Skocz do zawartości

[rower] Cube LTD CC czy Cube LTD race?

cristoforo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie

Proszę znawców tematu o wyrażenie swojej opini z doświadczenia itd.

dwa modele roweru które przypadły mi do gustu

podaje linki:

http://allegro.pl/cube-ltd-cc-2011-reba-rl-xt-dyna-sys-20-c-i1642746098.html

http://allegro.pl/cube-ltd-race-fox-xt-formula-easton-18-c-i1644907115.html

Race ma lepszy amortyzator kultowego foxa

CC lepszy osprzęt

trudna decyzja.....

rama 18 cali mam 173cm 80kg powinna podejść

nie śmigam wyczynowo ale zdecydowanie lubię poszaleć po lesie górki podjazdy itd. i zwykły rekreacyjny wypad na miasto itd.

która rama jest lepsza do ewentualnej rozbudowy itd.

CENĄ PROSZĘ SIĘ NIE SUGEROWAĆ!!!!!!

MAM RABAT 10% WIĘC ROWERY WYJDĄ PO 4300ZŁ

lub inne propozycje ale głównie bazuje na tych dwóch modelach\ewentualnie scott scale 50

głównie proszę o konkrety aby nie zaśmiecać wątku itd.

pozdrawiam

Napisano

Hej

+ na CC

- Korba XT

- Manetki XT

+ na Race

- hamulce fomula

- FOX

Zdecydowanie brałbym Race. Do tego koła Sunringle w Race to lepsza opcja niż te RFR które wsadzają do większości tańszych modeli.

Napisano

Fox Alps to budzetowy oemowski model. Wcale nie jest powiedziane, ze pracuje lepiej niz Reba i nie zdziwilbym sie gdyby bylo inaczej. Nie wspominam, ze Rebe blokujesz kciukiem nie odrywajac rak od kierownicy, co w terenie ma niebagatelne znaczenie.

Do tego masz pelna grupe xt i potrojnie cieniowana rame (chyba-lepiej sie upewnic).

To nie znaczy, ze Ltd jest be. Znaczy, ze nie jest taki cool jak myslicie ;).

Napisano

Może dogadaj się ze sklepem o wymianę widelca jeśli Race ma lepszą ramę. Z doświadczenia wiem, że często sprzedawcy idą na rękę klientom i robią tego typu rotacje.

Napisano

Kiedyś wałkowałem temat LTD CC, z tego co pamiętam to rama to to samo. Geometria taka sama, i raczej podwójnie cieniowana.

Tak też mi w SkiTeamie powiedzieli. Ale głowy za to nie dam.

Co do gratów to faktycznie za szybko zdyskredytowaliśmy Rebę, szczególnie ja sam, Rebę mam od 2008 roku i cały czas działa mi bez zarzutu.

Pozostają hamulce, ostatnio mam trochę problemów z moimi Hayesami, zanosi się na planowanie adaptorów itd...

Ale mają już niezły przelot więc pierwszy serwis im się należy jak chłopu pole.

Ja brałbym Race, bo sam mam Rebę i Hayesy, więc chciałbym sobie odmienić, ale dla kolegi to chyba jednak ten CC byłby lepszy...

RS będzie chyba też tańszy w ewentualnym serwisie niż FoX.

Napisano

Od 2 miesięcy jestem posiadaczem Cube LTD CC i jak na razie nie sprawia zadnych problemow . Mialem podobny dylemat miedzy LTD CC i Race ale nie zaluje swojego wyboru :) . Polecam Cube LTD CC

Napisano

Zeby nie umknelo najwazniejsze - cc to 20. Imo to za duzo jak na twoj wzrost.

Co do cieniowania pewne w przypadku cc jest to, ze nic nie jest pewne. Widzialem podwojnie cieniowanego ams cc i potrojnie ltd. Dlatego warto dopytac.

Btw podwojnie cieniowany nie znaczy, ze gorszy.

Napisano

No własnie nie wiem co się tak tego cieniowania uczepiliśmy... W tym przypadku niewielkie ma to znaczenie.

@Rulez

Coś oni tam pomieszali z tym Viperem, opis nijak się ma do zdjęć. W opisie Reba, na jednym Fox na drugim Recon chyba....

Napisano

Co to ma do rzeczy, wg. opisu wypada lepiej niż Scott (nawet w opisach na stronach producentów zaznaczają, że wygląd może odbiegać od opisu) :)

Napisano

właśnie dostałem telefon w sprawie tego jeszcze roweru o którego pytałem w sklepie w zeszłym tygodniu

oferta z 5190 za 4670 więc jest dobrą ofertą ale czy warto z uwagi na osprzęt.....

proszę o weryfikacje:

http://rowery.shop.pl/view/905/

Scott ma bardziej sportową geometrię niż Ltd. Będzie jeździł ostrzej i efektywniej podjeżdżał.

Tyle że niekoniecznie musi to być zaleta, bo nie każdemu musi odpowiadać sprzęt, który skręca zanim o tym pomyślisz i nad którym trzeba cały czas panować.

Osprzętowo jest najsłabszy, co nie znaczy że tragiczny. Stany średnie i dolne średnie - przy dużych i znanych markach to norma. Podobnie jest np. w XTC2.

BTW, XTC zbiera dobre opinie i jest nieco łagodniejszy niż Scott. Wrzucam do rozważenia.

Ważne żebyś miał możliwość objechania. W przypadku Scotta, Cube czy Gianta nie powinno być z tym problemu, nawet jeżeli oznacza to wycieczkę do innego miasta. Nie wiem natomiast jak z Viperem.

Napisano

Jaki tam amor siedzi masz w opisie, no chyba, że kumasz tylko pismo obrazkowe ;)

Kumam i jedno i drugie, i najlepiej jak są spójne. Dają foty roweru który nie pasuje do opisu w specyfikacji.

Ja od razu przeprowadzam ewakuację od takiego sprzedawcy. Potem się okaże że mam korbę XX a nie YY bo taka była na zdjęciu.

@cristoforo

bierz CC :)

Napisano

zadzwonie w sprawie tego Viper x-team

i zobacze co z tego wyjdzie

no chyba, że cos innego znajdę ale głównie te dwie propozycje pierwsze rozważam najbardziej...

Napisano

Co do opisów które się mają nijak do rzeczywistych części to najczęściej jest to pomyłka na niekorzyść kupującego - ale nie zawsze. Np ten:

http://www.rowerymerida.pl/produkt21/matts-tfs-900-d-rower-merida.html

na wszystskich aukcjach jest powielony ten opis a rower w rzeczywistości ma Foxa i tył X9 - raptem pomyłeczka :)

i tylko jednen sprzedający nazwał model edycją specjalną...

http://allegro.pl/rower-rowery-merida-900-d-2011-fox-x9-elixir-hit-i1649862579.html

a biorąc pod uwagę że można go kupić z rabatem za 4k to wychodzi ze rama i koła sa gratis ( fox 1500, X7/X9 1400, Elixir 600 )

Napisano

najbardziej przemyślana sprawa to CUb CC

scott bije na głowę ramą ale ma słaby osprzęt

muszę przekalkulowac czy będę więcej podjeżdzał czy jezdził hehhe :icon_lol:

zrobiłem rezerwacje CC za 4200zł a może coś tam jeszcze zmniejszą

ponoć jest wersja Reba 80mm i 100mm i tego nie wiedziałem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...