qubass91 Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 Na początek witam się ze wszystkimi, ponieważ to mój pierwszy post Po raz setny wałkowany będzie jak w temacie MTB za 3000 zł. Rower chcę kupić lada dzień. Oczekuję osprzętu, który w przyszłości nadawać się będzie do rozbudowy. Jeżdżę praktycznie po każdym terenie. Od przełaju w lesie, skoki do metra, dłuższa szosę, walenie tylnym kołem w krawężnik. Zależy mi żeby rower był jak najbardziej wytrzymały, z zwłaszcza miał pancerne koła (wymiana 3 dętek w 3 dni w mojej Meridce Crossway 8300 i prowadzenie dziś roweru przez 5 km trochę mnie już nuży ). Jestem kompletnym laikiem, więc jeśli się skompromituję to bardzo was przepraszam . Na razie wytypowałem takie modele: Scott Scale 70 Ghost SE 5000 Ghost EBS 2 Kellys Madman Corratec X-Vert S 0.4 Cube Acid Disc Merida Matts TFS 500-D Trek 6500 Kross Level A6 Giant XTC Unibike Expert MERIDA MATTS TFS XC 500-V Bardzo was proszę o pomoc w wybraniu konkretnego modelu. Dlaczego akurat ten? Jakie są plusy i minusy. Jeśli macie inne propozycje to słucham. Cena 3000 +-200zł. PS. Wzrost 170cm waga 75kg. Jaką ramę brać? PSS. U-Lock Kryptonite Evolution series 4 LS to wystarczające zabezpieczenie czy ściągać lepsze? Skroili mi po miesiącu treka za 1,5 tys. spod sklepu parę lat temu więc nie chcę powtórki z rozrywki. Z góry dzięki
filip3434 Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 a może MBike 0.6 ? dziś mi przyszedł i jestem zachwycony
qubass91 Napisano 2 Czerwca 2011 Autor Napisano 2 Czerwca 2011 Wolałbym coś bardziej sprawdzonego, jeśli możesz to zdaj relacje jak pojeździsz na nim parę dni, też wezmę pod uwagę. Czekam na opinie
marcin1111 Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 Jeśli masz treka 6500 w tej cenie to chyba ten będzie najlepszy (najlepszy osprzęt, dobra rama), giant xtc to dobra platforma do rozbudowy (bardzo dobra rama), następny w kolejce będzie scott scale 70. Co do twoich problemów z gumami. Bez obrazy ale albo miałeś fatalnego pecha, albo po prostu trzeba nauczyć się jeździć. Samochodem również jak źle podjedziesz pod krawężnik to rozwalisz gumę. Z zapięciem ci nie pomogę, sam nie używam, a roweru po prostu nie zostawiam NIGDZIE. Z większością zabezpieczeń wprawiony złodziej nie będzie miał problemu a ogólnie panująca znieczulica społeczeństwa nie utrudni mu zadania. Rozmiar ramy dla ciebie to jakieś 18-19" ale i tak trzeba się przymierzać.
qubass91 Napisano 2 Czerwca 2011 Autor Napisano 2 Czerwca 2011 Guma raz w lesie, raz tylnym zaryłem o wysoki krawężnik, a dzisiaj zeskoczyłem w drodze powrotnej z pracy z pół metra na beton, bo jechałem po drodze w remoncie i w ostatnim momencie zobaczyłem pod sobą mega wyrwę Z trekiem przegiąłem jak sprawdziłem teraz ceny. Jak giant pod względem prędkości się sprawdza?
emotif Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 Giancik - szybkie rowerki i bardzo wygodne. XTC dużo jeździ po mieście i po lasach, więc jakoś marka jest sprawdzona. Merida u mnie leży totalnie, więc odradzam. Kross w sumie też. Zastanów się BARDZO nad Cube'em i Unibikem - coraz częściej sie je widzi, a Unibike goooni konkurencje bardzo szybko. Corratec odradzam z powodu hamulców - Auriga jest do kitu nawet jak na miejskie i lajtowe warunki. Scott'y troche są przereklamowane - płacisz ekstra za marke, gdzie w innym rowerze będziesz miał to samo za 500 zł mniej. Ale mimo to mieć Scott'a ... hmmm
qubass91 Napisano 2 Czerwca 2011 Autor Napisano 2 Czerwca 2011 Przymierzałem się do Meridy MATTS TFS 500-D. Dlaczego ten konkretnie model odpada?
marcin1111 Napisano 2 Czerwca 2011 Napisano 2 Czerwca 2011 Ten scott ma całkiem niezły osprzęt w stosunku do ceny mimo wszystko, na pewno dużo lepiej wypada niż cube acid. Jeśli unibike expert to w żadnym wypadku nie tegoroczny, ceny podnieśli a osprzęt pogorszyli, rower o bardzo dobrym stosunku cena/osprzęt ale ze wcześniejszych lat, o ramie nic nie wiem, a jeśli ma się w planach rozbudowe roweru to polecam postawić na uznaną markę, dobrą ramę. Brał bym gianta xtc w takim razie bo rama naprawdę legendarna albo scott'a. Ta meridka też w zasadzie wygląda nie najgorzej. Amortyzator rzadko spotykany, ale się go chwali pomimo, że to rst, nie wiedziałem że teraz go wsadzili w ten model. Reszta osprzetu w porządku, na pewno nie będziesz zawiedziony .
Hoshi Napisano 7 Czerwca 2011 Napisano 7 Czerwca 2011 w decathlonie za ~2700 zl jest b'twin RR 8.1 chyba z 2010r. wczoraj go ogladalem, jak za taka cene to b.dobry wybor rock shox tora 302, x-7, avid juicy 3 etc.
radeks23 Napisano 8 Czerwca 2011 Napisano 8 Czerwca 2011 Za 3 tys. a może nawet trochę mniej możesz dostać Krossa model wyżej od a6.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.