Skocz do zawartości

[Hamulce] BB5 / Aquila / WinZipy

Rudyg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

To kolejny mój temat dzisiaj ale mocno zastanawiam się nad wyborem hamulców.

Więc tak:

Teraz mam Winzipy z przodu na tarczy 180 rower na ramie 11" koła 24" jeżdże w streecie i szczerze to nie jestem z nich zadowolony.

Używając nawet 2 palców czasami nie zadziałają tak, żeby złapać na chama koło i nie puszczać.

Zależy mi na używaniu jednego palca - dużo większa wygoda no i lepszy chwyt gripa mając 4 palce wolne zamiast 3 :)

Z tyłu mam Tektro Aquila na tarczy 160 i jest o niebo lepszy niż ten Winzip z przodu na 180. Bez większego problemu zablokuję tylne koło siedząc moimi 85kg na siedzeniu i to jednym palcem.

Jedyne co mogę powiedzieć na Aquilę to to, że czasami jakoś słabo załapie (po rozgrzaniu - po prostu raz na jakiś czas (może raz na miesiąc) - słabo załapie) ale po 2 latach użytkowania jestem z nich bardzo zadowolony :)

Patrząc po cenach to te 3 hamulce są w podobnym przedziale.

O winzipach nie czytałem zbyt wielu dobrych opinii - przeważały negatywy (zresztą moja też jest negatywna), a o Avidach wręcz przeciwnie - prawie wszystkie oceny pozytywne.

Najbardziej myślę teraz o Avidach BB5 na przód tylko co z tarczą ? Podobno Winzipowska lepsza niż ta od Avidy ?

Polećcie coś - doradźcie, bo już ogłupłem :)

Tak jak kolega powyżej. Avidy BB5 są dobre, ale ja przy swoim rowerku nie zablokuję np koła w czasie jazdy nawet wolnej, ogólnie nie narzekam na niego, działa ładnie i hamuje również nieźle, tylko że mam go przy tarczy 203mm ;)

nie zablokujesz kola majac Tarcza 203?

to:

1 - nie umiesz go wyregulowac

2 - masz lipne klocki

3 - nie mowisz o BB5:D

bo ten hamulec przy 180mm tarczy tektro wywali mnie jak chce i wcale nie musze duzo sily wkladac w zacisniecie klamki...

a co do Tektro IO, to... tez go mam i cos masz nie tak, wyjaraj klocki albo posmigaj na zacisnietym az sie rozgrzeje a potem polej woda, pomoze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...