biazio Napisano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Witam. Mam takie pytanie, problem ... Otóż jakiś czas temu popsikałem "WD40" w okolicach hamulca i od tej pory hamował dużo gorzej , domyśliłem się że to przez to "WD40" więc wytarłem tarcze z tego preparatu itd, co prawda polepszyła się jakośc hamowania, ale jest dużo gorsza niż przed tym incydentem. Co mogę zrobić , czy może po prostu już się klocki zjechały? Przejechałem na nich już ponad 2000km. Głównie w lekkim terenie , mieście. Czego mogę spróbować by poprawić hamulce, wyczyścić je, czy wymienić klocki a może coś z płynami ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 nie był to najlepszy pomysł z tym wd-40 potrzebujesz jakiegoś silnego odtłuszczacza ew. rozcieńćzalnik nitro moze być najlepiej odkrec tarcze i dobrze ją umyj wyjmij tez klocki z zacisku i tez je umyj mozesz je przetrzec troche papierkiem ściernym tu masz tez o tym troche :[odtłuszczanie tarcz] Co jest dobre, a czego nie polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Krok pierwszy wyczyść porządnie tarczę hamulcową odtłuszczaczem do tarcz albo np benzyną ekstrakcyjną. Krok drugi wymontować klocki z zacisku Krok trzeci wymyć je porządnie benzyną czy też płynem ludwik. Krok czwarty rozgrzać piekarnik do około 200' i wypiec przez 15-20 min klocki. Krok piąty założyć i jazda po kilkunastu kilometrach powinno wrócić wszystko do normy. Na przyszłość uważaj ze smarami i tłustymi specyfikami przy hamulcach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 tylko nie benzyną ekstrakcyjną a rozcieńczalnikiem nitro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.