Skocz do zawartości

[piasta] jak mocno dokręcic piastę NOVATEC D042SB

gad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To piasta na łozyskach maszynowych, tam nie ma konusów. Jeśli pojawią się luzy, wyjmujesz łożyska, idziesz z nimi do sklepu, kupujesz  takie same i wkładasz do piasty.

• 3 tygodnie później...
Napisano

leciutko kluczem można, bo to i tak nie może się odkręcić. Ale jeśli masz luzy to i tak nic nie da, bo trzeba zmienić łożyska, a są tam ich aż 4 czyli mało prawdopodobne by złapały luz.

Napisano

leciutko kluczem można, bo to i tak nie może się odkręcić. Ale jeśli masz luzy to i tak nic nie da, bo trzeba zmienić łożyska, a są tam ich aż 4 czyli mało prawdopodobne by złapały luz. 

Piasta jest nowa i nakrętki były dokręcone tak że je ręką można było odkręcić.

Napisano

Podłączę się do tematu. Jakiś czas temu zatarłem jedno łożysko w tylnej piaście (Novatec 712) Wymieniłem wszystkie 4 i okazało się po złożeniu że jest lekko wyczuwalny luz boczny. Ktoś ma rozwiązanie tej zagadki ? dodam że łożyska były z wyższej półki ( 84 zł)

Napisano

Podłączę się do tematu. Jakiś czas temu zatarłem jedno łożysko w tylnej piaście (Novatec 712) Wymieniłem wszystkie 4 i okazało się po złożeniu że jest lekko wyczuwalny luz boczny. Ktoś ma rozwiązanie tej zagadki ? dodam że łożyska były z wyższej półki ( 84 zł)

No i dlatego nie korzystam z maszynówek tylko śmigam na kulkach więc niestety Ci nie pomogę :(

Napisano

Przyczyn może być wiele ale stawiam, że to nie do końca dobite łożyska. A budowa tak prosta, że ciężko jest tam coś zepsuć. Ew w złej kolejności poskładać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...