Rudyg Napisano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Witam. To kolejny mój temat dzisiaj ale mocno zastanawiam się nad wyborem hamulców. Więc tak: Teraz mam Winzipy z przodu na tarczy 180 rower na ramie 11" koła 24" jeżdże w streecie i szczerze to nie jestem z nich zadowolony. Używając nawet 2 palców czasami nie zadziałają tak, żeby złapać na chama koło i nie puszczać. Zależy mi na używaniu jednego palca - dużo większa wygoda no i lepszy chwyt gripa mając 4 palce wolne zamiast 3 Z tyłu mam Tektro Aquila na tarczy 160 i jest o niebo lepszy niż ten Winzip z przodu na 180. Bez większego problemu zablokuję tylne koło siedząc moimi 85kg na siedzeniu i to jednym palcem. Jedyne co mogę powiedzieć na Aquilę to to, że czasami jakoś słabo załapie (po rozgrzaniu - po prostu raz na jakiś czas (może raz na miesiąc) - słabo załapie) ale po 2 latach użytkowania jestem z nich bardzo zadowolony Patrząc po cenach to te 3 hamulce są w podobnym przedziale. O winzipach nie czytałem zbyt wielu dobrych opinii - przeważały negatywy (zresztą moja też jest negatywna), a o Avidach wręcz przeciwnie - prawie wszystkie oceny pozytywne. Najbardziej myślę teraz o Avidach BB5 na przód tylko co z tarczą ? Podobno Winzipowska lepsza niż ta od Avidy ? Polećcie coś - doradźcie, bo już ogłupłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 BB5 bardzo dobry na przód wystarcza, a nie myslałes nad czymś lepszym np: BB7 lub hayes MX2? tarcza Avida jest rzeczywiście nie najlepsza i szybko sie grzeje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7Devis Napisano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Tak jak kolega powyżej. Avidy BB5 są dobre, ale ja przy swoim rowerku nie zablokuję np koła w czasie jazdy nawet wolnej, ogólnie nie narzekam na niego, działa ładnie i hamuje również nieźle, tylko że mam go przy tarczy 203mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 nie zablokujesz kola majac Tarcza 203? to: 1 - nie umiesz go wyregulowac 2 - masz lipne klocki 3 - nie mowisz o BB5:D bo ten hamulec przy 180mm tarczy tektro wywali mnie jak chce i wcale nie musze duzo sily wkladac w zacisniecie klamki... a co do Tektro IO, to... tez go mam i cos masz nie tak, wyjaraj klocki albo posmigaj na zacisnietym az sie rozgrzeje a potem polej woda, pomoze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.