Skocz do zawartości

[Amortyzator] Sr Suntour XCM V2 bardzo twardy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam nowy amortyzator Sr Suntour XCM V2 który jest bardzo twardy. Przy jeździe po dziurawych drogach nic nie łapie. Pracuje jedynie przy hamowaniu. Nie ma mowy tu a wychodzeniu amortyzatora ponieważ jest nowy, ma 4 dni i przejechane około 100 km. Kręciłem nakrętkami od regulacji, po około 30 obrotów na jedną goleń (na początku bardzo trudno się kręciły, musiałem kręcić francuzem). Co zrobić aby polepszyć pracę mojego amortyzatora?

Napisano

Jesteś pewien, że NIC nie łapie ?. To nie jest zbyt dobry jakościowo amor, on po prostu tak pracuje.

Jeżeli jednak naprawdę nic niełapie to przecież masz go na gwarancji.

Napisano

Zalewanie olejem amortyzatora, ktory nie jest do tego przystosowany to debilizm wtorny. Zalany amotyzator predzej czy pozniej zgubi ten olej zalewajac felge, opone, moze tarcze badz poprostu siknie z korka gornego:))

• Mod Team
Napisano

Spróbuj zalać go olejem. W TYM temacie masz wskazówki jak to zrobić. Powinno znacznie polepszyć pracę :) Możesz również spróbować wyjąć jedną sprężynę, przed zalaniem.

ttomii88 mylisz się, ludzie nie takie amortyzatory zalewali olejem, uwierz nie były one do tego przystosowane. Pomysłowość ludzka nie zna granic, a w tym przypadku się ona doskonale sprawdza.

Napisano

cześć

ja mam ten amortyzator waże 80kg mam na maksymalnie miękko i chodzi ok. Wiesz mi na dziurach też nie amortyzuje ale to nie jest ten przedział cenowy i rodzaj.mimo tego jestem zadowolony.

Napisano

Nie zalewaj ;) W rowerze mojej dziewczyny wyciągnęliśmy jedną sprężynę, teraz pracuje pod 50kg, przy czym ma dość specyficzną geometrię. GT avalanche 3.0 rozmiar XS Lady ;)

Napisano

To taka moja opinia. Posiadam ten amortyzator od nie całego roku, w sumie na początku też miałem problemy z regulacją, chodziła tak ciężko, że bez kleszczy się nie odbyło, lecz pewnego dnia (po tygodniu) coś przeskoczyło, bo za daleko przekręciłem i aż go otworzyłem, od tej pory regulacja kręci się bez większych problemów (trudno mi stwierdzić co tam się stało, ale działa i przynajmniej się kręci 1 ręką). Ale nawet za czasów gdy ciężko chodziło mi pokrętło od regulacji, amortyzator był miękki na dobrych ustawieniach. Wagę mam minimalnie mniejszą od Twojej, i amortyzator na prawie największej czułości (3 obrotów brakuję do max miękkości) wpada parę mm przy samym siadaniu na nim, w lesie jak złapiesz ładną dziurę to i 6cm wejdzie (no i to chyba jego max). Na ulicy mi wybiera, nie jest to wybieranie idealne, że nie czujesz kompletnie nawet tych wyboi i dziur, ale wiadomo amortyzator ten nie jest z jakiejś nie wiadomo jakiej półki. Ale na ulicy daję radę i wybiera dziury i wyboje (na miękkich ustawieniach). Jeżeli faktycznie praktycznie nie czujesz jego pracy pomimo ustawienia żeby był max miękki, to ja osobiście bym polecał udać się do sklepu gdzie rower kupiłeś i przedstawić problem.

P.s na najtwardszych ustawieniach owszem, amortyzator potrzebuję w miarę dużej siły aby zaczął pracować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...