Skocz do zawartości

[Bluza] Niedroga, oddychająca

stuntman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakis czas temu kupiłem na aukcji bluzę kolarską za nieduże pieniądze, lecz niestety nie jestem z niej zadowolony. Tkanina nie praktycznie nie odprowadza wilgoci, nie oddycha. Po jednej obfitej wycieczce rowerowej nieraz potrafi ważyć z 2 kg...

Chcę kupić jakąś bluzę na niektóre letnie chłodniejsze dni, oraz początek jesieni (temp ok 10-15C), przy tym dysponując ograniczonym budżetem.

Zależy mi przede wszystkim, by tkanina oddychała, odprowadzała wilgoć i nie nasiąkała potem.

Czy coś pokroju tego: http://www.ciuchowyraj.pl/images/allegro2/IMG_0942.JPG spełniałoby warunki?

Pozdrawiam

Stuntman - Bluza, którą podajesz w linku wygląda na opartą na membranie chroniącej przed wiatrem. Ogólnie rzecz biorąc każdy w miarę dobry materiał bez membrany lepiej oddycha, niż nawet najlepszy oparty na membranie. Tak więc omijaj szerokim łukiem wszystko co na membranie jest oparte - tania bluza = tania membrana = sauna.

Jako opcję alternatywną możesz rozważyć koszulkę z długim rękawem, którą można założyć na tą z krótkim i powinno dość dobrze się sprawdzić (gdy budżet ograniczony). Opcją mocno alternatywną jest zastosowanie bielizny Merino zakładanej pod koszulkę - ja np. przy +12 mogę spokojnie jeździć w koszulce + Merino pod spodem i jest super.

no niestety - jeśli chcesz, żeby oddychało i jednocześnie zapewniło komfort w chłodniejsze dni to musisz

zwracać uwagę na materiał - membrana ochroni Cię od deszczu ale się zgrzejesz, gamex nie przepuści wiatru

ale za to jak popada to jesteś mokry:(

na bezdeszczowy i chłodniejszy dzień polecam te BLUZY

co prawda nazywają to "koszulkami z długim rękawem" ale to faktycznie są bluzy - super odprowadzają wilgoć i jednocześnie

masz pełen komfort jazdy

powodzenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...