juicy - miękkie sflaczałe klamki łapiące upierdliwie duże luzy. Juicy 7 - doskonały wybór. K24 - tak samo jak Juicy. W sumie nie wiem co jest lepsze - k24 czy J7. Z doświadczenia wiem, że w każdym Juicy po jakimś czasie, a często nawet w nowych cieknie membrana (w moich wszystkich 5 sztukach musiałem wymienić wszystkie uszczelki w klamkach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialy1241 Napisano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 A jak powymieniam klocki i bd w tych slx tarcze xt to dalej nie bd nadawaly sie na zime ?? Bo jak nie mam z czego wychaczyc tych 200 zl no ale jak trzeba to trzeba... Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 A jak powymieniam klocki i bd w tych slx tarcze xt to dalej nie bd nadawaly sie na zime ?? Bo jak nie mam z czego wychaczyc tych 200 zl no ale jak trzeba to trzeba... Pozdrawiam . Tutaj chodzi o płyn na jakim pracują Shimano -> olej mineralny, Avid -> Dot 4 lub 5.1 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialy1241 Napisano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 A jak wypowiecie sie o avid 7 a elixir r ?? Bo naczytalem sie troche ze fajne hamulce oba i jakby jeszcze do tej konfrontacji dolaczyc formula rx i oro k24 ?? Bo wszystkie te hamulce sa w kwocie okolo 800 zl. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marysss Napisano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 niedawno kupowałam nowy rower i wszyscy zdecydowanie polecali mi formule zamiast juicy,wiec mysle ze warto dolozyc do oro k24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
speq Napisano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Nie mam porównania do innych hamulców, ale z własnego doświadczenia mogę śmiało polecić hamulce Avid Juicy 5 i wyżej. Sam posiadam takie i patrząc co potrafią aż się boję o to, co mogą zrobić jak są w 100% sprawne. JA niestety nie miałem szczęścia i trafiły mi się egzemplarze w okazyjnej cenie ale nie do końca sprawne. W tyłe wymieniany był tłok, w przednim będzie wymieniany. Generalnie po naprawie tył mnie przeraża, co będzie się działo z przodem, aż się boję pomyśleć. Ale taka ich uroda, no i pracują na, przez niektórych uważanych za jedyny słuszny i właściwy, płynie hamulcowym. Generalnie to bdb hamulce. Nie skreślałbym ich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgud Napisano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 z tych ktore wymieniles to: Shimano nie da rady w zimie ze wzgledu na plyn jakim sa zalane, i nic im nie pomoze avidy jak coś od 7demki, dopiero te hamują i działają bezproblemowo nad formułą w dobrej cenie bym się nie zastanawiał tylko z iejsca brał, zylety, lekkie i ogolnie przemyslana konstrukcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Na SLX w zimie nie pojeździsz. Dramatycznie skracający się skok klamki, ocierające klocki - to tylko czubek góry lodowej. Wiem bo miałem komplecik SLX... Jeżdżę na Shimano od lat i nigdy nie miałem takich problemów a dla mnie sezon nie kończy się na pierwszym śniegu. Co prawda SLXa nie miałem ale Deore, XT, XTR, Saint już tak. To o czym mówisz występowało u znajomego w XT gdy zalał układ LHMem. Po przejściu na oryginalny (czerwony) olej Shimano wszystko wróciło do normy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiik Napisano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Mam slx i zdarzało mi sie jeżdzić przy -8 stopniach. Faktycznie trochę skraca się skok klamki ale bym aż tak nie dramatyzował. Da się jeździć. Jeśli ma się ustawione dobrze(równomiernie klocki) to nie ma żadnego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Mi praca shimano (deore 525, 535, xt 08) w niskich temperaturach zupełnie się nie podobała. Najbardziej z tych trzech na zmianę skoku klamki były 525, najmniej xt, czyli najmłodszy produkt; za to najgorzej