Skocz do zawartości

[1300zł] uniwersalny rower

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chciał bym w najbliższym czasie, zakupić rower ale jestem absolutnie zielony, i muszę całkowicie wam zawierzyć co powinienem kupić.

Rower będzie używany w 70% w mieście, a pozostałe 30% będzie to lekki teren. Nie wiem jaki tym roweru najlepiej pasuje do takich zastosowań liczę na waszą pomoc.

Mam 193cm wzrostu i ważę około 90kg. Dystanse jakie będę pokonywał to około 30-40 km dziennie co drugi 3 dzień.

Jeśli potrzebne są jeszcze jakieś informację to piszcie, a postaram uzupełnić dane.

Pozdrawiam baciu.

Napisano

Mówiąc lekki teren miałem na myśli, las, trochę korzeni, zjazdy i podjazdy pewnie też. Z wzrostem mojej formy prawdopodobnie trudność terenu wzrośnie.

Napisano

Hmm http://www.rowerzysta.pl/2010/rower-gorski-unibike-fusion-2010-rok.html#fragment-2 albo level a2. W fusionie będziesz musiał wymienić koła (obręcze i szprychy) ja właśnie się przymierzam do zmiany bo są słabe a wagę mam taką jak ty. I niestety pojechałem trochę pojeździć w sobotę w terenie i koła do centrowania są :P Po prostu za słabe na moją wagę :)

Ale ogólnie nie mogę mu nic zarzucić fajnie się jeździ :P

Napisano

Jeśli chodzi o Unibike Fusion to bardzo mi się podoba zwłaszcza cena (starczyło by na dodatki kask licznik) ale dostępna jest chyba tylko rama 19" więc chyba za mała.

Kross Level A2 znalazłem tylko w tym sklepie. Jest to sklep godny zaufania? Bo ich oferta jest bardzo uboga i oprawa graficzna nie budzi zaufania. I czy ten kross jest zbudowany z lepszego sprzętu niż Unibike?

Napisano

Rower będzie używany w 70% w mieście, a pozostałe 30% będzie to lekki teren. Nie wiem jaki tym roweru najlepiej pasuje do takich zastosowań liczę na waszą pomoc.

Mam 193cm wzrostu i ważę około 90kg. Dystanse jakie będę pokonywał to około 30-40 km dziennie co drugi 3 dzień.

Tak jak napisał lczek123 - raczej rower crossowy niż górski.

Co do rozmiaru - ja przy wzroście 180cm jeżdżę na crossie z ramą 56cm (22 cale). Moim zdaniem powinieneś szukać ramy 60cm (23 cale) jeżeli zdecydujesz się na crossa, a dla górala - 52cm (21 cali).

Pzdr!

Napisano

Kurcze nie umie uzyskać konkretnej odpowiedzi. Więc podam przykłady a Wy jeśli możecie podajcie najodpowiedniejszy dla mnie.

Kross Level A2

Unibike Fusion 2011

Kelly's Scarpe

Kross Hexagon V4 model 2011

A może jeszcze coś innego?

Prosił bym także o polecenie jakiś krótkich spodenek z wkładką ( nie wiem jak to się nazywa) takich co by mi po 5km d..a nie odpadła oraz licznika rowerowego (w cenie w sumie około 150zł .

Napisano

No ok ale rocznik 2010 jest tylko na ramię 19" i ona będzie za mała, a nigdzie indziej nie jestem go wstanie znaleźć (może nie umie szukać)

Napisano

A jaką masz długość nogi (bo to ponoć najważniejsze przy wyborze ramy) i w jaki sposób to zmierzyłeś jeśli możesz podać.

Napisano

hmm dziwne mierzyłeś od jajek ? xD bo żebyś sobie nie stuk. Nie wiem chyba nie jest to jakaś wielka liczba. Niech inni powiedzą coś ;/

Napisano

Kurcze nie umie uzyskać konkretnej odpowiedzi. Więc podam przykłady a Wy jeśli możecie podajcie najodpowiedniejszy dla mnie.

Kross Level A2

Unibike Fusion 2011

Kelly's Scarpe

Kross Hexagon V4 model 2011

A może jeszcze coś innego?

Prosił bym także o polecenie jakiś krótkich spodenek z wkładką ( nie wiem jak to się nazywa) takich co by mi po 5km d..a nie odpadła oraz licznika rowerowego (w cenie w sumie około 150zł .

W pierwszym poście prosiłeś o radę co do typu roweru na 70% miasto / 30% lekki teren, dostałeś odpowiedzi - odpowiedni będzie raczej rower crossowy.

Natomiast wszystkie rowery które prezentujesz powyżej to rowery górskie, czyli przeznaczone raczej na cięższy teren.

Powinieneś szukać raczej roweru w rodzaju takich:

http://allegro.pl/merida-crossway-20-v-55cm-2011-gratisy-lublin-i1654921902.html

http://allegro.pl/rower-wheeler-cross-26-m-58-cm-2009-w-wa-i1638204269.html

w rozmiarze 55cm albo i więcej.

Napisano

No tak, ale na pisałem także, że wraz z wzrostem formy (zbliżają się wakacje będę miał dużo czasu na jeżdżenie, może nawet codziennie.) Trudność jaki i czas spędzony w terenie na pewno wzrośnie - więc nie chciał bym za miesiąc musieć wymieniać roweru bo nie będzie sobie radził.

Napisano

No tak, ale na pisałem także, że wraz z wzrostem formy (zbliżają się wakacje będę miał dużo czasu na jeżdżenie, może nawet codziennie.) Trudność jaki i czas spędzony w terenie na pewno wzrośnie - więc nie chciał bym za miesiąc musieć wymieniać roweru bo nie będzie sobie radził.

Na crossa też możesz założyć terenowe opony.

No ale oczywiście jeżeli masz zamiar za jakiś czas jeździć w terenie naprawdę trudnym, to wtedy oczywiście "góral" to rozsądna opcja.

Jednak biorąc pod uwagę Twój wzrost obawiam się że koła 26" to może być trochę mało ;)

Napisano

Ok zdecydowałem się na jednego z tych dwóch.

Kross Level A2

Unibike Fusion 2011

Prosił bym teraz tylko o podpowiedzenie mi który będzie lepszy?

Oraz w jakim stanie jak już zamówię rower do mnie dotrze? Co będę musiał przykręcić? Wyregulować? I czy będę wstanie zrobić to samemu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...