w mokrych warunkach zimowych hamowały 525, najmocniej xt ale za to robiły się mniej przewidywalne, to znaczy raz działały w takich warunkach dobrze innym razem kiepsko. Miałem też przez chwilę xtr, ale było to latem i w warunkach suchych, więc się nie będę wypowiadał ani za ani przeciw. Hamulce shimano średnio mi się podobały, ale od tego roku mam znowu shimano, model 445 i jak do tej pory jestem zadowolony. Trudno będzie je jednak pomęczyć bo są zamontowane w rowerze który nie będzie tyrany na co dzień i raczej nie w gorszych warunkach pogodowych, więc wcześniejszych słabości shimano raczej nie stwierdzę. Jednoznacznie polecam formule. Co do j7 - kolega ma jedną parę od pierwszego produkcyjnego, bez zastrzeżeń; drugą parę ma młodsza i mniej używana w porównaniu do pierwszej - jednak i tak bez problemów. Mnie działanie j7 bardzo się podoba, wg mnie jedyny minus w stosunku do formuli to waga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialy1241 Napisano 7 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Bardzo dziekuje za odpowiedzi.. i ostatnie pytanie.. a co powiecie na temat formuli oro k18 ?? oplacaja sie za 650 ?? I jak bardzoroznia sie od k24 i juicy 7 ?? Dziekuje bardzo za odpowiedzi . Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 7 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Formula ma lepszą modulację niż omawiane SLXy, nieco większą siłę, mniej wygodną niż SLXy i J7 klamkę ( to wprawdzie kwestia odczuć indywidualnych ) oraz , co mi akurat odpowiada, możliwość montażu bez konieczności ściągania gripów ( czego nie mają SLXy ). Generalnie niezłe hamulce,ale mają też kilka wad: - ustawienie zacisków wymaga większej cierpliwości i czasu niż SLX - tłoczki w zacisku mają skłonności do zacierania się - tłoczki pracują nierównomiernie, czasami jeden zupełnie odmawia współpracy - zużycie klocków powoduje zwiększenie skoku klamki- wina zbyt małego zbiorniczka wyrównawczego - bardziej czasochłonne odpowietrzanie Jeśli chcesz mieć hamulce wymagające mniejszego nakładu pracy, dysponujące sporą siłą i niezłą modulacją , nie chcesz mieć problemu z serwisem i dostępnością części zamiennych - proponuję SLXy. Formule są chimeryczne, wymagające cierpliwości, czasu - ale ,dobrze utrzymane dają w zamian większą siłę i łatwość jej dozowania. Poza tym są zdecydowanie ładniejsze niż SLX no i trochę lżejsze. K24 to K18 z dołożonym systemem FCS ( Feeling Control System- nazwijmy to roboczo regulacja modulacji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoshimitsu9 Napisano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Z tego co słyszałem ( nie wiem czy to prawda) , że jeżeli Juicy raz uszkodzisz to będziesz miał z nimi problemy (jednorazówki) , lecz orko sam być Ci je polecił , jeżeli chodzi o cenę dodajesz do nich potem masz na lata. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 7 Czerwca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Skoro nie wiesz, a jedynie słyszałeś i nie wiesz czy to prawda to powstrzymaj się o rozpowszechniania takich informacji. Nic nie wnoszą do tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 W formulach rzadko zacierają się tłoczki. Trudno powiedzieć w których hamulcach są najczęściej problemy z tłoczkami - podejrzewam, że w Elixirach... Fakt - w formuli jest niewielki zbiorniczek, więc jeżeli ktoś ma zamiar ścierać klocki do blachy, to powinien wybrać coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialy1241 Napisano 7 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 http://imageshack.us/g/803/img20110607144300.jpg/ Jak ocenicie te hamulce za 420 zl ?? Prosze o szybka odpowiedz. Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Za 436zł kupiłem Juicy 7 w dobrym stanie, myśle ze nie jest to jakaś super okazja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.